Cele mai citite
 


Anul I de austeritate pentru Portugalia: pilula amară a celor 78 de miliarde de euro
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Lisabona a fost nevoită să recurgă la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană pentru a fi salvată, în pofida încercărilor sale de a pune capăt crizei. Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, şi directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn sunt de părere că Portugalia va reveni pe calea cea bună, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de joi.
'Economia portugheză se confruntă cu provocări considerabile şi credem că paşii decisivi făcuţi îi vor permite să revină pe calea cea bună. Succesul programului va presupune un efort naţional real', se arată într-o declaraţie semnată de Rehn şi Strauss-Kahn, care a încheiat temporar ultimul episod din serialul demarat la începutul anului 2010, cu recunoaşterea cvasi-falimentului Greciei, urmată de criza irlandeză din iarna trecută şi al cărei decor s-a mutat acum în Portugalia. Un serial care s-ar putea intitula 'Salvaţi zona euro !', potrivit săptămânalului menţionat.
După ce a încercat să evite umilirea, Lisabona a trebuit să apeleze la ajutorul Uniunii Europene şi al FMI. Timp de o lună, experţii Comisiei şi ai Băncii Centrale Europene, precum şi cei ai FMI, au studiat conturile publice portugheze şi au negociat cu guvernul demisionar al lui José Socrates fondurile necesare pentru restabilirea situaţiei, deoarece statul nu putea să se finanţeze de pe pieţe din cauza neîncrederii investitorilor privaţi. Până la 15 iunie, Lisabona trebuie să facă rost de 5 miliarde pentru rambursarea datoriei de 160 de miliarde de euro, adică 93% din PIB.
Datorită instrumentelor aplicate de la criza finanţelor greceşti, UE şi FMI îi vor împrumuta Portugaliei 78 de miliarde de euro pe o perioadă de trei ani cu dobânzi preferenţiale (aproape 5% pentru împrumuturile europene), dar nu cele mai mici: nu este vorba de un cadou pentru portughezi. În schimb, Lisabona se angajează să aplice un sever program de austeritate pentru a redresa finanţele publice. Planul se bazează pe trei piloni, a explicat joi ministrul de Finanţe Fernando Teixeira dos Santos : 'Relansarea bugetară, dinamizarea sectorului financiar şi continuarea reformelor structurale'. O exprimare eufemistică pentru a face mai dulce pilula amară a austerităţii.
Planul cuprinde diminuarea pensiilor mai mari de 1.500 de euro, reduceri ale cheltuielilor pentru sănătate, creşterea TVA-ului pentru unele produse, scăderea duratei şi a valorii alocaţiilor de şomaj, reforme în legislaţia muncii, un vast program de privatizare, precum şi un fond destinat redresării băncilor. 'Dacă acest program este bine pus la punct, el va fi suficient', estimează negociatorul european Jürgen Kröger.
Operaţiunea va permite Portugaliei să se finanţeze timp de doi ani, fără să recurgă la pieţe. 'Guvernul va avea răgazul necesar pentru a duce la bun sfârşit reformele', a afirmat Poul Thomsen, negociator la FMI. Potrivit estimărilor, mai întâi PIB-ul va scădea cu 2% în 2011, iar în 2012 va creşte ca urmare a relansării exporturilor.
Negociatorii s-au asigurat de susţinerea pentru acest plan a unei părţi majore din opoziţia portugheză, care ar putea ajunge la putere cu ocazia alegerilor anticipate din 5 iunie.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Programul de asistenţă financiară pentru Portugalia, aprobat de miniştrii europeni ai finanţelor Bruxelles, 17 mai - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Miniştrii europeni ai finanţelor au convenit în unanimitate, luni seară, să acorde asistenţă financiară Portugaliei în urma unei cereri a autorităţilor de la Lisabona în această privinţă. Pachetul financiar va acoperi nevoi de finanţare...
Portugalia: Mii de funcţionari cer revenirea la programul de lucru săptămânal de 35 de ore Mii de funcţionari din administraţia locală din Portugalia au manifestat miercuri la Lisabona pentru a cere revenirea la programul de lucru săptămânal de lucru de 35 de ore pentru funcţia publică, faţă de regimul de 40 de ore în prezent în vigoare, relatează AFP.
Criza economică ameninţă eforturile de combatere a consumului de droguri în Europa (raport) Lisabona, 10 nov /Agerpres/ - Criza economică şi austeritatea bugetară ameninţă eforturile de combatere a drogurilor, generând îngrijorare în legătură cu creşterea consumului la persoanele defavorizate, afirmă Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie /OEDT/ în raporul anual publicat miercuri...
Impactul crizei economice globale asupra sistemelor de sănătate ale ţărilor europene /raport HOPE/ Este posibil ca măsurile adoptate rapid de majoritatea statelor membre ale UE, ca răspuns la presiunile financiare asupra sistemelor lor de sănătate în timpul crizei economice globale, să fi compromis sustenabilitatea acestora şi calitatea îngrijirii oferite, se arată într-un raport al organizaţiei non-profit...
Pilula de a doua zi va fi accesibilă în SUA fără limită de vârstă şi fără reţetă Administraţia preşedintelui american Barack Obama a anunţat că renunţă să facă apel la decizia unui judecător care a anulat limita de vârstă începând de la care americancele pot avea acces, fără reţetă, la aşa-zisa 'pilulă de a doua zi', relatează AFP.