Cele mai citite
 


Deutsche Welle: Germania se teme de valul de medici migranţi din estul Europei
sâmbătă, 30 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste un milion de angajaţi din statele recent intrate în UE se vor îndrepta către Germania, în căutarea de condiţii mai bune de viaţă şi muncă, de la 1 mai, când această ţară îşi va deschide complet frontierele, informează Deutsche Welle. Potrivit unui material publicat pe pagina web în limba spaniolă, Germania ar atrage şi medici din Bulgaria şi România - chiar dacă profesioniştii din aceste state vor trebui să mai aştepte doi ani până ce vor putea să se bucure de libertate completă de mişcare pe piaţa muncii germană, restricţiile menţinându-se în acest caz până în 2013.
În cercurile medicale germane există o mare nelinişte cu privire la sosirea medicilor migranţi din estul Europei, de vreme ce după doar doi ani de la intrarea Poloniei în UE, peste 5.000 de medici au părăsit ţara, atraşi fiind de ofertele de muncă din Marea Britanie, Suedia, Elveţia, Germania şi Austria, deşi şi aici au avut parte de restricţii pe piaţa muncii. Însă acestea vor fi eliminate complet de la 1 mai, aminteşte Deutsche Welle. Asociaţia medicilor polonezi din Germania consideră însă că temerile sunt nefondate. Potrivit preşedintelui Bogdan Milek, 'nu vor apărea schimbări mari, pentru că în Germania muncesc deja cinci mii de medici polonezi', spune el. În acelaşi timp, salariile sunt mai bune în Polonia, iar criza economică a afectat condiţiile de pe piaţa muncii din străinătate.

În cazul bulgarilor, diplomele medicilor sunt recunoscute în aproape toate ţările europene occidentale, iar potrivit Asociaţiei medicilor bulgari, aproximativ 500 de doctori au plecat deja din ţară, şi tendinţa este în creştere, mai ales pentru că un medic bulgar câştigă în străinătate de zece ori mai mult decât acasă. La Sofia, mai consemnează sursa citată, un medic cu trei specializări câştigă aproximativ 370 de euro pe lună. Însă în Bulgaria, nu numai salariile mici, ci şi infrastructura deficitară şi lipsa echipamentelor din spitale îi motivează pe medici să plece. În plus, Deutsche Welle consideră că şi corupţia afectează sistemul de sănătate bulgar şi mulţi pacienţi trebuie să-şi plătească anumite medicamente şi servicii, chiar dacă au asigurare. Unii dintre tinerii studenţi caută să-şi continue studiile în străinătate, şi, deşi nu e încă lipsă de medici în Bulgaria, există puţini specialişti în anumite domenii, aşa cum ar fi anesteziologia.

În România, sistemul de sănătate este asemănător cu cel al Bulgariei vecine, însă migraţia medicilor este mai mare, chiar şi decât cea din Polonia. De la aderarea din 2007, aproximativ şase mii de medici, stomatologi şi farmacişti au plecat din ţară. Mai mult, medicii români sunt tot mai puţini în rândul populaţiei, astfel că au ajuns la un raport de doi la fiecare o mie de locuitori, mai notează Deutsche Welle. 'În România nu se investesc bani în noile tehnologii, iar procesul de modernizare este mai lent ca în alte ţări. Nu se poate aştepta ca medicii să fie martiri, când în oricare altă ţară ar avea ocazia să practice cu cunoştinţele secolului 21', a declarat Gheorghe Andrei Dan, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Bucureşti.AGERPRES/(Ruxandra Constantinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România şi Bulgaria au de suferit de pe urma elitelor plecate în străinătate (presa germană) Tot mai mulţi oameni bine pregătiţi pleacă din România şi Bulgaria. Emigraţia le este uşurată de libera circulaţie în Europa, însă acestor două ţări le lipsesc specialiştii, arată luni publicaţia Augsburger Allgemeine.
Marea Britanie vrea să aducă medici generalişti din UE, inclusiv din România Cea mai mare firmă de recrutare de doctori specializaţi în medicină generală din Marea Britanie intenţionează să angajeze până la 1.000 de medici în următorii patru ani, în special din România, Ungaria, Portugalia şi Spania, pentru a acoperi o parte din necesarul de specialişti, relatează luni Daily...
Şefii companiilor britanice care le oferă prioritar locuri de muncă românilor, nu britanicilor, în atenţia presei Şefii de companii britanice oferă mii de locuri de muncă unor lucrători români în pofida faptului că şomajul din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, numărul şomerilor cifrându-se la 2,68 milioane. În contextul în care rata şomajului a urcat la 8,4%, doritorii români de locuri...
Frankfurter Rundschau: Nici urmă de valuri de imigranţi români şi bulgari de la 1 ianuarie în Germania Un val de plecări către locuri de muncă în Germania nu este de sesizat în România şi Bulgaria: avioanele, autobuzele şi trenurile către nord-vestul continentului nu au fost mai pline ca în alte dăţi înainte sau după Anul Nou, odată cu ridicarea definitivă a restricţiilor asupra accesului pe piaţa forţei...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
După 1 ianuarie, 'exodul de creiere' continuă în România şi Bulgaria /AFP/ Tinerii absolvenţi, mai ales cei ai facultăţilor cu profil ştiinţific, nu au aşteptat deschiderea pieţei europene a forţei de muncă pentru a părăsi Bulgaria şi România în masă, o adevărată bătaie de cap pentru cele mai sărace două ţări ale Uniunii Europene, scrie sâmbătă într-un comentariu AFP.