Cele mai citite
 


Cluj: Medicii Spitalului de pneumoftiziologie vor face teste gratuite de depistare a astmului
marţi, 3 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' din Cluj-Napoca va acorda, începând de marţi, timp de câteva zile, consultaţii gratuite de depistare sau monitorizare a astmului bronşic.
Potrivit managerului unităţii spitaliceşti, Vasile Mureşan, în zilele de 3,4, 5 şi 9 şi 10 mai, între orele 11,00 şi 16,00, clujenii se pot adresa medicilor spitalului pentru testări spirometrice şi tratamente.
''În 3 mai este Ziua mondială a astmului bronşic, o boală care, la nivel mondial, afectează peste 300 de milioane de persoane, iar în România peste un milion. Aşadar este o boală cu un impact social şi economic extraordinar. Dar este controlabilă medicamentos şi dacă pacientul este investigat, diagnosticat precoce şi tratat corespunzător, poate duce o viaţă normală'', a spus Mureşan, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că metoda de investigare este relativ simplă şi nedureroasă.
La rândul său, medicul specialist Monica Pop a explicat că în lume se cheltuiesc anual milioane de dolari sau de euro, pe fiecare continent, pentru tratarea pacienţilor cu astm, iar numărul acestora creşte, un factor favorizant fiind poluarea.
''Numărul de astmatici creşte de la un an la altul din cauza poluării şi a factorilor genetici. Dacă s-ar diagnostica precoce, dacă pacientul şi-ar face corect tratamentul, costurile ar scădea cu 40%, lucru care este extrem de greu de obţinut. Tratamentul de fond costă cam 200 de lei pe lună pe pacient, ca simptomele să poată fi controlate. Când apare criza se face apel la o altă medicamentaţie, la care se adaugă consultări la medicul de familie sau la Camera de gardă sau chiar la Terapie Intensivă, când situaţia este gravă. Iar toate acestea costă'', a declarat Monica Pop.
În Cluj, astmul bronşic afectează aproximativ 5 - 6% din populaţia judeţului, media fiind egală cu cea naţională, iar în evidenţele specialiştilor se află în jur de o mie de persoane. Medicii atrag însă atenţia asupra faptului că boala este subdiagnosticată. În anii anteriori, adresabilitatea în zilele de testare gratuită a fost cam de 30-40 de pacienţi pe zi. AGERPRES/(A - Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
Cluj: Campanie destinată prevenirii şi diagnosticării în fază incipientă a afecţiunilor pulmonare Peste 100 de persoane au venit, miercuri, în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, pentru lansarea oficială a campaniei naţionale ''Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!'' pentru a efectua teste gratuite ale capacităţii respiratorii, în marele cort în formă de plămân...
Cluj: Medicii atrag atenţia asupra creşterii incidenţei astmului Specialiştii clujeni în pneumoftiziologie avertizează asupra faptului că numărul bolnavilor de astm este în continuă creştere, mai ales în oraşele mari, unde poluarea este mai crescută.
Cluj: Intervenţie reuşită de extirpare a unor metastaze pulmonare, efectuată de o echipă a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, condusă de Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică, a realizat, luni, prima intervenţie chirurgicală din clinică pentru stoparea evoluţiei unor metastaze pulmonare, cu un echipament ultramodern cu...
Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
Cluj: Teste gratuite de glicemie la Iulius Mall, în campania care marchează Ziua Mondială a Diabetului Clujenii îşi pot măsura, miercuri, gratuit, glicemia la Centrul Comercial Iulius Mall, începând cu orele 14,00, în cadrul unei campanii medicale care marchează Ziua Mondială a Diabetului.