Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Curtea Penală Internaţională va fi sesizată cu privire la armele cu uraniu sărăcit folosite în Libia
vineri, 6 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Roma, 6 mai - Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Secretarul general al Forumului Regilor, Sultanilor, Prinţilor şi Şefilor de triburi africane, prezidat de colonelul libian Muammar Gaddafi, a solicitat ajutorul a doi avocaţi italieni pentru a depune o plângere la Curtea Penală Internaţională de la Haga cu privire la folosirea bombelor cu uraniu sărăcit în conflictul din Libia.
Regele Gervais va cere judecătorilor internaţionali să ancheteze condiţiile în care fiul şi nepoţii lui Gaddafi au fost ucişi, a explicat pentru Agerpres avocatul Fabio Maria Galiani. Secretarul Forumului african, a sosit săptămâna trecută în Italia şi a solicitat ajutorul avocaţilor italieni Laura Barberio şi Fabio Maria Galiani pentru a denunţa la Curtea Penală Internaţională folosirea uraniului sărăcit de către forţele militare ale Alianţei Nord-Atlantice în bombardamentele din Libia. Regele Gervais denunţă şi moartea civililor, printre care fiul lui Gaddafi împreună cu cei trei nepoţi ai săi.

Avocatul Fabio Maria Galiani a explicat că uraniul sărăcit nu este interzis, dar numeroase studii arată că folosirea acestei substanţe are efecte grave ireversibile pentru persoane şi mediul înconjurător. Fostul secretar al Ministerului american al Justiţiei, Ramsey Clark, denunţă faptul că bombele folosite de armata americană în 1991 în Irak au afectat populaţia locală. Consecinţele au fost demonstrate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a arătat în 2003 că în regiunile din sudul Irakului cazurile de leucemie au atins cotele unei epidemii.

Bombele cu uraniu au fost folosite şi în războiul din fosta Yugoslavie. Cazurile de leucemie au crescut de o mie de ori faţă de normal. În perioada imediat următoare au murit 250 de soldaţi italieni care au participat la războiul din Kosovo.

Pe baza articolulului 8 (2) (b) (IV) din Codul Curţii Penale Internaţionale, procurorii pot ancheta situaţiile în care se suspectează "crime de război cauzate de efecte excesive", dar şi afecţiuni provocate persoanelor şi mediului ambiant, cu efecte pe termen lung. "Regele cere pedepsirea reponsabililor şi încetarea conflictului", a explicat Fabio Maria Galiani.

Avocatul italian este specializat în drept penal internaţional şi este secretarul general al Asociaţiei Italiene a Avocaţilor Penali Internaţionali.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Italia: Noi posibile evoluţii în ancheta privind contaminarea cu tuberculoză a 96 de nou-născuţi Mama unuia dintre cei 96 de nou-născuţi infectaţi în Italia cu tuberculoză de o asistentă medicală bolnavă este şi ea contaminată şi a dat în judecată spitalul Vaticanului, Policlinico Gemelli, unde s-a produs îmbolnăvirea, scrie miercuri cotidianul Corriere della Sera.
Italia deţine recordul de operaţii cezariene din Europa Roma, 31 aug /Agerpres/ - În Italia se fac prea multe operaţii cezariene. Medicii se tem de eventuale cereri de despăgubire, consideră că spitalele lor sunt organizate prost sau nu se simt suficient de competenţi pentru a înfrunta naşterea naturală, informează La Repubblica în ediţia de marţi.
OMS face apel la peste 30 de ţări să elimine tuberculoza la orizontul lui 2050 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel joi la peste 30 de ţări să adopte în această săptămână, cu ocazia unei reuniuni ce va avea loc la 4 şi 5 iulie la Roma, un nou cadru pentru a elimina tuberculoza la orizontul lui 2050, relatează AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Bolile cronice netransmisibile - “Ucigaşii” secolului XXI Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cronice netransmisibile (bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile pulmonare cronice), înregistrează la nivel mondial cea mai mare rată de mortalitate, provocând peste 63% din decesele anuale. Din cele 36 de...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat sfărşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi sfârşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizând că Guineea, Liberia şi Sierra Leone rămân cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii, anunţă agenţiile de presă internaţionale.