Cele mai citite
 


Şase proiecte de cercetare primesc fonduri de câte 1 miliard de euro de la UE
vineri, 6 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a nominalizat şase proiecte, printre care şi construirea unor roboţi care să însoţească oamenii pe tot parcursul vieţii şi o simulare pe computer a creierului uman, ca finaliste ale concursului european de cercetare, scrie Financial Times.
Cele două proiecte câştigătoare vor primi fonduri în valoare de 1 miliard de euro pe parcursul următorilor 10 ani.
Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene, a anunţat finaliştii miercuri la Conferinţa Tehnologiilor Viitoare şi Emergente de la Budapesta. Scopul acestora este să creeze 'proiecte de care să ne amintim, nu numai astăzi, dar o viaţă întreagă', a spus ea.
Finaliştii vor primi câte 1, 5 miliarde de euro de la programul Tehnologiilor Viitoare şi Emergente al Comisiei pentru a-şi dezvolta proiectele înainte de alegerea câştigătorilor, la sfârşitul anului viitor.
Proiectul va implica o reţea universitară amplă şi cercetători din întreaga Europă şi nu numai.
Deşi Elveţia nu este membru UE, ea ia parte la programele de cercetare ale Uniunii, iar două dintre proiectele selectate pentru finală aparţin chiar Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).
Cel mai futurist proiect este probabil cel al îngerului păzitor, realizat de EPFL, care va folosi energie imaginativă şi procese matematice pentru a 'crea cel mai isteţ dispozitiv care le va fi alături oamenilor din copilărie până la bătrâneţe'. Îngerul păzitor va fi un 'sanitar al energiei', captând căldura şi mişcările corpului uman.
Cele două proiecte au ca scop găsirea de noi modalităţi de a procesa cantităţi mari de date care nu pot fi utilizate folosind tehnologia de astăzi.
Cea mai utilă realizare va fi FuturICT Knowledge Accelerator, care va crea o simulare pe computer a întregii planete, cuprinzând tot de la climă la schimbări demografice şi sisteme economice. În această lume paralelă vor exista mai multe 'observatoare de criză' care vor desfăşura operaţiuni de procesare de date pentru a preveni dezastre iminente precum crizele financiare, epidemiile sau modificările climatice.
Alte proiecte vor include îmbinarea tehnologiei informaţionale cu medicina pentru a găsi modalităţi mai bune de a aplica informaţiile medicale obţinute din Proiectul Genomului Uman.AGERPRES/(Smaranda Câmpeanu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Două proiecte cu fonduri UE în valoare de 4 milioane de euro vor fi demarate de centrul OncoGen Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, unicul de acest fel de la Viena spre limita estică a Europei, va lansa în această săptămână două proiecte europene în valoare totală de patru milioane de euro, potrivit prof.univ.dr.Virgil...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Dispozitiv care detectează în numai 15 minute paludismul, realizat în cadrul unui proiect de cercetare susţinut de UE Un proiect de cercetare susţinut de Uniunea Europeană a dezvoltat un dispozitiv similar unui smartphone care ar putea diagnostica paludismul în numai 15 minute, a informat miercuri Comisia Europeană, potrivit EFE.
(Corespondenţă) UE acordă fonduri de 400 de milioane de euro unui număr de 287 de cercetători ştiinţifici la început de carieră Bruxelles, 19 iul - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Consiliul European pentru Cercetare (ERC) a selecţionat 287 de cercetători în cadrul schemei sale de granturi pentru debutanţi, aceştia urmând să primească până la 2 milioane de dolari fiecare pentru cercetări în domenii revoluţionare...
VIRUSUL ZIKA Comisia Europeană alocă 10 milioane de euro pentru a susţine cercetarea Comisia Europeană pune la dispoziţie 10 milioane de euro pentru a susţine cercetarea legată de virusul Zika care afectează în prezent mai multe ţări din America Latină, în special Brazilia, şi cu zeci de persoane contagiate în Europa, relatează EFE.
(Corespondenţă) Proiectele ştiinţifice 'grafenul' şi 'creierul uman' câştigă finanţări record din partea UE Bruxelles, 28 ian - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Proiectele 'grafenul' şi 'creierul uman' au câştigat fiecare finanţări de un miliard de euro pe zece ani, în cadrul unui concurs dedicat tehnologiilor viitoare şi emergente (FET), a anunţat luni Comisia Europeană (CE), în cadrul unei...