Cele mai citite
 


CANCERUL COLONIC - RISC IN CRESTERE
joi, 5 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Ce mancam?, Mancam sanatos
 

 

Datele noi aparute in publicatiile de specialitate din intreaga lume arata o crestere ingrijoratoare a ratei de diagnostic pentru cancerul de colon si rect (cancerul colorectal). Un studiu publicat in numarul din iunie 2009 in revista Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention din USA , efectuat pe o perioada de peste 10 ani, demonstreaza peste 10.000 cazuri noi de cancer colonic atat la barbatii cat si la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 49 de ani.

 

 

Avand in vedere agresivitatea marcata a cancerului colorectal in general si mai ales la tineri, se pune tot mai acut problema gasirii de metode de preventie si diagnostic cat mai precoce si mai neinvaziv (astfel incat colonoscopia sa fie folosita doar in cazurile care necesita intr-adevar aceasta investigatie).
 
Referitor la preventia acestui tip de cancer, s-a observat ca obezitatea-flagel, care a cuprins lumea actuala devenind o pandemie, contribuie major la cresterea incidentei. Astfel, informatiile coroborate din registrele nationale privind cancerul colorectal din tari de pe toate continentele releva cresterea dramatica a ratei cancerului colonic la populatii cu traditie in ceea ce priveste speranta de viata lunga. De exemplu, japonezii care s-au mutat in California, adoptand modul de viata si alimentatie local, au dezvoltat o incidenta crescuta cu 90% pentru cancerul colorectal la barbati si 47% la femei.
 
Obezitatea, inactivitatea, fumatul, consumul crescut de alcool, dieta bogata in carne rosie procesata, zaharuri rafinate, grasimi animale si saraca in legume si fructe proaspete par a sta la baza cresterii alarmante a incidentei cancerului colorectal - se arata in acest studiu publicat tot in Cancer Epidemiology in aceasta luna.
 
Cat priveste metodele de diagnostic cat mai precoce, se pare ca tot colonoscopia ramane cheia. Pentru a beneficia de examinare cat mai tintita, cercetarile se indreapta catre metode neinvazive dar cu specificitate si sensibilitate mare, care sa preceada investigatia endoscopica. Un alt studiu dat publicitatii la conferinta Digestive Disease week (DDW) din Chicago, USA, releva ca metoda de diagnostic precoce neinvaziv evidentierea ADN-ului celulelor canceroase printr-un test similar FOBT-ului deja cunoscut (care pune in evidenta sangele din scaun). Metoda mai trebuie insa perfectionata pentru a se putea beneficia de ea la scara larga.
 
 
Dr. Dana Bucur
Medic Specialist Gastroenterologie
Clinica de Diagnostic Gral

021/323.00.00 (02)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta mediteraneană reduce riscul de cancer la prostată (studiu) Pacienţii care suferă de cancer la prostată ar trebui să includă în alimentaţie marile principii ale regimului mediteranean, adică multe fructe şi legume, cereale şi leguminoase, o cantitate scăzută de carne roşie, peşte şi produse lactate, puţin vin roşu la masă şi ulei de măsline ca aport principal...
CANCERUL DE SAN: Preventia; Semne si simptome Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008).
Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon (studiu) Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon, susţine o echipă de oameni de ştiinţă din SUA care a explicat şi mecanismul molecular şi celular care duce la îmbolnăvire, într-un studiu publicat miercuri în revista ''Nature'', care deschide noi perspective în prevenirea şi vindecarea...
Numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS) Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi şi 8,2 milioane de decese cauzate de maladie în 2012, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un articol publicat miercuri pe site-ul său, cu ocazia...
Restricţia calorică nu prelungeşte viaţa, însă îmbunătăţeşte starea de sănătate Dieta bazată pe restricţii calorice nu măreşte speranţa de viaţă, însă îmbunătăţeşte starea de sănătate, potrivit unui studiu realizat pe maimuţe şi publicat miercuri de revista ştiinţifică Nature, semnalează EFE.
Importanţa alimentaţiei sănătoase, dezbătută la a IV-a Conferinţă „Sănătate prin Alimentaţie” 2014 La nivel mondial, consumul scăzut de fructe şi legume produce aproximativ 1,7 milioane de decese, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Concret, consumul insuficient de fructe şi legume reprezintă cauza a 14% din decesele prin cancer gastrointestinal, 11% din decesele...