Cele mai citite
 


Bolile reumatice cronice afectează din ce în ce mai multe persoane
vineri, 4 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!, Reumatologie
 

Afecţiunile cronice precum artrita reumatoidă şi durerile lombare sunt responsabile pentru faptul că mii de persoane nu-şi pot menţine locul de muncă, atât în România, cât şi în lume, iar numărul acestora este în creştere, a subliniat prof. dr. Cătălin Codreanu, de la Institutul de Reumatologie "Dr. Ion Stoia", marţi, la lansarea raportului "Apt pentru muncă?".

"Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă un termen generic care acoperă peste 200 de afecţiuni, care atacă muşchii articulaţiile, tendoanele, ligamentele, nervii periferici şi vasele de sânge secundare, provocând durere şi disfuncţii persoanelor afectate", a explicat medicul.


El a accentuat asupra necesităţii diagnosticării şi intervenţiei timpurii pentru a ajuta persoanele afectate de acele boli să rămână în formă şi mai mult timp la locul de muncă.


Proiectul "Apt pentru muncă?", care face parte din programul extins "Fit for Work Europe", privind locurile de muncă pe teritoriul a 24 de ţări din Europa şi din lume, a cercetat în detaliu impactul pe care îl au afecţiunile musculo-scheletice asupra vieţii a mii de lucrători români.


Studiul a vizat în special durerile lombare, afecţiunile membrelor superioare asociate cu locul de muncă şi artrita reumatoidă, spondiloartropatia, afecţiuni specifice care sunt adesea progresive şi din ce în ce mai incapacitante.


Dr. Cătălin Codreanu a spus că aceste boli au un impact semnificativ asupra capacităţii.
"Aproximativ 22 din zilele de absenţă, în România, sunt rezultate ale afecţiunilor musculo-scheletice cauzate de suprasolicitarea fizică. Aproximativ 425 dintre lucrătorii români raportează în fiecare an dureri de spate din cauza locului de muncă, procent care este unul dintre cele mai ridicate din rândul ţărilor europene", a precizat dr. Cătălin Codreanu.
El a adăugat că majoritatea pacienţilor cu durere de spate nu au primit nici un diagnostic specific.


Dintre lucrătorii români 30% raportează durere musculară la gât, umeri şi membrele superioare, a evidenţiat proiectul "Apt pentru muncă".


În ceea ce priveşte artrita reumatoidă, 143.000 de persoane suferă de această afecţiune în România. Dr. Cătălin Codreanu a accentuat că afecţiunile musculo-scheletice nu afectează numai persoanele în vârstă sau pe cele care nu lucrează, ci afectează şi persoanele tinere. Ele îşi manifestă primele semne pe la 20 de ani şi devin manifeste pe la 30 de ani. În opinia sa, este necesar un program naţional dedicat acestor boli.


"Trebuie controlate aceste boli, pentru că existând un control se poate prelungi activitatea. Trebuie o colaborare cu medicii de familie pentru a fi diagnosticate mai devreme şi instituit tratamentul. Medicul de familie ar trebui să îndrume pacientul către medicul specialist şi să-l monitorizeze", a declarat dr. Cătălin Codreanu.


La rândul său, prof. dr. Ruxandra Ionescu, de la Spitalul "Sf. Maria", a reliefat necesitatea unei echipe în tratarea acestor boli alcătuită din medicul de familie, medicul specialist şi cel care intervine în recuperare.
Ea a accentuat de asemenea necesitatea diagnosticării precoce, pentru a se interveni cu tratamentul şi în felul acesta pacientul să aibă o viaţă confortabilă şi să-şi poată menţine locul de muncă.


În ceea ce priveşte costurile, prof. dr. Ruxandra Ionescu a spus că acestea sunt cuprinse între 10.000 şi 12.000 de euro, dar că tratamentul reprezintă doar 25-35% din costul total, restul fiind costuri indirecte.
Numai 10% dintre cei cu poliartrită reumatoidă sunt trataţi. În protocoalele pentru tratament corespunzător sunt doar 20% iar restul nu sunt trataţi corespunzător, a susţinut Ruxandra Ionescu. Ea a adăugat că diagnosticul pentru astfel de boli este foarte dificil, de la primul simptom până la diagnosticare trecând 10 ani. Procentul celor afectaţi de poliartrită reumatoidă şi spondilită este cam de 1%, a mai menţionat dr. Ruxandra Ionescu.
În opinia sa, devine din ce în ce mai clar că este posibil ca persoane cu astfel de afecţiuni să aibă şi probleme de depresie sau anxietate. De aceea intervenţia terapeutică precoce este esenţială, ca de altfel şi concentrarea asupra capacităţii, şi nu a incapacităţii de muncă.


Potrivit proiectului "Apt pentru muncă?", studiile au demonstrat o deteriorare la scară largă a aspectelor stării fizice şi mentale în rândul celor care îşi pierd locul de muncă, ce poate persista multe luni. În medie, aproximativ opt ani din viaţa cetăţenilor români, potrivit OMS, sunt afectaţi de boală şi dizabilitate.


Aproximativ 47% dintre români îşi percep starea de sănătate fie bună, fie precară, în timp ce în Uniunea Europeană, în cele 27 de state, aproximativ 30% spun acest lucru. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: 115 clujeni au forme severe de poliartrită şi spondiloză anchilozant Un număr de 115 persoane suferinde de poliartrită reumatoidă şi spondiloză anchilozantă se află în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), 79 dintre ele urmând tratamentele pentru încetinirea proceselor inflamatorii osoase şi diminuarea durerilor, potrivit directorului de relaţii ...
Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoidă, care are o prevalenţă de aproximativ 1% , ceea ce înseamnă că în România sunt cel puţin 200.000 de cazuri, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, dr. Cătălin Codreanu, directorul...
Aproximativ 200.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară şi afectează aproximativ unu la sută din populaţia generală, ceea ce înseamnă 200.000 de pacienţi în România, a declarat miercuri preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu, la o conferinţă de...
Prof. dr. Cătălin Codreanu: Medicii şi pacienţii trebuie să conlucreze Prof. dr. Cătălin Codreanu, de la Liga Română Contra Reumatismului, a subliniat vineri, în cadrul Şcolii de vară pentru jurnalişti, organizată de Tarus Media la Mamaia, că pacienţii şi medicii trebuie să conlucreze.
Site pentru bolnavii cu poliartrită reumatoidă Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă suferinţă articulară cronică de cauză inflamatorie, afectând peste 2,9 milioane de persoane în Europa, a subliniat preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, dr. Cătălin Codreanu, marţi într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Mondiale...
Artrita reumatoida a mainilor Documentar animat privind artrita reumatoida a mainilor.