Cele mai citite
 


Cluj: Conferinţa Laboratoarelor Naţionale de Referinţă pentru Tuberculoză
sâmbătă, 30 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medici specialişti pneumoftiziologi din 11 ţări din Europa Centrală şi de Est participă, timp de trei zile, la Conferinţa Laboratoarelor Naţionale de Referinţă pentru Tuberculoză, care se desfăşoară la Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca.
Reuniunea, care a început joi şi se va încheia sâmbătă, are ca scop identificarea soluţiilor optime pentru eradicarea tuberculozei în zona centrală şi est-europeană. Specialiştii din Germania, Suedia, Rusia, Croaţia, Azerbaidjan, Bulgaria, Moldova, Polonia, Slovenia, Ucraina şi România au discutat, în prima zi a conferinţei, aspecte privind evoluţia tuberculozei în ţările lor şi diagnoza în laborator a tuberculozei, insistând asupra utilităţii unui program de control la nivel naţional, pentru asigurarea calităţii în medicina de laborator. Bacilul Koch este tot mai rezistent la medicamentele actuale. Pe de altă parte, se poate vorbi de insuficienţe în diagnosticarea bolii pe baza analizelor de laborator, au evidenţiat participanţii la reuniune.
Conferinţa este organizată de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Tuberculoză din Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, împreună cu Centrul pentru Standardizare şi Asigurarea Calităţii din Germania al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi cu Laboratorul European de Referinţă pentru Tuberculoză din Germania.
Tuberculoza a fost identificată de OMS drept una dintre cele mai importante probleme de sănătate a populaţiei din zonele mai puţin dezvoltate ale planetei. În România sunt, în medie, 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană de circa 30 de bolnavi la 100.000 de locuitori. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ţara noastră se află în evidenţele unităţilor sanitare de profil aproximativ 30.000 bolnavi de tuberculoză. AGERPRES/ (AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medici pneumoftiziologi din Europa se reunesc la Cluj Medici din 13 ţări central şi est-europene se reunesc la Cluj, la o conferinţă dedicată tuberculozei, informează, într-un comunicat de presă, transmis luni, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.
Cluj: 41 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori în judeţ, în 2013 Numărul cazurilor de tuberculoză au scăzut semnificativ în România, dar ţara noastră ocupă, totuşi, primul loc în UE, cu cea mai mare incidenţă a acestei boli.
INTERVIU prof. dr. Constantin Marica, vicepreședintele Societății Române de Pneumologie, coordonator Secțiunea de Tuberculoză din cadrul SRP, expert OMS în TB-MDR, coordonatorul științific al simpozionului. Un interviu acordat în exclusivitate Houston NPA în cadrul simpozionului național cu participare internațională Patologia respiratorie în practica medicală curentă, simpozion organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” și compania de comunicare medicală Houston NPA...
Cluj: Intervenţie reuşită de extirpare a unor metastaze pulmonare, efectuată de o echipă a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, condusă de Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică, a realizat, luni, prima intervenţie chirurgicală din clinică pentru stoparea evoluţiei unor metastaze pulmonare, cu un echipament ultramodern cu...
Cluj: Medicii Spitalului de pneumoftiziologie vor face teste gratuite de depistare a astmului Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' din Cluj-Napoca va acorda, începând de marţi, timp de câteva zile, consultaţii gratuite de depistare sau monitorizare a astmului bronşic.
Cluj: Reuniune medicală dedicată diagnosticului şi profilaxiei tulburărilor respiratorii din timpul somnului Medici specialişti din ţară şi din străinătate se reunesc la Cluj-Napoca, începând de vineri, timp de trei zile, la atelierul de lucru cu tema "Tulburările respiratorii în timpul somnului - de la diagnostic la terapia cu CPAP şi ventilaţie non invazivă".