Cele mai citite
 


Cristian Irimie: Meseria de moaşă este în România dintotdeauna
vineri, 6 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Moaşele sunt colaboratoarele medicului obstetrician, meseria există în România dintotdeauna iar acum ne adaptăm cerinţelor europene şi pregătim moaşe cu studii superioare, a declarat joi dr. Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă dedicată Zilei Internaţională a Moaşei.
Acesta a evidenţiat că medicii obstetricieni au o mare înţelegere şi respect pentru aceste colaboratoare şi că acum, prin noile cerinţe ale Uniunii Europene, se doreşte dezvoltarea acestei meserii pe alte paliere.
"În principal, esenţial este ca să se redescopere moaşa de ţară, care să supravegheze gravida şi o să o aducă la consultaţie, să-i facă educaţie", a evidenţiat dr. Cristian Irimie.
În ceea ce priveşte noile competenţe pe care trebuie să le aibă moaşele, Melania Tudose, de la Maternitatea din Buzău, a subliniat că meseria de moaşă este la fel de veche ca şi omenirea.
"În acest moment ar trebui să existe o legislaţie pentru cele care au absolvit o facultate. Am dori ca moaşa să practice meseria ca în UE. Măcar să obţinem 90% din ceea ce fac prin competenţele moaşelor din UE şi SUA. În aceste zone moaşele urmăresc sarcina fiziologic şi colaborează cu medicii obstetricieni, asistă sarcina şi acordă şi o asistenţă psihologică, emoţională. Au dreptul de parafă. Aceleaşi drepturi le-am dori şi la noi", a spus Melania Tudose.
Ea a spus că în nici un caz moaşele care sunt absolvente da facultate nu pot fi egale medicilor, dar anumite competenţe pot să aibă faţă de ceea ce făceau până la facultate.
"După ce am absolvit facultatea de doi ani fac aceleaşi lucruri ca înainte, dar cu mai multă siguranţă. Ar trebuit să participăm mai mult la supravegherea gravidei şi să nu ne mai ocupăm şi de instrumentar", a opinat Melania Tudose.
În legătură cu naşterea la domiciliu, dr. Cristian Irimie a accentuat că orice sarcină poate porni normal, dar să nu devină patologică. Acest lucru împiedică asistenţa la domiciliu, pentru că ar trebui să se poată asigura o asistenţă spitalicească în cazul unor probleme care ar interveni în cei patru timpi pe care îi are o naştere şi care ar putea să pună în pericol viaţa.
Irimie a adăugat că programele tehnice ale unor spitale nu fac posibilă naşterea la domiciliu. "Este o tradiţie în unele ţări, cum ar fi Olanda, naşterea la domiciliu, dar acolo orice pacientă care are probleme poate ajunge în 15 minute la o maternitate care este dotată cu tot ceea ce trebuie", a exemplificat secretarul de stat.
El a scos în evidenţă că meseria de moaşă este foarte grea şi de aceea nu oricine poate să lucreze la sala de naşteri. Din nefericire, sunt şi mai puţine tinere care vor să lucreze în sala de naştere. Secretarul de stat a făcut referire şi la faptul că ar fi necesare unele sporuri pentru moaşele care lucrează în sala de naşteri.
"Se impune lucrul în echipă, medic-moaşă, pentru că dacă nu ai o moaşă bine pregătită la sala de naşteri medicul stă cu frică", a spus dr. Cristian Irimie.
Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, a precizat că în prezent sunt 5.000 de moaşe cu studii superioare şi fără.
Potrivit lui Timofte, această meserie necesită o înaltă calificare şi legislaţia română trebuie aliniată la cea din UE în ceea ce priveşte moaşele care fac facultate. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Ministerul Sănătăţii lansează un program de screening prenatal Directorul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Bucureşti, Nicolae Suciu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că Ministerul Sănătăţii va lansa la 1 iulie un screening prenatal pentru luarea în evidenţă a gravidelor şi pentru a fi identificate grupurile...
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
ANNA: Moaşele moderne sunt profesionişti care acordă asistenţă medicală holistică Moaşele moderne sunt profesionişti care acordă asistenţă medicală holistică, atât pentru femeile însărcinate, cât şi pentru nou-născuţi, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare (ANNA).
Principalele evenimente interne ale zilei de 6 mai - Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, pe 7 octombrie 2015.
Secretar de stat MS: Ne gândim la sancţiuni pentru pacienţii care nu se prezintă la controalele periodice Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii Alin Iulian Ţucmeanu a subliniat luni într-o conferinţă de presă necesitatea prezentării la controalele medicale periodice prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi a afirmat că MS "se gândeşte" la aplicarea de sancţiuni începând cu 2015 pentru cei...
Ministerul Sănătăţii a cerut CJ Buzău să ia măsuri împotriva persoanelor care au permis legarea copiilor de paturi Ministerul Sănătăţii a solicitat Consiliului Judeţean Buzău să ia măsuri împotriva persoanelor care au permis ca mai mulţi copii să fie legaţi de pat la Spitalul Judeţean Buzău şi a avertizat că astfel de practici nu sunt acceptate, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat...