Cele mai citite
 


Dacian Cioloş lucerază la o iniţiativă europeană privind corelarea cercetării agricole cu practica
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca (centru-vest), că lucrează, împreună cu comisarul pentru Inovare şi Cercetare, Maire Geoghegan Quinn, la o iniţiativă de dezvoltare a unui parteneriat strategic, prin care cercetătorii să preia semnalul privind nevoile concrete de la cei care se ocupă de producţie.
El a spus că în Politica Agricolă Comună (PAC) se va pune un accent deosebit pe ceea ce se numeşte 'agricultura cunoaşterii', pentru a cărei implementare la nivel rural se vor crea nişte reţele pe modelul celor care au fost folosite în programul 'Leader'.
'În politica de dezvoltare rurală, care este al doilea pilon al PAC, ceea ce numim 'agricultura cunoaşterii'' va juca un rol central. Şi vom încerca să concentrăm resurse financiare în jurul acestui concept, 'agricultura cunoaşterii', care include cercetarea agricolă, formarea profesională, consultanţa pentru agricultori şi inovarea, legătura dintre cercetare şi practică. Şi aici pregătesc împreună cu comisarul pentru Cercetare şi Inovare, Maire Geoghegan Quinn, o iniţiativă europeană de parteneriat strategic pentru cercetare-inovare în care vom încerca să combinăm ceea ce se susţine, la nivelul Comisiei Europene, pe partea de cercetare aplicată şi ceea ce prin politica agricolă comună dorim să aducem în practică', a spus Cioloş.
El a explicat că acest parteneriat strategic înseamnă de fapt transmiterea semnalului din practică spre cercetare privind nevoile concrete.
Astfel, vor fi finanţate programe de cercetare aplicată la nivelul instituţiilor de cercetare, se vor forma parteneriate între instituţii de cercetare şi unităţi de producţie agricolă sau agro-alimentară şi va avea loc un schimb de informaţii şi de competenţe în ambele sensuri, cu implicarea consultanţei agricole şi a formării profesionale.
'Partea de cercetare va fi finanţată prin programul de cercetare europeană şi partea de introducere în practică, cu programe pilot, cu difuzarea cunoştinţelor, prin programele de dezvoltare rurală, care va finanţa chiar o reţea la nivel european, de competenţe şi de cunoştinţe în domeniul cercetării şi aplicabilităţii practice a cercetării şi elemente de inovare. O reţea cam după modelul celei de dezvoltare rurală pe care o avem acum, care a pornit de la proiecte locale de tip "Leader". Dorim să punem în reţea bune practici, competenţe, experienţe la nivel naţional şi apoi la nivel european. O reţea privind agricultura cunoaşterii', a explicat comisarul.
Comisarul european Dacian Cioloş se află vineri şi sâmbătă la Cluj-Napoca, unde participă la lucrările Conferinţei Consorţiului Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din România, cu tema "Politica Agricolă Comună şi învăţământul superior agricol", şi vizitează Târgul internaţional de agricultură şi industrie alimentară "Agraria". AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comisarul european Dacian Cioloş: România trebuie să îşi facă o strategie şi o viziune proprie despre agricultură Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, recomandă insistent României să îşi elaboreze o viziune proprie asupra acestui domeniu şi a rolului pe care ar putea să îl joace în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).
Horea Uioreanu, candidat USL la şefia CJ Cluj: Judeţul are potenţial de dezvoltare imens, puţin folosit(interviu) Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, deputatul liberal Horea Uioreanu, spune că 2012 este anul schimbării politice în România. El a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prioritatea sa este schimbarea modului de a face politică, de la schimbarea modului de funcţionare...
Dacian Cioloş: România trebuie să îşi facă o strategie şi o viziune proprie despre agricultură Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, recomandă insistent României să îşi elaboreze o viziune proprie asupra acestui domeniu şi a rolului pe care ar putea să îl joace în cadrul Politicii Agricole Comune.
Cluj: Beneficiile agriculturii ecologice, prezentate de producători şi cadre didactice, la USAMV Aproximativ 150 agricultori bio din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai mediului academic, factori de răspundere din instituţii, asociaţii agricole şi societăţi comerciale, participă, sâmbătă, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca la conferinţa cu tema...
Cluj: Comisarul european Dacian Cioloş şi membri ai Guvernului participă la Consorţiul USAMV Consorţiul Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din România, care se desfăşoară la Cluj-Napoca, în premieră în ţara noastră, între 4 şi 8 mai, are ca temă "Politica Europeană Agricolă Comună şi învăţământul superior agricol", printre personalităţile care vor participa la...
Cioloş: Uniunea Europeană va dubla bugetul alocat cercetării şi inovării în domeniul agricol Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş a declarat luni, în cadrul unei conferinţe susţinută la Universitatea de Agronomie şi Medicină Veterinară 'Ioan Ionescu de la Brad' din Iaşi, că Uniunea Europeană va dubla bugetul alocat cercetării şi inovării în domeniul agricol...