Cele mai citite
 


Noul Cod al Muncii: sancţiuni mai multe şi mai aspre
marţi, 3 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Modificările aduse Codului Muncii, care au intrat în vigoare la 1 mai, prevăd sancţiuni mai aspre şi mai numeroase, în special pentru munca la negru, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, Marilena Balabuti.
'Ţinem să reamintim angajatorilor că au fost înăsprite sancţiunile contravenţionale. Dacă până la acestă dată, munca fără forme legale se sancţiona cu amendă contravenţională de la 3.000 de lei la 4.000 de lei, începând cu 1 mai, prin modificările aduse Codului Muncii, amenda contravenţională este de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru angajatorii care folosesc până la cinci persoane fără forme legale', a precizat Mariana Balabuti.
Aceasta a arătat că angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fără forme legale de muncă săvârşesc o infracţiune sancţionabilă cu amendă penală sau închisoare de la 1 la 2 ani.
Pentru prima dată, nu numai angajatorul ci şi persoana care lucrează fără forme legale este sancţionată. Aceasta este pasibilă de o amendă contravenţională de la 500 la 1.000 lei.
O altă noutate în zona sancţiunilor este cazul în care angajatorul refuză în mod repetat accesul inspectorilor de muncă în spaţiul unităţii sau la documentele solicitate. Fapta este considerată infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 la 12 luni sau cu amendă penală.
Potrivit noului cod al muncii, în competenţa inspectorilor de muncă mai intră şi verificarea înregistrării de către angajatori a demisiei precum şi controlul existenţei certificatului medical la angajare.
Modificările la Codul Muncii au fost publicate în Monitorul Oficial, 'angajatorii având la dispoziţie o lună de zile pentru a-şi adapta documentele interne la noile prevederi', a subliniat purtătorul de cuvânt al ITM Bucureşti.
Luni, ITM Bucureşti a organizat o conferinţă de presă în vederea prezentării principalelor modificări aduse Codului Muncii.AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Amendă între 10 milioane lei şi 30 milioane lei pentru agenţii de muncă temporară fără autorizaţie Desfăşurarea activităţilor specifice agentului de muncă temporară fără autorizaţie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei, conform unui proiect de Hotărâre privind condiţiile de funcţionare, precum şi procedura de autorizare a agentului de muncă temporară...
Ministrul Sănătăţii cere ca în Codul Penal să existe sancţiuni speciale pentru cei care agresează medici Ministrul Sănătăţii a transmis ministrului Justiţiei şi Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor un amendament la proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, în care propune ca infracţiunile asupra personalului medical - medic, asistent medical, şofer de ambulanţă...
IGSU: Aproximativ 3.000 de sancţiuni aplicate în această săptămână, în urma a 1.180 de controale Personalul specializat din componenţa serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă a desfăşurat, în această săptămână, 1.180 de controale la nivel naţional, în urma cărora au fost aplicate 2.905 sancţiuni contravenţionale - 2.344 avertismente şi 561 amenzi -, în cuantum de 2.227.904 lei, informează...
Ministerul Sănătăţii propune sancţiuni drastice pentru cei care agresează personalul medical Ministerul Sănătăţii (MS) propune sancţiuni drastice pentru cei care agresează personalul medical aflat în exerciţiul funcţiunii.
Prahova: Sancţiuni pentru cadrele medicale de la Maternitatea Ploieşti implicate în cazul copilului născut în taxi Un medic şi o asistentă au primit, marţi, sancţiuni în urma audierii în Consiliul Etic şi în Comisia pentru Cercetare Disciplinară din cadrul spitalului, în cazul femeii care fusese consultată la acest spital şi a născut ulterior într-un taxi, în drum spre Bucureşti.
Prefectul Capitalei cere sancţiuni maxime pentru responsabilii de accidentul din zona Gării de Nord Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a solicitat joi Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să aplice sancţiunile maxime în cazul accidentului ce a avut loc pe o stradă în zona Gării de Nord, unde zidul unei clădiri s-a prăbuşit peste mai mulţi muncitori...