Cele mai citite
 


Cătălina Tudose: Boala Alzhheimer şi celelalte forme de demenţă necesită o strategie naţională
sâmbătă, 30 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România are nevoie de o strategie în domeniul demenţei, a subliniat vineri, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române de Alzheimer.
Aceasta a spus că situaţia actuală a persoanelor cu demenţă şi a îngrijtorilor acestora este dramatică şi de aceea se impune elaborarea unei strategii de către specialiştii în domeniu.
"România nu consideră demenţa ca o problemă majoră pentru sănătate publică", a evidenţiat conf. dr. Cătălina Tudose.
Dintre cele aproximativ 250.000 de persoane suferinde doar 35.000 sunt diagnosticate, iar celelalte nu au acces la posibilităţile de diagnosticare.
În plus, boala Alzheimer şi celelalte forme de demenţă sunt cel mai des descoperite în faze tardive.
Perioada de supravieţuire din momentul punerii diagnosticului este de aproximativ trei ani şi jumătate în comparaţie cu evoluţia obişnuită a bolii de 8-12 ani, a explicat medicul.
Aceasta a adăugat că medicii de familie sunt mai puţin implicaţi în procesul de diagnostic, cât şi în cel de îngrijire.
"Forţa de muncă din sectorul serviciilor, din instituţiile de stat şi private, este redusă şi necalificată şi poate răspunde la doar aproximativ 10% din cereri. Nu există servicii comunitare şi de îngrijire la domiciliu", a detaliat conf. dr. Cătălina Tudose.
Potrivit acesteia, se impun standarde de calitate pentru instituţiile din România, sunt multe instituţii înfiinţate, mai ales private, care nu se ştie cu se ocupă şi care nu au personalul necesar.
"Trebuie să recunoască rolul medicului de familie, ceea ce în prezent nu se întâmplă, şi să se creeze centre speciale pentru aceste afecţiuni", a reliefat preşedintele Societăţii Alzheimer.
Ea a mai făcut referire şi la recentele măsuri de transformare a unor spitale în cămine, lucru care ar trebui luat în discuţie şi utilizarea acestor unităţi pentru centre pentru Alzheimer.
"Există şi o lipsă de personal specializat, în ţară sunt aproximativ 80 de medici psihiatri care se ocupă de această afecţiune, 30-40 neurologi, gerontologi şi mai puţin. Nu există centre speciale specializate de prim diagnostic în ţară", a spus conf. dr. Tudose.
Ea a menţionat Centrul Memoriei de la Bucureşti, care ar trebui multiplicat în zeci de astfel de centre în ţară.
Conf. dr. Cătălina Tudose a făcut referire şi la manifestul Societăţii Române de Alzheimer lansat vineri, care are în vedere necesitatea unei strategii de demenţă în România.
În apelul adresat autorităţilor se cer măsuri care să asigure asistenţă medicală decentă şi asistenţă socială pentru pacientul cu demenţă, inclusiv evaluarea clinică regulată a persoanei cu demenţă în timpul evoluţiei bolii, programe de informare şi educaţie pentru familie, campanii de destigmatizare, evaluarea persoanelor cu demenţă, precum şi cele ale îngrijitorilor lor.
De asemenea, se impune un registru naţional de demenţă pentru a cunoaşte exact dimensiunea fenomenului, realizarea registrului de cazuri sociale şi persoane fără familie, dezvoltarea asistenţei comunitare cu personal calificat şi instruit, recunoaşterea de către autorităţi a contribuţiei Societăţii Române de Alzheimer în cei 20 de ani de activitate prin consultarea periodică a acesteia şi susţinerea iniţiativelor organizaţiei.
În legătură cu costurile pe care le implică un bolnav de Alzheimer, preşedintele Asociaţiei Gerontologica, Adrian Stănescu, a spus că un bolnav în stadiu sever mediu şi sever ar costa între 1.200 - 1.400 euro pe lună, iar familia, în afara medicamentelor gratuite şi ajutorului de handicap, nu are un suport de îngrijire, care ar costa 800 de euro pe lună. Acesta a accentuat asupra necesităţii profilaxiei şi diagnosticului precoce care ar scădea costurile foarte mult.
El s-a referit şi la propunerea schimbării legislaţiei pentru această boală şi la campania care se va desfăşura sub sloganul "Nu uita!", campanie naţională iniţiată de Asociaţia Gerontologica, şi care are ca punct de plecare golul informativ existent la ora actuală în rândul populaţiei şi al cadrelor medicale în privinţa acestei boli.
Conf. dr. Cătălina Tudose a menţionat şi propunerile în vederea elaborării unui proiect al bolii Alzheimer intitulat "Decalogul Alzheimer". Acesta prevede, printre altele, standardele emise de autorităţi competente, încadrarea să se facă conform gradului de handicap, un registru naţional al persoanelor cu grad de demenţă, protejarea bolnavilor din punct de vedere al drepturilor şi obligaţiilor după diagnosticare, urgentarea problemelor juridice şi administrative pentru protejarea celor diagnosticaţi, reglementarea modalităţilor de susţinere, consiliere şi instruire a familiilor, formarea de personal special pentru îngrijiri.
Preşedintele Societăţii Alzheimer a anunţat că în perioada 16 mai - 16 iulie Centrul Memoriei găzduieşte o campanie în care persoanele interesate în vârstă de peste 50 de ani pot beneficia gratuit de evaluarea neuropsihologică. Campania va oferi posibilitatea testării gratuite pentru depistarea tulburărilor de memorie şi diagnosticarea precoce. Evaluarea se face numai prin programare între orele 9,00-15,00 la telefon 0720.133.917. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conf.dr. Cătălina Tudose: Se impune un plan naţional pentru Alzheimer În România, spre deosebire de ţările europene, boala Alzheimer nu beneficiază de niciun fel de servicii de îngrijire comunitară, rămânând 'încremenită' în aceeaşi situaţie ca în secolul trecut, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, presedinta Societăţii Române Alzheimer...
La fiecare 4 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer este realitatea socanta comunicata de Directorul Executiv Alzheimer Disease International - Marc Wortmann, in cadrul Conferintei de presa din deschiderea celei de-a III-a editii a Conferintei Nationale Alzheimer, care se desfasoara zilele acestea la Institutul National de Statistica din Bucuresti. ...
Preşedinta Societăţii Române Alzheimer: Demenţele, principalele provocări pentru sistemele de sănătate în următoarele decenii Numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani a crescut, în România, de la 4,2 milioane în 2008 la 4,4 milioane în 2011, ceea ce reprezintă 20,5% din totalul populaţiei, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer.
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' - strategie pentru persoanele cu autism Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă', destinat copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA) îşi propune creşterea şanselor de integrare socială a acestora şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de...
Suceava: Asistenţă medicală şi consiliere gratuite pentru copiii cu autism şi părinţii acestora Un număr de 17 copii cu autism beneficiază de asistenţă medicală, iar părinţii de consiliere de specialitate, gratuite, graţie proiectului ''Şi ei trebuie să aibă o şansă!'', derulat în ţară de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor...