Cele mai citite
 


Numărul cazurilor de astm la copii, în creştere
marţi, 3 mai 2011   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din întreaga lume, a subliniat luni într-o conferinţă de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Astmului.

El a spus că rata de creştere a acestei boli este cauzată de stilul de viaţă occidental.
Se estimează că în prezent circa 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronşic şi îngrijorătoare este creşterea acestei afecţiuni la copii. La aceştia boala este diagnosticată între 4 şi 6 ani şi la jumătate dintre aceştia dispare după pubertate, dar nu se cunosc mecanismele care determină acest lucru, a arătat medicul.
Privitor la datele pentru România, prof. dr. Florin Mihălţan a spus că nu există, întrucât nu s-a făcut o evaluare la nivel naţional. Se estimează o prevalenţă între 4% şi 6%, aproximativ un milion de persoane fiind afectate.
Astmul este o boală cronică, ce se caracterizează prin probleme recurente de respiraţie, tuse mai ales în timpul nopţii, senzaţie de apăsare în piept.
Cauzele acestei boli nu sunt bine înţelese. În anii '90 oamenii de ştiinţă credeau că poluarea cauzată de motoarele diesel şi de alţi factori ar putea fi cauza. Astăzi, ei consideră această problemă ca fiind mult mai complexă. Mulţi cercetători examinează rolul factorilor genetici şi al felului în care sistemul imunitar uman se dezvoltă în primii ani de viaţă în prevalenţa astmului.
Factorii care pot declanşa astmul sunt cei alergenici, polenul, praful de casă, un parazit care se găseşte în aşternuturi, dacă nu sunt scuturate, factori de la locul de muncă, alergeni alimentari cum sunt căpşunele, fructele de mare, arahidele, unele specii de peşti, dar şi infecţiile din copilărie. Există de asemenea astmul declanşat de medicamente cum ar fi aspirina sau de factori genetici, a menţionat dr. Mihălţan.
Specialistul a reliefat că persoanele care suferă de această afecţiune sunt meteo dependente, frigul poate declanşa o exacerbare a bolii, factorii de mediu influenţează şi ei într-o mare măsură. De aceea, trebuie consultate afişajele cu componentele din aer şi dacă se observă o creştere a anumitor indicatori este bine ca persoanele afectate, copiii să nu iasă din casă.
Cei care au semne de astm trebuie să meargă la medic, în prezent existând tratamente care fac viaţa confortabilă pentru aceşti pacienţi, important este să-şi continue tratamentul şi după ce se simt bine, a recomandat specialistul.
"În perioada 2 - 13 mai, în cabinetele medicale de specialitate din toată ţara se vor face testări gratuite pentru depistarea astmului. De asemenea, bucureştenii îşi pot măsura gratuit funcţia pulmonară şi pe 14 şi 15 mai, în Parcul tineretului. Testarea se numeşte spirometrie, nu doare, nu durează mult, nu necesită efort iar rezultatul ei se dă pe loc", a spus prof. dr. Mihălţan.
Sensibilizarea populaţiei se face prin campanii din 2009, de atunci şi până în prezent fiind testate aproximativ 5.000 de persoane, dintre care 30% au fost pacienţi atât vechi, cât şi noi, a menţionat medicul.
El a precizat că în astm costurile economice sunt considerabile, fie că se referă la costuri directe (spitalizări şi costuri cu medicaţia), fie la costuri indirecte (absenteism de la locul de muncă sau decesele premature).
"În campania din acest an lansăm primul site de educaţie medicală dedicat pacienţilor cu astm bronşic. Pe lângă informaţia despre boală, pe care o punem la dispoziţia pacientului, îi oferim şi posibilitatea de a se autoevalua. Printr-o aplicaţie simplă, oferim fiecărui pacient
interesat să meargă la o consultaţie la un pneumolog posibilitatea de a localiza cel mai apropiat cabinet", a informat prof. dr. Florin Mihălţan.
Societatea Română de Pneumologie organizează în perioada 2 - 15 mai o campanie naţională de testare gratuită şi educare pentru populaţie sub deviza "Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat". AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de sandy
da intradevar ca e multa lume cu asm brunaic maiales copii da in vechime nu erau atitea covoare in casele oamenilor era ori podele ori pamint batatorit ori erapemint cre era lipit cu mina omului pe jos nu era atita praf acuma din covoare cele mai multe scame la camin copii covoare acasa covoare se joaca tot inchisi in nauntru dar era mai mult pe afara prin iarba la tara curtile erau cu iarba din aia marunta deasculti in aer liber acuma cind si cind ii scot parinti erau la riu apa soare era sanatosi

de sandy
am vrut sa spun mai sus dar am uitat casa stie lumea ca si de astm se poate scapa prin consumarea laptelui de capra laptele de capra e mai puternic ca si de vaca dupa laptele de capra sau regenerat plamiini lumea mai de mult tineau capre tocmai pentru aceasta si de oaie si carnea de oaie regenareaza ficatul erau din batrin multe lucruri care acuma nu se mai ti cont de elese pierd si in vremea lui iisus erau numai capre si oi era sanatate de ce nu sa lasat in vremea aceia si de pasti sa se manince carne de miel nu de porc sau vita sau pasare ce era despicat intre unghi si nu rumaga nu se minca nu le da voieacestea au fost adevarate acuma [pesta porcina][vaca nebuna] trebuie mincat oi si capre nici de pasare sau cum am auzit de porumbei cei mai periculosi carnea lor ei emana niste gaze care ataca plaminii si unde isi fac necesitatile poti sa cureti ca nu merge jos ramine urme este asa de acidulat

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 1.000 de bucureşteni s-au testat gratuit de astm în weekend Peste 1.000 de persoane şi-au testat, în mod gratuit, capacitatea pulmonară sâmbătă şi duminică în cortul din Parcul Tineretului din Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Pneumologie transmis luni AGERPRES.
Testări gratuite pentru astm în acest week-end în Parcul Tineretului Societatea Română de Pneumologie efectuează testări gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii) la sfârşitul acestei săptămâni în Parcul Tineretului.
Pe 16 şi 17 mai, bucureştenii se pot testa gratuit pentru astm Bucureştenii se pot testa gratuit pentru astm (spirometrii) în zilele de 16 şi 17 mai, între orele 9,30 - 16,30, în zona Cafeneaua Actorilor din Parcul Tineretului, în cadrul unei campanii derulate de Societatea Română de Pneumologie cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.
Dr. Florin Mihălţan: În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm În România se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
Teste gratuite pentru astm, până la sfârşitul anului, în 150 de spitale şi policlinici de specialitate Societatea Română de Pneumologie organizează testări gratuite pentru depistarea astmului, în cadrul campaniei 'Astmul poate fi controlat!', se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri.
Testări gratuite cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului Societatea Română de Pneumologie(SRP), cu sprijinul AstraZeneca şi GlaxoSmithKline, organizează în perioada 7-18 mai, în cabinetele medicale de specialitate din toată ţara, testări gratuite pentru depistarea astmului, sub mesajul: 'Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat...