Cele mai citite
 


Alimentele modificate genetic si sanatatea
joi, 5 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Ce mancam?, Disfunctii sexuale - Infertilitate, Obstetrica - Ginecologie, Endocrinologie, Alergologie si Imunologie, Mancam sanatos, Mama si copilul
 

 

 Alimentele modificate genetic au aparut pe piata la inceputul anilor `90 si in mai putin de 10 ani acestea au acaparat 2/3 din piata din SUA. Intre anii 1997-1999 o patrime din intreaga suprafata agricola a Statelor Unite era cultivata cu legume sau fructe modificate genetic, procentul crescand continuu in ultimul deceniu.

 

Dincolo de motivatiile pragmatice ce stau la baza utilizarii tehnologiei genetice in sprijinul crearii unor noi soiuri de alimente - rezistenta mai mare la schimbarile de temperatura (de ex. rezistenta la inghet a capsunilor modificate genetic), un aspect mai atragator care favorizeaza vanzarile ridicate, reducerea timpului de maturizare, rezistenta sporita la boli, daunatori, etc., toate traducandu-se intr-un profit mai mare al producatorilor, raman controversele ce insotesc aceste alimente.
 
Fara indoiala ca cea mai mare probleme ridicata de alimentele modificate genetic consta in lipsa studiilor cu privire la efectele pe termen lung pe care acestea le-ar putea avea. Desi unele neajunsuri sunt deja observate, precum:
  • impactul asupra sanatatii umane – efectele alergice, rezistenta la antibiotic provocata;
  • probleme de natura etica – chinul la care sunt supuse animalele fortate sa creasca nenatural;
exista si o serie de probleme care preocupa specialistii, dar care inca nu au fost cu exactitate demonstrate.
 
Mutatiile ar putea sa fie capabile sa calatoreasca catre alte celule, tesuturi sau organe din interiorul corpului uman. Efectul de domino ce se poate declansa printr-o simpla mutatie genetica generata de un aliment nu trebuie ignorat. Acesta poate cauza efecte devastatoare pentru organismul uman
 
Afectiuni direct corelate cu alimentele modificate genetic:
 
Cancerul de san, de prostata si de colon
Aceasta afectiune s-a dovedit a fi in stransa legatura cu un hormon (rBGH) de crestere injectat in vacile de lapte. Studiile au aratat clar ca acesta este responsabil de inducerea transformarii maligne a celulelor epiteliale din san, iar riscul dezvoltarii cancerului de prostata si de colon creste cu pana la 400-500%. Hormonul este inca aprobat, considerandu-se ca prezenta lui este inlaturata din produsele lactate prin pasteurizare.
 
Alergiile
Numarul alergiilor alimentare a crescut simtitor in ultimele doua decenii. Acest fapt poate fi explicat atat prin prezenta unor substante pe care organismul uman nu este programat sa le tolereze, cat si prin extinderea pe care acestea au cunoscut-o. Practic, mai toate alimentele pe care le ingeram au in compozitie substante nenaturale similare, conducand la o frecventa mare de ingerare, frecventa netolerata corespunzator de catre organism.
 
Deficiente la nastere si toxicitate
Ingeram produse modificate genetic fara a sti ce efect au acestea asupra evolutiei umane. S-a stabilit o corelatie clara intre hormonul de crestere rBGH injectat vacilor si fertilitate, deficientele la nastere si chiar durata vietii.
 
Scaderea valorii nutritionale
Studiile au demonstrat ca anumite alimente modificate genetic au un continut nutritional mai scazut decat cel normal. Mai mult decat atat, acestea sunt deseori suprasaturate de grasimi si infectate de bacterii.
 
Desi, in teorie sunt tratate genetic doar anumite alimente, efectele acestui proces sunt globale. Toxicitatea din sol creste, numeroase specii de plante fiind pe cale de disparitie, mutatiile din plante ducand la extinctia unor specii de insecte si la tranformarea altora in adevarate "superfiinte", ce se vor inmulti in exces in lipsa unor pradatori naturali, ducand astfel la un dezechilibru natural ale carui efecte vor fi resimtite in curand.
 
Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ghidul Sarbatorilor Sanatoase, dar la fel de gustoase Romanii mananca in perioada Craciunului si a Anului Nou aproximativ 1 milion de porci si peste 7,3 milioane de cozonaci, asa cum arata studiile asociatiilor producatorilor si a Protectiei Consumatorilor. Excesul de mancare face ca in fiecare an mii de romani sa cheme ambulanta in toiul sarbatorilor...
Beneficii ale alimentelor modificate genetic Alimentele modificate genetic sunt organisme ale caror caracteristici au fost schimbate prin utilizarea tehnologiilor moderne care permit eliminarea sau adaugarea unor gene. Scopul modificarilor genetice este de a aduce in randul plantelor sau animalelor anumite trasaturi pe care oamenii le gasesc...
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
Dieta mamicii in devenire: bio vs. conventional: mami, e timpul sa te gandesti la sanatatea copilului tau In ultimii ani, societatea pare sa fi devenit din ce in ce mai constienta de efectele nocive pe care le produce consumul de Organisme Modificate Genetic. In plus, majoritatea dintre ele provin din culturi pline de pesticide si de chimicale, multe dovedite drept periculoase, prin studii.
Noutate absoluta in abordarea integrativa a cancerului - solutia inedita gasita in fructe, dupa 35 de ani de cercetare O descoperire cu implicatii de necontestat in prevenirea si lupta cu cancerul, confirma si demonstreaza stiintinfic ceea ce pana acum erau doar supozitii empirice, si anume importanta unui regim bazat pe fructe si legume in prevenirea si lupta cu cancerul. Dupa lungi cercetari ce au durat 35 de...
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...