Cele mai citite
 


Nivel crescut de substanţe radioactive în apa mării, TEPCO îşi cere scuze
joi, 5 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Nivelul substanţelor radioactive a sporit până la o distanţă de 50 de kilometri în apele mării, în largul centralei nucleare de la Fukushima /nord-estul Japoniei/, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie, a indicat miercuri operatorul obiectivului, citat de Yonhap, AFP şi EFE.
Eşantioane obţinute la o distanţă de 15 kilometri de centrală conţine 1.400 bekereli de cesiu radioactiv 137 pe kilogram, a precizat Tepco Electric Power /TEPCO/.

Această cifră este de 600 de ori mai mare decât nivelul maxim de 2,3 bekereli, constatat până acum în largul coastelor din nord-estul Japoniei.

Eşantioane prelevate vinerea trecută la o adâncime de 137 de metri, primele în patul marin după catastrofa naturală de la 11 martie, conţineau totodată 1.300 bekereli cesiu radioactiv 134 şi 190 bekereli iod radioactiv 131.

Probe prelevate la o distanţă de 20 de kilometri de centrală indicau de asemenea un nivel sporit de substanţe radioactive.
Deocamdată, nu pot fi trase concluzii definitive, monitorizarea zonei va continua urmând să fie efectuate şi alte verificări, a indicat un purtător de cuvânt al TEPCO.

Tot miercuri, în cadrul unei noi vizite efectuate în zona dezastrului, preşedintele TEPCO Masataka Shimizu le-a cerut scuze autorităţilor locale pentru situaţia de la centrala nucleară şi a promis că operatorul va depune toate eforturile, pentru a li se permite persoanelor evacuate să revină la căminele lor.AGERPRES/(Florence Bedreagă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Urme de iod radioactiv, detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone Tokyo, 19 mar /Agerpres/ - Urme de iod radioactiv au fost detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone, a anunţat sâmbătă guvernul nipon, citat de Kyodo.
Concentraţii nesemnificative de iod radioactiv au ajuns în România, în apa de ploaie şi laptele de oaie (studiu) Concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia au ajuns în România, substanţa găsindu-se în apa de ploaie şi laptele de oaie, relevă un studiu realizat de o echipă de cercetători români în cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova.
ANM: Concentraţiile de iod radioactiv sunt prezente în cantităţi nesemnificative în apa de ploaie Măsurătorile efectuate până la ora actuală de specialişti au arătat faptul că în apa de ploaie căzută în ultimele zile nu au fost semnalate depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de radioactivitate, deşi s-a semnalat prezenţa unor urme de iod radioactiv (I 131), a precizat, marţi, pentru AGERPRES...
Urme 'minuscule' de iod radioactiv descoperite în lapte provenind din nord-vestul SUA Autorităţile federale americane au detectat urme 'minuscule' de iod radioactiv 131 în eşantioane de lapte provenind din nord-vestul SUA, au informat surse oficiale, relatează AFP.
Japonia: Urme de iod radioactive, în glanda tiroidă a copiilor de la Fukushima Urme de elemente radioactive au fost detectate în glanda tiroidă a 45% din copiii din Fukushima şi împrejurimile centralei nucleare, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie, au anunţat joi surse oficiale locale, citate de AFP.
Premierul Emil Boc: Populaţia nu este în pericol din cauza iodului radioactiv Nivelul de iod radioactiv în România nu pune în pericol sănătatea populaţiei, a subliniat, miercuri, premierul Emil Boc, după şedinţa de Guvern.