Cele mai citite
 


În perioadă caniculară tratamentele trebuie ajustate
marţi, 14 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hidratare
 

Bucureşti, 14 iul /Agerpres/ - Căldura excesivă poate duce la o serie de tulburări ale sistemelor organismului uman, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie "C.I.Parhon"

Potrivit specialistului, clima reprezintă un element care poate interveni în evoluţia favorabilă sau defavorabilă în bolile endocrine.

"Căldura excesivă este un stimul al întregului ax hipotalamo-hipofizo-glandă ţintă. Acest stimul, exagerând funcţia, indiferent de unde pleacă, hiperfuncţia va fi şi mai exagerată", a subliniat prof. dr. Dumitrache.

Acesta a dat ca exemplu hiperfuncţia tiroidiană, care se caracterizează printr-un exces al biosintezei hormonilor tiroidieni, ce duce la o serie de tulburări ale aparatelor şi sistemelor organismului uman. Din punct de vedere cardiologic, duce la creşterea - uneori anarhică - a ritmului cardiac, cu tulburări de ritm rapid, extrasistole, tahicardie, la modificarea tensiunii arteriale, tulburări neuropsihice, agresivitate, fugă de idei, tremurături caracteristice, cea mai importantă tulburare neuropsihică fiind insomnia, care nu încetează decât atunci când se instituie terapia, a explicat specialistul.

El a precizat că tulburările de ritm cardiac se regăsesc şi în timpul somnului, dar a menţionat şi tulburările digestive, cu tranzit exagerat, care nu trebuie confundate cu scaunele diareice.

Prof. dr. Dumitrache a mai spus că un alt efect al căldurii excesive îl constituie creşterea numărului de respiraţii, de la 16 la 24 pe minut, ceea ce are drept consecinţă pierderea de lichid.

''Un bolnav care suferă de hipertiroidism nu trebuie să meargă la mare sau în alte zone cu climat stresant, agitant. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul zonelor situate la înălţime - nu este indicat pentru aceşti bolnavi să meargă la Poiana Braşov, ci la înălţimi mai mici de 400-800 de metri'', a spus prof. dr. Dumitrache, adăugând că un sejur de două săptămâni la mare accentuează toate fenomenele hipertiroidiene.

"În cazul insuficienţei tiroidiene, se întâmplă invers, deoarece soarele şi climatul marin sau montan sunt excitanţi pentru tiroidă. Tratamentele substitutive care se administrează celor cu insuficienţă tiroidiană nu vor fi permanent la aceeaşi doză, vor fi ajustate în funcţie de climatul în care se află persoana. Avem un permanent 'dans' al dozelor pe parcursul unui an de tratament al insuficienţei tiroidiene. Tendinţa noastră permanentă este normalizarea funcţiei", a spus dr. Dumitrache, relevând că nu există boală, ci bolnavi, nu există un tratament endocrin care să fie la aceleaşi doze.

Medicul a mai spus că în cazul unei crize acute, respectiv ieşirea de sub acoperirea hormonilor necesari, dacă nu se intervine imediat, poate surveni decesul.

"Pe lângă tratamentul pe care îl ştie doctorul, bolnavul va purta un însemn al bolii pe care o are şi, chiar mai mult de atât, va trebui să aibă asupra sa o schemă a tratamentului, pentru ca persoana care îl depistează să-i poată administra medicamentele şi astfel să-l salveze, să nu fie nevoie să aştepte rezultatele analizelor şi abia după aceea să intervină", a explicat prof. dr. Dumitrache. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Medicii le recomandă persoanelor cu afecţiuni neuropsihice să se ferească de soare Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi recomandă urmărirea atentă a persoanelor cu afecţiuni psihiatrice în această perioadă caniculară şi administrarea corespunzătoare a medicamentelor.
Ce contin bauturile energizante Cafeina: stimulent al sistemului nervos central. Efecte adverse: nervozitate, anxietate, insomnie, tahicardie, palpitatii, paralizie, halucinatii, etc. (Aceste bauturi energizante contin de trei ori cantitatea de cafeina gasita in bauturile carbogazoase, iar bauturile energizante de tip “shots”...
Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale-Clinica Gral Medical Colentina
Canicula prelungită afectează organismul Canicula prelungită afectează mecanismele fiziopatologice de termo-reglare ale organismului, a declarat, luni, pentru AGERPRES, dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.
Ce este tulburarea afectivă bipolară și cum o recunoaștem? - „AJUTĂ-I SĂ-ȘI REGĂSEASCĂ ECHILIBRUL” Potrivit Asociației Internaționale de Psihiatrie, tulburarea afectivă bipolară este o boală care afectează starea emoțională și psihică a unei persoane, fiind o problemă severă de sănătate.
Cum tratam insomnia cu ajutorul alimentelor Insomnia este o afectiune care se manifesta prin perturbari ale somnului: incapacitatea de a adormi, sau trezirea dupa un scurt episode de somn si inabilitatea de a adormi din nou. Insomnia influenteaza starea psihica, productivitatea, puterea de concentrare. Printre efectele insomniei se numara...