Cele mai citite
 


Disfunctiile sexuale
joi, 5 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala, Disfunctii sexuale - Infertilitate
 

 

 

 

 

Pentru un procent mic din cuplurile infertile, problemele sexuale aparute la unul sau ambii parteneri constituie cauza primara de infertilitate. Dificultatile sexuale pot deveni cauza de infertilitate cand disfunctia impiedica sau intrerupe actul sexual prevenind astfel conceptia.

 

Nu se cunoaste numarul exact al acestor pacienti (atat femei cat si barbati) pentru ca o parte dintre acestia nu se vor adresa medicului pentru tratamenul infertilitatii sau nu vor divulga natura problemei, dar si pentru ca intrebari legate de istoricul sexual, natura, frecventa, calitatea raporturilor nu vor fi adresate de catre medic cuplului.
 
Pentru ambele sexe, actul sexual implica dorinta (libidoul) excitarea si orgasmul. 43% dintre femei si 31% dintre barbati recunosc o disfunctie sexuala.
 
Disfunctiile sexuale feminine sunt clasificate in tulburari ale dorintei sexuale cu scaderea acesteia sau chiar aversiune, tulburari ale excitatiei, tulburari ale orgasmului, tulburari algice (dureroase): dispareunia, vaginismul.
 
Libidoul scazut poate fi o disfunctie sexuala izolata episodica sau situationala aparuta in contextul unei boli cu evolutie indelungata, simptom al unei patologii (depresie, afectari organice: boala cardiovasculara, hipertensiune, diabet zaharat). Cauze psihologice ale absentei sau diminuarii dorintei si interesului in actul sexual pot fi identificate in contextul unor experiente traumatice sau pot fi induse de stresul social sau profesional.
 
Tulburarile fazei de excitare sunt determinate adesea de lipsa raspunsului fiziologic la stimuli, de exemplu lubrifierea insuficienta.
 
Anorgasmia (absenta orgasmului) reprezinta absenta atingerii orgasmului dupa stimulare sexuala si excitatie suficienta, cauzele fiind de natura psihogena.
 
Tulburarile dureroase cuprind dispareunia (durere la contact sexual) care poate sa apara in cadrul unor afectari organice ale tractului genital feminine (endometrioza, noduli fibromatosi uterini, anomalii de pozitie).
 
Vaginismul se manifesta prin contracturi involuntare persistente sau recurente ale musculaturii treimii externe a vaginului ce impiedica penetrarea si provoaca disconfort.
 
Disfunctiile sexuale masculine:
 
Impotenta (disfunctia erectila) reprezinta incapacitatea de a obtine sau mentine erectia suficient pentru a permite contact sexual vaginal. Cauzele includ afectarea cailor nervoase in diabetul zaharat, scleroza multipla, leziuni spinale, ateroscleroza, efecte ale medicamentelor: antidepresive, antihipertensive, alcool, cocaina, nicotina, cauze psihogene. Sildenafil citratul (Viagra) este utilizat in tratamentul impotentei.
 
Disfunctii ejaculatorii: anejacularea (absenta ejacularii in prezenta orgasmului) si ejacularea retrograda  pot sa apara in contextul unor tulburari obstructive ale tractului genital masculin.
 
Ejacularea precoce, una dintre cele mai comune disfunctii sexuale masculine este reprezentata de lipsa controlului asupra ejacularii care se produce la scurt timp de la faza de excitatie.
 
In identificarea si tratarea disfunctiilor sexuale este necesara o abordare individualizata, o buna consiliere a pacientului si indrumarea catre un psihoterapeut, data fiind natura de multe ori psihogena a acestor tulburari
 
 
Dr. Lucia Adam
Medic specialist ginecologie. Competenţă ecografie
Medcenter Cluj Napoca
0264.592.854

www.medcenter.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.
O noua speranta pentru pacientii cu scleroza multipla: Cercetatorii de la Roche au inregistrat progrese majore cu o noua molecula destinata tratamentului sclerozei multiple recurent - remisiva Roche a anuntat recent rezultatele spectaculoase ale unui studiu clinic cu un nou medicament destinat tratamentului sclerozei multiple recurent-remisiva (SMRR), cea mai comuna(1) forma a sclerozei multiple. Utilizarea acestui nou medicament a dus la o reducere inalt semnificativa a activitatii bolii...
Prof. dr. Dan Cheţa: O persoană din zece va avea diabet zaharat peste două decenii Prof. dr. Dan Cheţa de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" spune că diabetul zaharat face parte din ceea ce se numeste "patologia omului modern" sau "patologia prosperităţii" şi că peste 20 de ani o persoană din zece la nivel mondial va suferi de această...
Alba: Bolnavii de scleroză multiplă neînscrişi în programul naţional de sănătate apelează la tratamente naturiste Doar o mică parte dintre bolnavii de scleroză multiplă din judeţul Alba sunt înscrişi în programul naţional de sănătate, selecţia făcându-se după mai multe criterii, fiind 'avantajaţi' tinerii, pe motiv că aceştia au şanse mai mari de supravieţuire, a arătat, miercuri, preşedintele Asociaţiei SM Speromax...
Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente 'Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multiplă şi boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul...
Mituri despre infertilitate pe care ar fi bine sa le ignorati! In ciuda educatiei reproductive la scara larga, infertilitatea este in continuare un subiect predispus zvonurilor. Aceste speculatii denumite generic mituri nu doar ca nu au un fond stiintific sau medical, dar sunt luate in considerare de tot mai multe cupluri care isi doresc sa conceapa un copil...