Cele mai citite
 


Medicamentele tradiţionale pe bază de plante - siguranţă sporită pentru produsele comercializate pe piaţa UE
sâmbătă, 30 aprilie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cetăţenii UE pot fi siguri, de la 1 mai, că medicamentele tradiţionale pe bază de plante pe care le cumpără în UE sunt sigure şi eficace. Expirarea perioadei de tranziţie de 7 ani specificată în directiva din 2004 privind medicamentele pe bază de plante (directiva 24 din 2004) înseamnă că doar medicamentele care au fost înregistrate sau autorizate pot rămâne pe piaţa UE după 1 mai 2011, informează un comunicat de presă al CE.
Directiva privind medicamentele pe bază de plante introduce o procedură de înregistrare mai simplă decât pentru alte medicamente, ţinând cont de îndelungata utilizare a medicamentelor tradiţionale pe bază de plante. În acelaşi timp, directiva conţine garanţiile necesare cu privire la calitatea, siguranţa şi eficacitatea lor.
Pentru a proteja sănătatea publică, toate medicamentele, inclusiv cele tradiţionale pe bază de plante, au nevoie de o autorizaţie de comercializare pentru a fi introduse pe piaţa UE. Procedura simplificată introdusă de directiva privind medicamentele pe bază de plante permite ca aceste produse să fie înregistrate fără efectuarea de studii clinice şi de siguranţă pe care le-ar implica o procedură completă de obţinere a unei autorizaţii de comercializare.
În schimb, un solicitant care doreşte să înregistreze un medicament tradiţional pe bază de plante trebuie să pună la dispoziţie documentaţia ce demonstrează că produsul în cauză nu este dăunător în condiţiile de utilizare specificate. De asemenea, el trebuie să pună la dispoziţie dovezi din care să reiasă că produsul are un istoric de utilizare dovedit şi anume că a fost utilizat în condiţii de siguranţă timp de cel puţin 30 de ani - dintre care 15 ani în UE.
Directiva privind medicamentele pe bază de plante a fost adoptată de Parlamentul European şi Consiliul UE la data de 31 martie 2004. Ea a acordat producătorilor o perioadă de tranziţie excepţional de lungă, de 7 ani, pentru a-şi înregistra produsele tradiţionale pe bază de plante aflate deja pe piaţa UE în momentul intrării în vigoare a directivei. Solicitanţii au avut la dispoziţie 7 ani pentru a solicita autorizaţia autorităţilor competente din statul membru sau statele membre unde doreau să-şi comercializeze produsul. Dacă până la 30 aprilie 2011 un medicament pe bază de plante nu este înregistrat sau autorizat, produsul respectiv nu poate să fie comercializat pe piaţa UE după 1 mai 2011. După această dată, producătorii de medicamente tradiţionale pe bază de plante pot solicita în continuare înregistrarea pe baza procedurii de înregistrare simplificate.
Directiva privind medicamentele pe bază de plante nu interzice medicamentele tradiţionale pe piaţa UE; dimpotrivă, ea introduce o procedură de înregistrare mai facilă, mai simplă şi mai puţin costisitoare decât pentru alte medicamente. În plus, ea a acordat producătorilor de medicamente tradiţionale pe bază de plante o perioadă de tranziţie excepţional de lungă, de 7 ani, pentru a-şi înregistra produsele. Directiva nu interzice vitaminele, suplimentele pe bază de minerale şi ceaiurile din plante şi nu interzice terapiile alternative şi terapeuţii care le practică, homeopatia, plantele medicinale sau cărţile despre acestea.
Medicamentele 'tradiţionale' pe bază de plante sunt un subgrup de medicamente pe bază de plante care se utilizează de cel puţin 30 de ani, inclusiv cel puţin 15 ani în UE, sunt destinate a fi utilizate fără supraveghere din partea unui medic practicant şi nu se administrează prin injecţie. Această categorie nu este limitată la medicamentele tradiţionale pe bază de plante de provenienţă europeană; ea include şi medicamentele utilizate în medicina tradiţională chineză şi ayurvedică.AGERPRES/(AS-Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Produsele medicamentoase pe bază de plante vor trebui înregistrate sau autorizate Produsele medicamentoase pe bază de plante vor trebui înregistrate sau autorizate, potrivit Directivei 2004/24/CE, care prevede că producătorii de medicamente tradiţionale pe bază de plante pot solicita înregistrarea medicamentelor pe baza noii proceduri de înregistrare simplificate.
VIRUSUL ZIKA Oamenii de ştiinţă brazilieni testează un medicament naturist împotriva Zika Oamenii de ştiinţă brazilieni testează eficacitatea unui medicament pe bază de plante împotriva virusului Zika, care este considerat responsabil de creşterea semnificativă a numărului de cazuri de microcefalie la nou-născuţi, informează agenţia Xinhua.
Salvia - salvatoarea sanatatii Planta parfumata, din familia mentei, un subarbust cu aspect ornamental, intrebuintat in medicina si gastronomie. Foarte raspandita in gradinile din Europa, America si Africa de Nord, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene. Poate sa creasca si sub forma de arbusti. In...
UE va interzice din 2011 sute de remedii naturiste /presă britanică/ Sute de preparate din plante medicinale vor fi interzise de la vânzare anul viitor în Marea Britanie în baza a ceea ce militanţii din domeniul medicinii naturiste consideră a fi o lege europeană ''discriminatorie şi disproporţionată'', scrie în ediţia sa de joi cotidianul britanic The Independent.
România, singura ţară din UE în care un medicament aşteaptă un an să fie inclus în lista compensatelor (Prigent, GSK) România este în prezent singura ţară din Uniunea Europeană în care există o perioadă de aşteptare de un an până când un nou produs este evaluat pentru a fi inclus în lista medicamentelor compensate, a declarat, joi, Pascal Prigent, directorul general al GSK România.
Pascal Prigent: România, singura ţară din UE în care un medicament aşteaptă un an să fie inclus în lista compensatelor România este în prezent singura ţară din Uniunea Europeană în care există o perioadă de aşteptare de un an până când un nou produs este evaluat pentru a fi inclus în lista medicamentelor compensate, a declarat, joi, Pascal Prigent, directorul general al GSK România.