Cele mai citite
 


Cluj: Institutul de Ştiinţele Vieţii - inaugurat în prezenţa unor prestigioase personalităţi
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul de Ştiinţele Vieţii al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, inaugurat, vineri, în prezenţa unor prestigioase personalităţi ale vieţii politice şi academice din România şi din Parlamentul European, este unul dintre cele mai moderne din Europa, cu dotări de ultimă generaţie.
La festivitatea de inaugurare a Institutului de Ştiinţele Vieţii au participat preşedintele Comisiei de agricultură din Parlamentul European, Paolo de Castro, miniştrii Educaţiei, Daniel Funeriu, şi Agriculturii, Valeriu Tabără, rectorii Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, prof. dr. Ştefan Diaconescu, Timişoara, prof. dr. Alexandru Moisuc, şi Iaşi, prof. dr. Gerard Jităreanu, subprefectul Vasile Cozma, reprezentanţi de renume ai mediului academic, precum şi numeroşi studenţi.
Rectorul USAMV din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Doru Pamfil, a evidenţiat, în discursul inaugural, că Institutul de Ştiinţele Vieţii, a cărui construcţie a început în urmă cu 5 ani, "este de referinţă pentru cercetarea românească şi cea europeană, şi nu numai, în domeniul agricol".
"Institutul a fost conceput din capul locului pentru cercetare. Am avut şansa să construim viitoarele laboratoare după ultimele standarde europene, cu filtre speciale pentru securitatea micro-biologică, totul fiind conceput după modele de laboratoare acreditate în Occident. Şi mobilierul este de design şi fabricaţie germană. Colegii din Austria şi Germania ne-au spus că şi-ar dori un astfel de institut şi la universităţile lor", a spus prof. dr. Doru Pamfil, adăugând că denumirea de "Ştiinţele Vieţii" exprimă dorinţa ca USAMV să fie inplicată, în viitor, într-un domeniu mult mai larg decât agricultura, zootehnia şi medicina veterinară. "Avem competenţele şi dotările pentru cercetare", a spus prof. dr. Doru Pamfil.
Potrivit prof. univ. dr. Carmen Socaciu de la USAMV, institutul are 45 de laboratoare ultramoderne, pe o suprafaţă de 4.300 de metri pătraţi, în care îşi desfăşoară activitate 58 de doctoranzi ai USAMV şi cadre didactice implicate în cercetare.
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a declarat, pentru AGERPRES, că apreciază, "mai ales în calitate de cercetător ştiinţific, realizarea remarcabilă de la USAMV Cluj-Napoca, atât din punct de vedere al construcţiei, cât şi al instrumentelor cu care este dotat centrul de cercetare".
"Este un imens pas înainte. Laboratoarele sunt în pas cu ceea ce se face în universităţile puternice ale lumii. Vom face un pas înainte în cercetarea din România alocând fonduri pentru cei ce sunt, într-adevăr, valoroşi. Cred că odată cu modul cum se alocă fondurile pentru cercetare, în acest mandat ministerial, s-a stopat risipa, fondurile fiind alocate pe proiecte de valoare. În România se face multă cercetare, din păcate calitatea ei nu este cea care ar trebui să fie. Avem câteva domenii de excelenţă, precum matematica şi fizica atomică. Există şi insule de excelenţă şi în alte domenii", a spus ministrul Daniel Funeriu.
Şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, şi-a exprimat satisfacţia pentru excelenta realizare a USAMV ca "om de cercetare".
"Mi-am desfăşurat cea mai mare parte a activităţii mele în cercetare şi în învăţământ. Tehnica adusă aici, la Institutul de Ştiinţele Vieţii, ne dă certitudinea unor rezultate de excepţie", a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Valeriu Tabără.
Rectorul Doru Pamfil a prezentat, totodată, macheta Institutului de Cercetări Avansate Horticole al Transilvaniei - "o investiţie de 15 milioane de euro, 8.000 de metri pătraţi, cu cele mai noi tehnologii în domeniul horticol, care va transforma universitatea clujeană într-un pol al excelenţei, al gândirii agriculturii în perspective europene". Piatra de temelie a construcţiei acestui institut a fost pusă, vineri, la USAMV. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: A fost inaugurat primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România Primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România a fost inaugurat, miercuri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca, noua unitate fiind realizată în urma unei investiţii din fonduri proprii de aproximativ 4,5 milioane de euro.
Cluj: Paolo de Castro - Doctor Honoris Causa al USAMV Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca i-a conferit, vineri, preşedintelui Comisiei de agricultură din Parlamentul European, Paolo de Castro, titlul de Doctor Honoris Causa.
Primul centru de cercetare obstetrico-ginecologică din România, inaugurat la Cluj Primul centru de cercetare din România în domeniul obstetricii-ginecologiei a fost inaugurat joi, la Cluj, printr-o investiţie de 11 milioane de euro, din fonduri europene.
Cluj: Comisarul european Dacian Cioloş şi membri ai Guvernului participă la Consorţiul USAMV Consorţiul Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din România, care se desfăşoară la Cluj-Napoca, în premieră în ţara noastră, între 4 şi 8 mai, are ca temă "Politica Europeană Agricolă Comună şi învăţământul superior agricol", printre personalităţile care vor participa la...
Cluj: A fost inaugurat singurul Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din România Clinicile Medicală III şi Chirurgie III din Cluj-Napoca au fost reunite, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii, sub titlul de Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, care este singurul de acest fel din România.
Studenţii italieni preferă universităţile din România (La Repubblica) Sute de studenţi italieni se formează în fiecare an în universităţi din România, mai ales în Transilvania, unde traiul costă mai puţin, iar cursurile sunt mult mai bune decât în Italia, apreciază marţi cotidianul roman La Repubblica, într-un articol semnat de trimisul special în România, jurnalistul...