Cele mai citite
 


AGMVR se luptă de peste zece ani să recupereze Palatul medicilor veterinari
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România (AGMVR) se luptă de peste zece ani să recupereze Palatul medicilor veterinari, amplasat vizazi de grădina Cişmigiu (Regina Elisabeta nr.33), clădire care a găzduit gratuit Ministerul Justiţiei, după preluarea puterii de către comunişti în 1947.
"Acest edificiu aparţine de drept medicilor veterinari deoarece a fost construit prin eforturile şi pe cheltuiala lor în perioada interbelică. Din 1990 şi până în prezent toţi miniştri ai justiţiei au refuzat să ne înapoieze acest imobil, luat fără nici un fel de titlu sau în baza vreunei legi", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele AGMVR, Horaţiu Olaru.
Acesta a precizat că asociaţia a epuizat toate căile interne legale de atac pentru recuperarea imobilului, adresându-se şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a transmis asociaţiei o decizie nefavorabilă şi definitivă.
"Cei de la CEDO au invocat pe data de 3 ianuarie 2011, aş putea spune pe un ton categoric, ca fiind inadmisibilă cererea noastră, pentru că nu au fost îndeplinite criteriile şi nu au fost epuizate toate formele interne de atac. Ne-au anunţat că decizia este definitivă şi nu vor mai fi primite alte documente. Răspunsul celor de la CEDO arată ca şi cum s-ar fi primit o dispoziţie din ţară. Dacă nici aici nu am reuşit să ne câştigăm drepturile, cred că sunt influenţe mari de tot", a spus Olaru.
Potrivit sursei citate, o primă soluţie ar fi înregistrarea asociaţiei ca una profesională de interes naţional.
"Una dintre formule ar fi să devenim asociaţie profesională de interes naţional, dacă actualul ministru al Justiţiei ne-ar ajuta. Noi am discutat şi cu doamna Macovei (Monica Macovei n.r.), când era ministru al Justiţiei să facem astfel de documente", a adăugat preşedintele AGMVR.
Acesta a mai precizat că AGMVR este înregistrată în Registrul asociaţiilor juridice din 1919 şi la ora actuală nu există documente de radiere.
"Consilierii Ministerului Justiţiei nu au putut demonstra niciodată că asociaţia noastră a fost radiată din Registrul asociaţiilor şi nimeni nu a vrut să ne arate acest registru pentru a şti exact ce scrie, dacă eventual ne-au şters sau anulat", a spus şeful AGMVR.
AGMVR a demarat acţiunea pentru redobândirea imobilului din bulevardul Elisabeta după 1990, prima înfaţişare având loc la 10 octombrie 1998. Procesul s-a plimbat la toate instanţele - Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă fără nici un rezultat.
În acest imobil, care se întinde pe o suprafaţă de 1.092 de metri pătraţi, a funcţionat Ministerul Justiţiei, până în mandatul lui Valeriu Stoica, care a mutat sediul ministerului, aducând în loc Institutul Naţional al Magistraturii, Institutul Naţional de Criminologie şi cel de Expertize Criminalistice, şi în cele din urmă Şcoala Naţională de Grefieri.
Pentru a dovedi că imobilul le aparţine, medicii veterinari au depus în instanţă, pe lângă actele din care rezultă proprietatea terenului şi a construcţiei, contractul de închiriere cu Ministerul Justiţiei şi peste 5.000 de semnături ale membrilor AGMVR.
Costul total al imobilului a fost de 46,9 milioane lei, din care 21,9 milioane lei din contribuţia membrilor asociaţiei şi 25 de milioane de lei dintr-un împrumut făcut în 1932 la Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni, aprobat cu garanţia Ministerului Finanţelor, împrumut achitat în totalitate la 1 septembrie 1939.
De-a lungul anilor, o singură instanţă le-a dea dat dreptate proprietarilor de drept, respectiv Tribunalul Bucureşti, la data de 24 ianuarie 2001. Câştigul a fost însă de scurtă durată, întrucât prin intervenţia ministrului Justiţiei de atunci, Rodica Stănoiu, Curtea de Apel a anulat sentinţa pe motiv că era vorba de altă asociaţie decât cea care a construit imobilul, respectiv AGMVR ar fi altă persoană juridică şi nu urmaşa de drept a celei din perioada 1919-1947.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lupta pentru accesul la tratament al persoanelor cu distonie din România continuă în luna martie, la Timișoara Conferința Distonia, boala corpului care nu te mai ascultă III va avea loc la Hotel Delpack (Strada Glad, nr. 51-53, Timișoara)în data de 21 martie 2014. Evenimentul este organizat de compania de comunicare medicală Houston NPA pentru Asociația persoanelor cu distonie Children’s Joy...
Caravana Alcohelp ajunge în 11 oraşe din România Bucureşti, 28 iun /Agerpres/ - Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), principala organizaţie non-guvernamentală din România care oferă servicii în domeniul adicţiilor, începe, miercuri, 30 iunie, Caravana Alcohelp în 11 oraşe din ţară.
Colegiul Farmaciştilor: Sistemului sanitar nu-i lipseşte doar finanţarea, ci şi implicarea şi responsabilitatea decidenţilor Vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor din România Clara Popescu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că sistemului sanitar din România nu-i lipseşte doar finanţarea, ci şi implicarea şi responsabilitatea decidenţilor, dublată de o luptă între Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
REPORTAJ/Primul hospice exclusiv pentru copii din România-locul unde dragostea şi Dumnezeu pot face minuni Pentru prima dată în România, un hospice exclusiv pentru copii şi tineri a fost deschis la Sibiu într-o clădire a Bisericii Evenghelice dată Asociaţiei "Dr. Carl Wolff", unde aceştia au acces gratuit la îngrijire. Este un loc în care dragostea şi Dumnezeu pot face minuni, dându-ne o speranţă că le poate...
În România nu există un program de sănătate care să faciliteze accesul la tratament al pacientului adult cu fibroză chistică Aproximativ 300 de copii și 50 de adulți din România se luptă zilnic cu o boală cruntă: fibroza chistică, cea mai răspândită boală genetică, incurabilă și potențial letală la nivel european.