Cele mai citite
 


Protocol adiţional privind bio-securitatea, parafat săptămâna viitoare de ministrul Mediului, Laszlo Borbely
vineri, 6 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, va semna la data de 11 mai, Protocolul adiţional Nagoya-Kuala Lumpur privind bio-securitatea, după ce Guvernul de la Bucureşti a adoptat, miercuri, Memorandumul pentru parafarea documentului, informează Ministerul Mediului şi Pădurilor /MMP/.
Potrivit sursei citate, după aprobarea Memorandumului, ministrul român al Mediului va semna Protocolul adiţional, în numele României, săptămâna viitoare, în cadrul celei de a 19-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă care se desfăşoară la sediul ONU din New York.
Documentul a fost adoptat la 15 octombrie 2010, în cadrul celei de-a cincea Conferinţe a Părţilor la Protocolul de la Cartagena privind biosecuritatea /COP/MOP5/ şi este deschis spre semnare la sediul ONU din New York în perioada 7 martie 2011- 6 martie 2012.
Protocolul adiţional cere statelor să coopereze cu mai multă determinare pentru a dezvolta legislaţia internaţională privind răspunderea şi repararea prejudiciului adus mediului prin efectele adverse ale mişcării transfrontieră a Organismelor Modificate Genetic /OMG/.
Obiectivul Protocolului adiţional este de a contribui la conservarea şi utilizarea durabilă a diversităţii biologice, luând în considerare riscurile asupra sănătăţii umane, prin prevederea unor reguli şi proceduri internaţionale în domeniul răspunderii şi reparării prejudiciului produs de OMG, a căror origine rezidă în mişcarea transfrontieră, intenţionată şi neintenţionată.
Protocolul adiţional este primul acord multilateral de mediu care defineşte 'prejudiciul asupra biodiversităţii'.
Cea mai mare parte a textului Protocolului adiţional se bazează pe principiile şi conceptele utilizate în Directiva 2004/35/CE privind răspunderea de mediu referitoare la prevenirea şi repararea prejudiciului adus mediului.
Ratificarea Protocolului adiţional va permite României să revizuiască şi, după caz, să completeze cadrul legislativ existent în domeniul răspunderii şi reparării prejudiciului, reprezentat de OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea şi repararea prejudiciului asupra mediului, aprobată prin Legea nr. 19 din 29 februarie 2008, şi care transpune Directiva 2004/35/CE a Parlamentului şi a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind privind răspunderea de mediu referitoare la prevenirea şi repararea prejudiciului adus mediului. OUG nr. 68/2007 a fost modificată şi completată prin OUG nr. 15/2009 pentru a se asigura transpunerea integrală şi implementarea corectă a Directivei menţionate.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Laszlo Borbely a semnat, la New York, Protocolul adiţional Nagoya-Kuala Lumpur privind biosecuritatea Laszlo Borbely, ministrul român al Mediului, a parafat la sediul ONU din New York, Protocolul adiţional Nagoya-Kuala Lumpur privind biosecuritatea şi care completează Protocolul de la Cartagena, a anunţat, joi, Biroul de Presă al Ministerului Mediului şi Pădurilor /MMP/.
72% dintre parlamentari nu sunt de acord cu importurile de organisme modificate genetic (sondaj) Un sondaj realizat de Ecopolis în rândul parlamentarilor români arată că 72% dintre aceştia nu sunt de acord cu importurile de organisme modificate genetic.
Cultivarea organismelor modificate genetic - subiect de discuţie la întâlnirea parlamentarilor români cu comisarul european pentru Agricultură Membrii Comisiilor reunite pentru agricultură şi afaceri europene ale Parlamentului au avut vineri o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Phil Hogan, în care s-a discutat printre altele despre cultura organismelor modificate genetic în spaţiul comunitar.
LAPAR:România ar trebui să cultive OMG-uri; nu s-a demonstrat că aceste culturi au avut efecte negative asupra sănătăţii România ar trebui să cultive organisme modificate genetic (OMG), în condiţiile în care le importă, iar acest tip de culturi se găsesc în toate produsele aflate în consum, a declarat, marţi, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, într-o conferinţă...
OMS: Acord asupra unui protocol de luptă împotriva contrabandei cu tutun Mai mult de 170 de state au încheiat luni, la Seul, un acord asupra protocolului internaţional de luptă împotriva contrabandei cu tutun, care reprezintă 11% din piaţa mondială şi provoacă pierderi de 40 miliarde de dolari prin neplata accizelor, informează AFP.
Protocol de colaborare semnat de Primăria Sectorului 3, UPB, UMF, ASE şi UB Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, cel al Universităţii Politehnica, George Darie, al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Ioanel Sinescu, prorectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, şi preşedintele Camerei de...