Cele mai citite
 


Produsele medicamentoase pe bază de plante vor trebui înregistrate sau autorizate
marţi, 3 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Produsele medicamentoase pe bază de plante vor trebui înregistrate sau autorizate, potrivit Directivei 2004/24/CE, care prevede că producătorii de medicamente tradiţionale pe bază de plante pot solicita înregistrarea medicamentelor pe baza noii proceduri de înregistrare simplificate.
Această procedură simplificată permite ca produsele menţionate să fie înregistrate fără efectuarea de studii clinice şi de siguranţă, pe care le-ar implica o procedură completă de obţinere a unei autorizaţii de comercializare.
Noua procedură prevede însă că, pentru înregistrarea unui nou medicament, solicitanţii trebuie să pună la dispoziţie documentaţia care demonstrează că produsul în cauză nu este dăunător în condiţiile de utilizare specificate şi să aducă dovezi care să ateste că produsul are un istoric de utilizare dovedit, şi anume că a fost utilizat în condiţii de siguranţă timp de cel puţin 30 de ani, dintre care 15 în UE.
Directiva privind medicamentele pe bază de plante, adoptată de Parlamentul European şi Consiliu la data de 31 martie 2004, a acordat producătorilor de medicamente o perioadă de tranziţie de şapte ani, care a expirat în data de 30 aprilie 2011, pentru a-şi înregistra produsele tradiţionale pe bază de plante aflate pe piaţa UE în momentul intrării în vigoare a directivei.
Reglementarea prevedea faptul că un număr semnificativ de produse medicamentoase, în pofida tradiţiei lor îndelungate, nu întrunesc cerinţele privind utilizarea consacrată în scopuri medicale cu eficacitate recunoscută şi cu un nivel acceptabil de siguranţă şi nu sunt eligibile pentru autorizaţia de introducere pe piaţă.
Pentru a menţine aceste produse pe piaţă, statele membre au adoptat diferite proceduri şi dispoziţii. Diferenţele existente până acum între dispoziţiile prevăzute de statele membre puteau obstrucţiona comerţul cu produse medicamentoase tradiţionale în cadrul Comunităţii şi puteau conduce la discriminare şi la denaturarea concurenţei între fabricanţii acestor produse.
De asemenea, medicamentele tradiţionale din plante puteau avea un impact asupra protecţiei sănătăţii publice, deoarece garanţiile necesare privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea nu erau oferite suficient până în prezent.
Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, farm. Anca Crupariu, a declarat luni pentru AGERPRES că România a inclus aceste prevederi încă de la elaborarea Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Ceaiurile sunt suplimente alimentare şi, potrivit Directivei europene, cei care le comercializează nu au voie să specifice indicaţii pentru anumite afecţiuni. Dacă doresc acest lucru trebuie să-şi întocmească un dosar pentru autorizare, la fel ca şi pentru alte suplimente nutritive. Costul autorizării ajunge la câteva mii de euro, a precizat farm. Crupariu.
Producătorii de medicamente tradiţionale pe bază de plante spun că autorizarea va duce la creşterea preţurilor acestor produse. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicamentele tradiţionale pe bază de plante - siguranţă sporită pentru produsele comercializate pe piaţa UE Cetăţenii UE pot fi siguri, de la 1 mai, că medicamentele tradiţionale pe bază de plante pe care le cumpără în UE sunt sigure şi eficace. Expirarea perioadei de tranziţie de 7 ani specificată în directiva din 2004 privind medicamentele pe bază de plante (directiva 24 din 2004) înseamnă că doar medicamentele...
Atilla Kelemen (UDMR): România şi UE nu vorbesc în aceeaşi termeni în privinţa produselor tradiţionale Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Atilla Kelemen, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că România şi Uniunea Europeană nu vorbesc în aceeaşi termeni când vine vorba de produsele tradiţionale, iar din acest motiv...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Piaţa de suplimente alimentare se apropie de 200 milioane euro Piaţa de suplimente alimentare din România se apropie de 200 milioane euro şi are un potenţial de creştere anuală de 10% pe termen mediu, spune Cătălin Vicol, director regional pentru Europa de Sud-Est al companiei Walmark, într-un interviu acordat ziarului Financiarul (www.financiarul.com).
Asociaţia Europeană a Medicamentelor Generice propune guvernelor UE o colaborare pentru susţinerea industriei medicamentelor generice şi biosimilare Uniunea Europeană trebuie să adopte prevederi care să încurajeze procesele de fabricaţie avansate din punct de vedere tehnologic (Advanced Manufacturing Provisions), pentru a permite producătorilor de medicamente generice şi biosimilare să exporte pe pieţele emergente, susţin reprezentanţii Asociaţiei...
Piaţa farmaceutică din România printre cele mai atractive din Europa emergentă Piaţa farmaceutică din România rămâne printre cele mai atractive din Europa emergentă, în pofida faptului că, în primul trimestru al acestui an a scăzut de pe locul şase pe locul cinci, aceasta fiind a două scădere consecutivă în clasament, informează un raport publicat de Companiesandmarkets.com şi...