Cele mai citite
 


Cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Societăţii Române de Spectrometrie de Masă, la final
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Lucrările celei de-a doua Conferinţe Internaţionale a Societăţii Române de Spectrometrie de Masă (SRSM) s-a încheiat, joi, după cinci zile de workshop-uri, simpozioane şi expoziţii, desfăşurate la sediul filialei din Timişoara a Academiei Române.
Prof. dr. Jasna Peter- Katalinic, conducător al colectivului de Analiză Biomedicală de la Universitatea din Munster, a declarat, pentru AGERPRES, că a fost o conferinţă de un nivel foarte ridicat, atât din punctul de vedere al organizării, cât şi al lucrărilor prezentate.
''Sper că aceste conferinţe organizate de SRMS vor continua să se desfăşoare şi pe mai departe, deoarece ele vor contribui la îmbunătăţirea imaginii României în primul rând în domeniul Spectrometriei de Masă, un domeniu ştiinţific destul de tânăr, dacă pot spune aşa. Dezvoltarea acestui domeniu ştiinţific este foarte importantă, mai ales în domeniul medical, deoarece, prin investigaţiile făcute, diagnosticele puse vor fi mult mai precise, tratamentele vor putea fi făcute diferenţiat în funcţie de boală, de individ, de vârsta acestuia'', a afirmat aceasta.
La rândul său, prof. univ. dr. Jean Claude Tabet, de la Universitatea ''Pierre et Marie Curie'' din Paris, Franţa, s-a arătat plăcut surprins ''de nivelul calitativ foarte ridicat al lucrărilor prezentate în cadrul conferinţei''.
''Regret faptul că la conferinţă nu au participat mai mulţi cercetători din România şi din ţările vecine, deoarece cred că ar fi avut multe lucruri de spus. Oricum, am apreciat calitatea lucrărilor tinerilor cercetători români care au participat la conferinţă şi sper ca într-un viitor apropiat să putem colabora'', a menţionat, pentru AGERPRES, Jean Claude Tabet.
Dr. Florina Căpitan, medic, studentă la Doctorat în cadrul Institutului de Spectrometrie de Masă din Timişoara, a prezentat, în cadrul conferinţei, împreună cu colegii săi, o lucrare despre hemangioma, o tumoare benignă care poate să apară oriunde în corpul uman.
''Noi am prelevat o porţiune de tumoare dintr-un creier uman, pe care am analizat-o cu tehnica spectrometriei de masă, extrăgând de acolo gangliosidele, care sunt nişte particule foarte mici pe care vrem ca în viitor să le folosim ca markeri tumorali. Institutul de Spectrometrie de Masă în cadrul căruia lucrăm şi studiem constituie pentru noi o oportunitate de afirmare la noi acasă, fiind o poartă spre lume, singurul loc unde am găsit sprijin, suport şi tot ce ne trebuie pentru a ne pune ideile în aplicare'', a afirmat Florina Căpitan.
Prof. univ. dr. Alina Zamfir, preşedinte al SRSM, prorector al UAV Arad, s-a declarat mulţumită de modul în care s-a desfăşurat evenimentul, afirmând că la lucrări au participat invitaţi din Germania, Austria, Franţa, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Rusia, Estonia, Croaţia, Marea Britanie, Olanda, Elveţia, Italia, Serbia şi România.
''Conferinţa s-a desfăşurat în condiţii de excepţie, iar participarea a fost peste aşteptări. (...) Conferinţa a fost foarte importantă pentru România, care se află la început în ceea ce priveşte Spectrometria de masă, deoarece a constituit prilejul ca tinerii cercetători români să se întâlnească cu nume consacrate ale acestui domeniu ştiinţific şi să pună bazele unor viitoare colaborări. Totodată, numele consacrate de acum ale Spectrometriei de Masă s-au întâlnit în câteva runde de discuţii, cu scopul de a pune bazele unui consorţiu internaţional de profil, care să aplice pentru un program finanţat de Uniunea Europeană. Am constatat că la acest moment tinerii cercetători români nu sunt cu nimic mai prejos decât colegii lor din alte ţări şi consider că în domeniile de fizică, chimie aplicată, biomedicină analitică, spectrometrie de masă în particular, cred că stăm chiar foarte bine'', a mai arătat preşedintele SRSM.
Conferinţa a fost organizată de Societatea Română de Spectrometrie de Masă (SRSM) şi Universitatea ‘Aurel Vlaicu' (UAV) sub egida Academiei Române şi a Uniunii Europene, prin intermediul proiectului 'FP7 Folate-based nanobiodevices for integrated diagnosis/therapy targeting chronic inflammatory diseases', al cărui titular este UAV Arad.
Cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Societăţii Române de Spectrometrie de Masă are ca partener media Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.
Înfiinţată în martie 2009, Societatea Română de Spectrometrie de Masă, care numără peste 100 de membri din ţară şi diaspora şi are reale perspective de lărgire şi dezvoltare, se află la cea de-a doua manifestare ştiinţifică de o asemenea anvergură.
Prin organizarea acestor conferinţe periodice, SRSM îşi propune promovarea spectrometriei de masă ca metodă analitică de cea mai înaltă performanţă pentru studii chimice, biochimice, biologice şi în special clinice şi biomedicale, iniţierea în acest domeniu a cât mai multor tineri cercetători, sprijinirea carierelor acestora în vederea diminuării fenomenului de 'brain-drain', precum şi intensificarea colaborărilor naţionale şi internaţionale în această arie de cercetare. AGERPRES - FOTO PE FLUX/ (A - Ioan Weisl)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Principesa Margareta, la cea de-a 32-a Conferinţă Internaţională a Crucii Roşii de la Geneva Principesa Margareta participă, în calitate de preşedinte al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, la lucrările celei de-a 32-a Conferinţe Internaţionale a Crucii Roşii, care se desfăşoară la Geneva.
Problema discrimănării grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate din România, temă dezbătută în conferinţă internaţională Cercetările şi studiile efectuate relevă că minoritatea roma se confruntă cu probleme nu numai de sănătate, ci şi din punctul de vedere al nevoilor economice pe care membrii acesteia le au, a declarat vineri pentru AGERPRES dr. Eugenia Bratu, de la Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate.
Cercetători români, implicaţi într-un proiect pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer din fazele incipiente Cercetători irlandezi coordonează un proiect internaţional de cercetare, în valoare de 5,4 milioane de euro, pentru diagnosticarea maladiei Alzhemier din fazele incipiente prin nanoscopie, proiect la care participă centre de cercetare din 5 ţări, printre care şi România, conform publicaţiei Irish Times...
Arad: Cercetători francezi şi români dezbat tehnici de vârf în tratarea cancerului şi al maladiilor Alzheimer şi Parkinson La Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad a început cea de-a XIX-a ediţie a Şcolii de vară francofone internaţională 'Profesor emerit Jean Montreuil', cu tema 'Patologie şi Farmacologie moleculară. Biotehnologii'.
Conferinţă internaţională "Intervenţia timpurie la copilul cu dizabilităţi", la Bistriţa Fundaţia Inocenţi organizează la Bistriţa, în perioada 15-16 martie, conferinţa internaţională "Intervenţia timpurie la copilul cu dizabilităţi", conferinţă acreditată de către asociaţiile profesionale ale medicilor şi asistenţilor sociali, la care participă în jur de 140 de specialişti din Franţa, Norvegia...
ŞTIRILE SERII DIN JUDEŢE - 6 SEPTEMBRIE * Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş se pregăteşte să depună documentaţia la Agenţia Naţională de Transplant pentru autorizarea începerii transplantului hepatic, renal şi de pancreas şi că ar...