Cele mai citite
 


Magiunul de prune Topoloveni, aliment şi 'medicament' protejat pe piaţa europeană
marţi, 3 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 3 mai /Agerpres/- Directorul general al SC Sonimpex Serv Com SRL, Bibiana Stanciulov, şi-a prezentat, marţi, pe acorduri de chitară ale imnului naţional, echipa cu care a reuşit să câştige prima certificare de Indicaţie Geografică Protejată în Uniunea Europeană pentru un produs tradiţional românesc, respectiv magiunul de prune Topoloveni.
"Magiunul de prune Topoloveni se înscrie acum în cele 1.000 de produse protejate din Uniunea Europeană, fiind de altfel printre primele 500 de produse alimentare protejate deoarece cele mai multe sunt băuturi alcoolice", a precizat Bibiana Stanciulov, într-o conferinţă de presă.
Aceasta a spus că magiunul de prune Topoloveni a obţinut de-a lungul anilor numeroase distincţii precum acea de furnizor al Casei Regale a României, distincţia 'The Superior Taste Award' obţinută din partea International Taste and Quality Institute din Bruxelles sau cod operator NATO.
"Obţinerea codului operator NATO înseamnă că orice soldat poate comanda magiunul de prune Topoloveni, deşi încă nu exportăm produsele noastre în aceste ţări", a spus Stanciulov.
Prezent la eveniment, senatorul PSD, Ilie Sârbu, s-a declarat un mare consumator al produsului, apreciind reuşita Bibianei Stanciulov, care a demarat înregistrarea produsului încă din primul său mandat de ministru al Agriculturii.
"Mă bucur că dintr-un nume aţi făcut un renume şi sper să reuşiţi în continuare nu numai de dragul succesului ci şi de dragul profitului. Eu sunt un consumator al magiunului de prune Topoloveni, de peste 3 ani şi îl mănânc cu plăcere în fiecare dimineaţă, când nu sunt plecat. În curând, poate vom degusta în deplasări şi capsula cu magiun de prune Topoloveni", a spus Ilie Sârbu.
La rândul său, deputatul UNPR, Valeriu Steriu, a remarcat tinereţea echipei care a reuşit să aducă magiunul în sistemul de calitate european al denumirilor de origine protejată (DOP) şi indicaţiilor geografice protejate (IGP).
"Felicit în primul rând conducerea societăţii pentru modelul antreprenoarial realizat cu 10 tineri români şi care consider că ar putea fi replicat în multe locuri din România. Sper însă ca anul viitor să putem vorbi nu numai de un singur produs protejat în UE, ci de zeci de astfel de produse tradiţionale româneşti", a precizat Steriu.
În cadrul conferinţei, calităţile nutritive ale produsului au fost enumerate şi de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare, care a evidenţiat că acest aliment este sută la sută natural, autentic românesc, un produs care nu conţine zahăr şi nici conservanţi. Specialistul a subliniat că datorită faptului că nu conţine zaharuri adăugate ci numai pe cel din prune, nu are conservanţi artificiali, ci naturali, este indicat tuturor persoanelor, inclusiv celor care suferă de diabet precum şi copiilor.
De asemenea, doctorul Elena Nicolau, medic specialist diabet şi nutriţie, a explicat modul în care se poate ajunge la greutatea ideală consumând magiun de prune Topoloveni. Dieta a fost testată deja, rezultatul fiind promiţător pentru toţi cei care doresc să slăbească 4 kilograme într-o lună, fără ca starea de sănătate să fie afectată.
Reuşita societăţii SC Sonimpex Serv Com SRL a fost parafată, la finalul conferinţei de presă, cu Imnul Magiunului şi cu bunătăţi obţinute pe bază de magiun de prune Topoloveni.
Magiunul natural de prune este produs după o reţetă păstrată din 1914, când în Topoloveni s-a înfiinţat prima fabrică de magiun din ţară cunoscută sub denumirea de 'Cooperativa din Topoloveni", unde se producea magiun din prune şi din alte fructe.
În anul 1972 a luat fiinţă, pe actualul amplasament al fabricii, secţia de sucuri, magiun, fructe şi legume deshidratate, făcând parte din 'Întreprinderea de legume şi fructe Piteşti". În anul 1981 a fost transferată la 'Întreprinderea de prelucrarea şi industrializare a legumelor şi fructelor Topoloveni", iar în anul 2001, fabrica de magiun a fost preluată prin cumpărare de către societatea comercială Sonimpex Serv Com SRL.
Institutele de specialitate au certificat faptul că magiunul natural de prune Topoloveni este atât un aliment funcţional - are capacităţi antioxidante foarte mari, iar prunele îşi păstrează calităţile nutritive, datorită procesului de fabricaţie unic.
Magiunul de Topoloveni poate fi cumpărat cu 8 lei de la târgurile de profil şi cu circa 10 lei, un borcan de 350 de grame din marile lanţuri de magazine.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Magiunul natural de prune Topoloveni a primit 'Super Taste Award' Magiunul natural de prune de Topoloveni a fost medaliat, joi, de International Taste and Quality Institute din Bruxelles cu 'Super Taste Award', fiind primul produs tradiţional din România care primeşte o astfel de distincţie din partea renumitului institut.
Magiunul de prune Topoloveni şi dulceţurile din gama Topoloveana, expuse la 'Săptămâna Verde' de la Berlin Magiunul de prune Topoloveni  şi dulceţurile din gama Topoloveana vor fi expuse la standul României, la cea de-a 80-a ediţie a Târgului Internaţional "Săptămâna Verde" de la Berlin, fiind al şaptelea an consecutiv în care produsul 100% românesc participă la această expoziţie, a anunţat, vineri, producătorul...
Producătorii tradiţionali au ridicat ştacheta la 'Săptămâna Verde' 2012 Producătorii tradiţionali au fost cei care au reuşit anul acesta să ridice ştacheta la târgul internaţional de agricultură "Săptămâna Verde" de la Berlin şi au scos onorabil România dintr-un anonimat asumat, la un eveniment unde peste 1.600 de companii din 53 de ţări au adus tot ce au mai bun în ţara...
Magiunul de prune Topoloveni poate fi inclus în dieta pacienţilor cu diabet zaharat Magiunul de prune Topoloveni poate fi inclus în dieta pacienţilor cu diabet zaharat, arată concluziile unui studiu efectuat la Institutul pentru Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 'N. C. Paulescu'.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Magiunul de prune Topoloveni, promovat la San Francisco, la Winter Fancy Food Show Promovarea Magiunului de prune Topoloveni, produs 100% românesc, continuă la nivel internaţional, iar la începutul acestui an este prezentat oficial la Winter Fancy Food Show San Francisco, cea mai mare expoziţie de produse alimentare de pe coasta de vest a Americii, au anunţat, luni, reprezentanţii...