Cele mai citite
 


Comisarul european Dacian Cioloş: Cea mai mare provocare a Politicii Agricole Comune este diversitatea
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cea mai mare provocare pe care o are de rezolvat noua reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) este diversitatea specifică celor 27 de state membre, a spus comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, vineri, în cadrul Conferinţei Consorţiului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca (centru-vest).
'Politica Agricolă Comună (PAC) va trebui să răspundă pentru prima dată în istoria ei nu unui model unic de agricultură sau unui model dominant de agricultură în Europa, ci unei diversităţi de sisteme de producţie. Nu ne putem concentra doar pe un model unic şi să spunem că vom dezvolta capacitatea noastră de producţie şi ponderea producţiei agroalimentare pe piaţa mondială, dacă nu suntem în măsură să integrăm în PAC diversitatea sistemelor de producţie pe care le avem. Între Spania şi Finlanda, între Marea Britanie şi România sau Bulgaria sunt diferenţe enorme şi de producţie şi de relief şi de condiţii de sol şi, mai ales, de sisteme de producţie, de moduri de organizare', a declarat Cioloş.
El a adăugat că aceasta este ambiţia cea mai mare a reformei PAC, de a oferi instrumente de politică agricolă care să permită statelor membre şi regiunilor să valorifice cât mai mult potenţialul local.
Cioloş a mai spus că PAC se reformează acum în condiţii economice şi bugetare dificile şi în condiţiile în care piaţa europeană se deschide tot mai mult spre lume, în care Uniunea Europeană (UE) a cunoscut o lărgire masivă în ultimii ani, de la 15 la 27 de state. Însă este necesar să se găsească soluţiile pentru a i se asigura PAC şi pe viitor o susţinere financiară consistentă.
'Şi aici aş vrea să spun că PAC va fi din ce în ce mai mult o structură centrală de orientare a agriculturii din UE cu un rol şi o responsabilitate şi o marjă de manevră tot mai mare a statelor membre şi regiunilor. Eu sper să ajungem să nu mai trebuiască acordul Bruxelles-ului pentru orice schimbare, reorientare de politică la nivel naţional sau regional, atâta timp cât ea corespunde obiectivelor fixate la nivel european şi este adaptată specificităţii locale', a spus comisarul european.
Cioloş a explicat că PAC se va restructura în jurul a trei mari obiective - securitatea alimentară sau producţia alimentară cantitativ şi calitativ diversă cu respectarea standardelor UE, gestiunea resurselor naturale şi rolul agriculturii în ocuparea şi dezvoltarea spaţiului rural.
Comisarul a precizat că competitivitatea agriculturii europene pe termen lung nu mai poate face abstracţie nici de elementul economic, nici de cel ecologic.
'Sunt două elemente economic-ecologic care nu mai trebuie să meargă în contradicţie, ci trebuie să meargă împreună şi trebuie să găsim soluţia competitivităţii agriculturii europene, care să integreze cele două aspecte. Nu putem face performanţă economică în detrimentul solului şi a biodiversităţii, cum nu putem să facem din terenurile agricole europene doar o grădină fără să ne gândim că trebuie să producem alimente şi bunuri pentru piaţă. Deci din această perspectivă gestiunea resurselor naturale va fi un obiectiv esenţial al PAC', a spus comisarul european pentru Agricultură.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Comisarul european Dacian Cioloş: România trebuie să îşi facă o strategie şi o viziune proprie despre agricultură Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, recomandă insistent României să îşi elaboreze o viziune proprie asupra acestui domeniu şi a rolului pe care ar putea să îl joace în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).
România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu, făcut public marţi la Bruxelles.
(Corespondenţă)România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE Bruxelles, 25 oct - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu...
Dacian Cioloş: România trebuie să îşi facă o strategie şi o viziune proprie despre agricultură Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, recomandă insistent României să îşi elaboreze o viziune proprie asupra acestui domeniu şi a rolului pe care ar putea să îl joace în cadrul Politicii Agricole Comune.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...