Cele mai citite
 


Cluj: UMF a conferit titlul de Visiting Professor unor prestigioşi reprezentanţi ai vieţii medicale europene
sâmbătă, 30 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a conferit, vineri, în cadrul unei ceremonii, prestigioşilor profesori dr. Jens Rassweiler de la Universitatea Rupert-Karl din Heidelberg (Germania), Ottavio de Cobelli şi Victor Matei Deliu de la Institutul European de Oncologie din Milano (Italia) titlul de Visiting Professor.
Rectorul UMF, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, a prezentat, în cadrul ceremoniei, decizia Senatului Universităţii privind acordarea titlului de Visiting Professor celor trei renumiţi reprezentanţi europeni ai vieţii academice, chirurgi de prestigiu mondial, a căror activitate se leagă de afirmarea internaţională a şcolii medicale clujene şi de performanţele obţinute în ultimul deceniu în domeniul chirurgiei urologice şi oncologice din România.
Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ dr. Ioan Coman, a prezentat Laudatio pentru cei trei laureaţi ai universităţii clujene.
Prof. dr. Ottavio de Cobelli de la Universitatea din Milano este director al Departamentului de Urologie al Institutului European de Oncologie din Milano. Este autor al unor tratate referenţiale în medicină şi a peste 100 de lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate de prestigiu. Un număr de 17 urologi din întreaga lume au fost instruiţi de profesor în domeniul chirurgiei robotice, în departamentul pe care îl coordonează. Echipa de urologi, anestezişti şi asistenţi medicali de la Spitalului Clinic Municipal se numără printre beneficiarii programului de instruire şi formare susţinut de prof. dr. Ottavio de Cobelli. Aceasta a făcut posibilă demararea cu succes a chirurgiei robotice în România, la Cluj-Napoca, la Spitalul Municipal, în noiembrie 2009, când profesorul a realizat, cu succes, prima explectomie (extirpare de organ) radicală robotică din România şi a continuat, apoi, să fie mentor al echipei de medici urologi din unitatea sanitară clujeană.
Profesorul Jens Rassweiler de la Universitatea Rupert-Karl din Heidelberg este şeful Departamentului de Urologie de la Clinica Heilbronn, preşedinte al Societăţii Europene de Uro-Tehnologie (ESUT) din cadrul Asociaţiei Europene de Urologie. De asemenea, este preşedintele Societăţii Europene de Chirurgie Intrarenală şi preşedintele Societăţii de Inginerie Urologică. Sunt remarcabile contribuţiile sale ştiinţifice în domeniul medical, printre care folosirea ultrasunetelor în urologie. A dezvoltat o tehnică originală în intervenţiile chirurgicale urologice, care îi poartă numele. Are peste 300 de lucrări ştiinţifice publicate.
Prof. dr. Victor Matei Deliu a absolvit UMF din Cluj-Napoca (1982-1987). Este, în prezent, senior director al Departamentului de Urologie al Institutului European de Oncologie din Milano. Este principalul suporter al chirurgiei robotice din România, prin facilitarea trainingului echipei de la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, la institutul din Milano. În noiembrie 2009, a efectuat, demonstrativ, prima explectomie parţială robotică din România, la Cluj-Napoca. A contribuit din plin la succesul primului Simpozion de Uro-Oncologie, organizat de UMF şi Spitalul Municipal, în decembrie 2009, la Cluj-Napoca. A fost promotorul primului curs internaţional de chirurgie robotică, cu transmisie în direct, în sala de curs, în sistem 3D, a intervenţiilor chirurgicale efectuate în sala de operaţie, organizat în iulie 2010, la Cluj-Napoca.
În discursurile de mulţumire rostite de cei trei reprezentanţi ai mediului academic, au fost adresate mulţumiri instituţiei clujene de învăţământ medical superior pentru titlul conferit şi a fost evidenţiată disponibilitatea continuării colaborării şi în următorii ani.
La ceremonia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" au participat nume de prestigiu ale vieţii medicale din ţară şi din străinătate, precum prof.dr. Ionel C. Sinescu, şeful Clinicii de chirurgie urologică şi transplant renal de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti, prof. dr. Petrişor Geavlete, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Urologie (ARU), şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" din Bucureşti, prof. dr. Alexandru Irimie, directorul Institutul Oncologic din Cluj-Napoca şi renumiţii chirurgi Bob Djavan (SUA), Yasar Ozgok (Turcia) şi Juza Chen (Israel).
Laureaţii universităţii medicale clujene şi personalităţile prezente la ceremonia desfăşurată, vineri, la UMF, participă, între 28 şi 30 aprilie, la Simpozionul internaţional cu tema "Progrese în uro-oncologie II", organizat de Centrul de Chirurgie Robotică al Spitalului Clinic Municipal, în parteneriat cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. AGERPRES/(A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Prof.dr. Ionel Sinescu: Tinerii specialişti români pot oricând să se angajeze în urologia performantă Comunitatea medicală de urologie din România este bine inserată în cea europeană, iar chirurgia robotică este un mare pas în specialitate atât pentru pacienţi, dar şi cu un impact considerabil asupra specialiştilor tineri, apţi în orice moment să se angajeze în urologia performantă, modernă, apreciază...
Cluj: Prof. dr. Ioan Coman: Spitalul Municipal are colaborări onorante cu prestigioşi specialişti europeni Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ dr. Ioan Coman, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că prezenţa unor nume prestigioase ale chirurgie laparoscopice şi robotice din Europa şi SUA, la Simpozionul cu tema "Progrese în uro-oncologie II" (28-30 aprilie), "este expresia...
Cluj: Eveniment de anvergură pentru marcarea a 20 de ani de transplant renal în România Personalităţi ale vieţii publice, alături de specialişti din ţară şi de peste hotare în domeniul transplantului renal şi pacienţi care au beneficiat de transplanturi au fost prezenţi vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal...
Peste 230 de cadre medicale, specializate în cadrul unui proiect european accesat de UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca, va specializa în domeniul cardiologiei cardiovasculare pediatrice şi specialităţi...
Cluj: Primul master în ATI şi Medicină de Urgenţă pentru asistenţi medicali licenţiaţi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, rezultatele obţinute în derularea unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, dedicat creşterii calităţii asistenţei medicale în Anestezie, Terapie Intensivă (ATI) şi Medicina...
Eveniment de anvergură pentru marcarea a 20 de ani de transplant renal în România Personalităţi ale vieţii publice, alături de specialişti din ţară şi de peste hotare în domeniul transplantului renal şi pacienţi care au beneficiat de transplanturi au fost prezenţi vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal...