Cele mai citite
 


„Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine. Astmul poate fi controlat!”- Campanie naţională de testare cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului
marţi, 3 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

 

 
 
Ziua Mondială a Astmului este un eveniment organizat anual de specialişti din foarte multe ţări, în scopul creşterii nivelului de control asupra astmului.
În România, Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, organizează în perioada 2-15 mai o campanie naţională de testare şi educare a populaţiei, sub mesajul: „Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!”

 

 

„În perioada 2-13 mai, în cabinete medicale de specialitate din toată ţara se vor face testări gratuite pentru depistarea astmului. De asemenea, bucureştenii îşi pot măsura gratuit funcţia pulmonară şi pe 14 şi 15 mai, în Parcul Tineretului. Testarea se numeşte spirometrie, nu doare, nu durează mult, nu necesită efort, iar rezultatul ei se dă pe loc” spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
 
 „În campania de anul acesta lansăm primul site de educaţie medicală dedicat pacienţilor cu astm bronşic din România. Este un site diferit de tot ce am realizat până acum, pentru că, pe lângă informaţiile despre boală, pe care le punem la dispoziţia pacientului, îi oferim şi posibilitatea de a se autoevalua, de a afla singur cât de bine îi merge cu tratamentul pe care îl urmează sau, altfel spus, cât de bine este controlat astmul lui. Şi, cel mai important, printr-o aplicaţie simplă, îi oferim oricărui pacient interesat să meargă pentru o consultaţie la un medic pneumolog, posibilitatea să localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie şi să intre în legătură cu medicul respectiv. Legat de campania de testare, îi sfătuiesc pe toţi cei interesaţi să intre pe www.invingeastmul.ro pentru a afla centrele medicale unde se fac testările, dar şi informaţii utile despre controlul bolii”, continuă Prof. Dr. Florin Mihălţan.
 
Controlul astmului este deopotrivă o necesitate şi un obiectiv realizabil.
 
O persoană cu astm controlat este o persoană care:
·        Prezintă simptome minime (sau chiar niciun simptom).
·        Nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor.
·        Nu foloseşte deloc (sau foloseşte foarte rar) medicaţia de salvare.
·        Poate să facă efort fizic ca şi o persoană obişnuită, fără limitări ale activităţilor fizice.
·        Are funcţia pulmonară normală (sau aproape normală) (măsurată prin probe specifice).
·        Nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).
Unul din indicatorii cei mai importanţi ai lipsei de control a astmului este spitalizarea. Spitalizările din cauza astmului sunt o povară economică şi socială grea şi arată că tratamentul astmului a eşuat şi are nevoie de îmbunătăţiri. La nivel internaţional, obiectivul este reducerea spitalizărilor din cauza astmului cu 50% până în 2015.
 
Ce este astmul?
Astmul este o boală cronică de plămâni caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngrosate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. Aşa se produce o criză de astm. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.
Simptomele astmului variază de la oră la oră, de la zi la zi, de la săptămână la săptămână, de la lună la lună. Adesea, se agravează în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii. Severitatea astmului variază, de asemenea, de la individ la individ.
 
Ce cauzează astmul?
Cauzele astmului nu sunt încă bine înţelese şi creşterea vertiginoasă a prevalenţei acestei boli, peste tot în lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne. În anii 90, oamenii de ştiinţă credeau că poluarea cauzată de motoarele diesel şi de alţi factori ar putea fi cauza epidemiei de astm. Astăzi, ei consideră aceasta problemă că fiind mult mai complexă. Mulţi cercetători examinează rolul factorilor genetici şi al felului în care sistemul imunitar uman se dezvoltă în primii ani de viaţă în prevalenţa astmului.
 
Persoana de contact:
Carmen Tudor
PE Executive DECI SE POATE
Tel. 0729 981 917
Mail: carmen@decisepoate.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Testări gratuite pentru astm în acest week-end în Parcul Tineretului Societatea Română de Pneumologie efectuează testări gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii) la sfârşitul acestei săptămâni în Parcul Tineretului.
Testari gratuite de astm in acest weekend in Parcul Tineretului Sambata si duminica, intre orele 9.00 si 18.00, Societatea Romana de Pneumologie efectueaza testari gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii). Evenimentul face parte din campania nationala de testare si educare, organizata in perioada 2-15 mai de Societatea Romana de Pneumologie cu spirijinul...
Astmul poate fi controlat! Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă...
Testări gratuite cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului Societatea Română de Pneumologie(SRP), cu sprijinul AstraZeneca şi GlaxoSmithKline, organizează în perioada 7-18 mai, în cabinetele medicale de specialitate din toată ţara, testări gratuite pentru depistarea astmului, sub mesajul: 'Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat...
Numărul cazurilor de astm la copii, în creştere Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din întreaga lume, a subliniat luni într-o conferinţă de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Astmului.
Teste gratuite pentru astm, până la sfârşitul anului, în 150 de spitale şi policlinici de specialitate Societatea Română de Pneumologie organizează testări gratuite pentru depistarea astmului, în cadrul campaniei 'Astmul poate fi controlat!', se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri.