Cele mai citite
 


Fertilitate
joi, 5 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala, Disfunctii sexuale - Infertilitate
 

 

 
 
 
Obtinerea unei sarcinii si nasterea unui copil reprezinta pentru 10% dintre cupluri o provocare marcata de  esecuri.  Numim sterilitate incapacitatea de a obtine sarcina dupa un an de raporturi sexuale neprotejate. Termenul de infertilitate este utilizat pentru imposibiliatea mentinerii unei sarcini obtinute.

 

 

Literatura anglo saxona retine termenul de infertilitate pentru ambele categorii.  Infertilitatea (sterilitatea) primara defineste cuplul fara sarcini in antecedente, iar infertilitatea secundara se refera la acele cupluri care au obtinut cel putin o data o sarcina( dusa sau nu pana la termen), dar nu pot concepe ulterior.
 
Este important de stiut ca sansa de a obtine sarcina pentru un cuplu fertil raportat la un ciclu menstrual (fecundabilitatea) este de 20%. In virtutea acestei probabilitati se considera ca 90% din cupluri ar trebui sa obtina o sarcina dupa 12 luni de raporturi sexuale normale, fara utilizarea mijloacelor contraceptive.
 
Conditiile necesare  pentru ca un cuplu sa procreeze pot fi rezumate astfel: prezenta unui ovocit normal eliberat de catre ovar la momentul ovulatiei ce trebuie captat si transportat de-a lungul trompei, spermatozoizi cantitativ si calitativ optimi parcurgerii tractului genital feminin pana la nivelul unde se produce fertilizarea (treimea externa a trompei), transportul embrionului format in cavitatea uterina corespunzator pregatita implantarii si dezvoltarii.
 
Perturbari ale acestui proces prin afectari ale aparatului reproducator atat feminin cat si masculin constituie cauze de sterilitate ce trebuie identificate si tratate.
            
In ceea ce priveste cauza infertilitatii, factorul exclusiv maculin apare in  25-40% din cazuri, factorii feminini sunt responsabili in 40-55 %, in 10% avem de a face cu etiologie mixta atat feminina cat si masculina, iar restul de 10 % din cuplurile ce prezinta probleme de fertilitate se vor afla in fata unei sterilitati idiopatice (cauza neexplicata)
            
Sterilitatea de cauza feminina este pusa pe seama disfunctiilor ovulatorii 30-40%, factor tubar sau peritoneal (afecteaza captarea, transportul ovocitului, dar si al prodului de conceptie) 30-40%, infertilitate neexplicata 10-15%, alte cauze 10-15%.
             
Factorul masculin reprezinta in 20% din cazuri cauza exclusiva a infertilitatii unui cuplu, dar in 30% pana la 40% poate fi factor ce contribuie la sterilitate.
            
Investigarea infertilitatii implica in primul rand discutia cu cei doi parteneri pentru colectarea datelor privind antecedentele personale si familiale (boli cronice, interventii chirugicale, tratamente urmate) expunere la factori de mediu si toxice, frecventa raporturior sexuale, detalii asupra comportamentului sexual.
            
Fertilitatea feminina scade cu inaintarea in varsta pe masura descresterii rezervei ovariene. Prezenta ciclurilor ovulatorii poate fi documentata prin inregistrarea curbei termice bazale (daca se produce ovulatia temperatura creste cu 0,3-0,5 grade Celsius in a doua jumatate a ciclului), dozari hormonale, examen ecografic. Dintre examinarile ce pot fi recomandate de medicul ginecolog pentru precizarea etiologiei sterilitatii fac parte: examene microbiologice ale secretiei cervicale, test postcoital (evaluarea interactiunii mucus cervical sperma), histerosalpingografia –metoda radiologica de vizualizare a cavitatii uterine si a trompelor, histeroscopia (metoda endoscopica diagnostica si terapeutica de evaluare a cavitatii uterine) , laparoscopia ( scop diagnostic si terapeutic).
   
            
Functia tractului genital masculin este investigata cu ajutorul spermogramei care analizeaza cantitativ si calitativ spermatozoizii, investigatiile ulterioare depistarii unei spermograme anormale fiind indicate de catre medical urolog.
      
In functie de etiologia sterilitatii tratamentul ales poate fi medicamentos (antibiotic in tratarea infectiilor tractului genital feminin sau masculin, stimularea ovariana si inducerea ovulatiei, tratarea cauzelor centrale de tulburari menstruale), chirurgical (corectarea anomaliilor congenitale sau dobandite cervicale, uterine, tubare sau se va recurge la tehnici de reproducere asistata: inseminare artificiala, fertilizare in vitro.
 

 

Dr. Lucia Adam

Medic specialist ginecologie. Competenţă ecografie

Medcenter Cluj Napoca

0264.592.854

www.medcenter.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mituri despre infertilitate pe care ar fi bine sa le ignorati! In ciuda educatiei reproductive la scara larga, infertilitatea este in continuare un subiect predispus zvonurilor. Aceste speculatii denumite generic mituri nu doar ca nu au un fond stiintific sau medical, dar sunt luate in considerare de tot mai multe cupluri care isi doresc sa conceapa un copil...
Probleme de fertilitate – stil de viata Milioane de oameni sunt afectati de infertilitate, iar cauzele pot fi multiple. Un cuplu din zece are nevoie de peste un an pentru a concepe un copil, unul din douazeci de peste doi ani si unul din sase recurge la ajutorul medicului pentru infertilitate. Insa multe cupluri ar putea concepe fara...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
ProVita- Diagnostic și tratament inaugurează noul Centru de Fertilizare in vitro Începând cu data de 1 septembrie, ProVita - Diagnostic și tratament inaugurează o nouă specializare, prin deschiderea unui Centru de Fertilizare in vitro în cadrul clinicii din str. Alexandrina nr 20 - 22, sector 1, București.
Infertilitatea imunologică – ce este şi cum se manifestă O veste deloc îmbucurătoare pentru un cuplu la început de căsnicie este, cu siguranţă, infertilitatea şi şansele scăzute de a avea copii. Infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, după 12 luni de raporturi sexuale regulate şi neprotejate.
Ce boli afecteaza fertilitatea feminina? Atunci cand vine vorba de fertilitate, de multe ori credem ca daca avem timpul de partea noastra, conceperea unui copil nu va deveni o problema. Cu toate acestea, pe langa varsta si compatibilitatea partenerilor, exista o multime de factori externi ce pot influenta reusita unui cuplu de a...