Cele mai citite
 


Ziua mondială a astmului: Aproximativ un milion de persoane suferă de astm în România
miercuri, 4 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ un milion de persoane suferă de astm în România, numărul acestora fiind în continuă creştere, a subliniat marţi prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu ocazia Zilei mondiale a Astmului, organizată la Institutul Român de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta'' din Bucureşti.
Cea mai mare pondere a bolnavilor de astm este înregistrată în rândul copiilor cu vârsta între 7 şi 8 ani, astfel că un copil din 20 cu vârstă şcolară suferă de astm bronşic, a precizat medicul.
Prof. dr. Florin Mihălţan a declarat că există o problemă în asistenţa primară, iar boala este subdiagnosticată. El a menţionat că medicul de familie nu are competenţă în spirometrie şi nici nu are în vedere un chestionar pentru astm. El a spus că din păcate pacienţii nu sunt educaţi, ceea ce face ca atunci când se simt bine să întrerupă tratamentul şi aceasta să ducă ulterior la exacerbări ale crizelor.
Specialistul s-a referit şi la subdiagnosticarea din lipsa tehnicilor necesare şi a unei monitorizări în asistenţa secundară.
Totodată, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie s-a referit şi la lipsa unui program naţional pentru adulţi, a unei strategii naţionale şi a unui registru naţional.
Prevalenţa acestei afecţiuni în România este de circa 5-7%, variaţiile afecţiunii depinzând de caracteristicile populaţiei. Aproximativ două treimi dintre pacienţii cu astm au o primă criză înainte de 20 de ani. Al doilea vârf al debutului se înregistrează în jurul vârstei de 50 de ani, aşa-numitul astm cu debut tardiv.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială a astmului, marcată şi în România Ziua Mondială a Astmului, care se sărbătoreşte pe 4 mai, are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a impactului astmului bronşic şi îmbunătăţirea serviciilor medicale legate de această afecţiune la nivel mondial.
Prof. univ. dr. Miron Bogdan: Un român din cinci suferă de astm Un om din cinci suferă de astm bronşic în România, a subliniat prof. univ. dr. Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de pneumologie a Ministerului Sănătăţii, marţi, cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului.
Dr. Florin Mihălţan: În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm În România se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Insomnia este asociată cu creşterea de zece ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi este semnalată la 75% dintre persoanele cu boli depresive, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului.
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn - sindromul de apnee în somn de tip obstructiv - şi cel mult 20% dintre aceştia se află în tratament, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului, marcată...
Ziua Mondială a Spirometriei 2012 sărbătorită în România Spirometria – instrumentul de bază în depistarea și monitorizarea bolilor respiratorii