Cele mai citite
 


Astmul în lume
marţi, 3 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Plamanii
 

 

 
 
 
 
 
1. Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice din lume.
2. Se estimează că în prezent circa 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronșic.

 

 

3. Prevalența astmului a crescut îngrijorător în ultimele două decenii.
·       Aceeași creștere se înregistrează și în cazul bolilor alergice, cum sunt rinita și eczemele.
4. Rata de creștere a incidenței astmului este tributară stilului de viață occidental.
·       În 2025, populația urbană va crește de la 45% la 59%. Se așteaptă deci o creștere marcantă a numărului de pacienți astmatici în următoarele 2 decenii.
·       Se estimează că alte 100 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm bronșic în 2025.
5. 1 din 250 decese la nivel mondial este cauzat de astmul bronșic.
·        De cele mai multe ori, decesele pot fi prevenite.
·        Ele sunt cauzate în principal de sub-dozarea tratamentului medicamentos pe termen lung și întârzierilor prezentării pacienților în sistem de urgență, în timpul crizelor astmatice severe.
6. Costurile economice ale astmului sunt considerabile, fie că se referă la costuri directe (spitalizări și costuri cu medicația) sau costuri indirecte (absenteismul de la locul de muncă sau decesele premature).
7. În lipsa unui tratament asupra cauzei astmului, prioritatea este asigurarea unui management eficient, care să permită reducerea morbidității și mortalității, pentru un număr cât mai mare de pacienți.  
 
Acțiuni prin care efectele astmului pot fi reduse:
 
1. Recunoașterea astmului bronșic ca o cauză importantă de morbiditate, afecțiune generatoare de costuri crescute și mortalitate la nivel mondial.
 
2. Măsurarea și monitorizarea prevalenței astmului la nivel mondial, precum și a mortalității și morbidității cauzate de astm.
 
3. Identificarea și implicarea factorilor de decizie economici și politici, care limitează în prezent accesul la resursele de sănătate pentru pacienții astmatici.
 
4. Îmbunătățirea accesului la tratamentele esențiale medicamentoase pentru pacienții astmatici din țările cu venituri mici și medii pe cap de locuitor.
 
5. Identificarea și intervenția asupra factorilor de mediu răspunzători de morbiditatea de cauză respiratorie, inclusiv a celei prin astm bronșic: poluarea de interior și de exterior.
 
6. Promovarea și implementarea politicilor anti-fumat.
 
7. Adaptarea ghidurilor internaționale de practică medicală în astmul bronșic pentru țările în curs de dezvoltare, astfel încât să țină cont de realitățile diferitelor sisteme de sănătate, inclusiv elaborarea unor strategii eficiente de implementare.
 
8. Promovarea unor măsuri de management orientate pe cost-eficiență, care și-au demonstrat validitatea și valabilitatea în reducerea morbidității și mortalității.

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Poluarea cu particule fine măreşte riscul de mortalitate pe termen scurt Expunerea la poluarea cu particule fine, chiar şi în cazul unor concentraţii conforme cu reglementările europene, măreşte riscul de mortalitate pe termen scurt, potrivit unui studiu al Institutului de supraveghere sanitară (Institut de veille sanitaire, InVS) din Franţa, publicat marţi în 'Bulletin ...
Numărul cazurilor de astm la copii, în creştere Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din întreaga lume, a subliniat luni într-o conferinţă de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Astmului.
Mâncarea fast-food creşte riscul de astm sever la copii (studiu) Copiii şi adolescenţii care consumă mâncare de tip fast-food de cel puţin trei ori pe săptămână riscă mai mult să sufere de astm sever, rinită alergică şi eczeme, arată un studiu internaţional menţionat de afp.com.
Tratamentul dependenței de alcool Dependenţa de alcool este o afecţiune caracterizată de modificări structurale şi neurochimice ale creierului şi tulburări de comportament1,2 Consumul excesiv de alcool conduce progresiv la modificări ale creierului care pot creşte dorinţa de a consuma alcool şi reduce controlul asupra acestui consum...
Bolile alergice au un impact sever asupra calității vieții copiilor Formele severe și complexe de alergie sunt din ce în ce mai frecvente, iar bolile alergice tind să capete proporții epidemice. Segmentul dominant afectat este reprezentat de copii și tineri adulți, unde prevalența alergiilor este de până la 8%. În cazul alergiilor alimentare, prevalența...
Alergia mai agresivă ca niciodată Caracteristici generale Ne aflăm într-un secol aflat sub amprenta poluării, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice şi a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste direcţii sfâşie efectiv fiinţa umană în toate felurile, motiv pentru care organismul biologic...