Cele mai citite
 


Deputaţii au amânat votul final la legea privind disponibilizările la MAI (sinteză)
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputaţii au adoptat săptămâna aceasta, pe articole, proiectul de lege care prevede disponibilizări la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), însă votul final în acest caz a fost amânat.
Dezbaterile pe acest subiect au fost tensionate, atât deputaţi ai opoziţiei cât şi ai puterii aducând o serie de critici prevederilor proiectului, care stipulează că 8.500 de angajaţi ar trebui să plece din MAI.
Liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa, a precizat că proiectul de lege nu-şi are rostul, deoarece nu face decât să consfinţească prevederi existente, motiv pentru care PSD nu îl va vota.
"Grupul PSD nu va vota proiectul de lege şi vă veţi asuma dumneavoastră jocul acesta", a afirmat Duşa, susţinând că proiectul prevede o "şmecherie", în sensul că anumite drepturi pot fi luate angajaţilor MAI.
Critici la adresa proiectului şi a absenţei de la dezbateri a ministrului de Interne, Traian Igaş, a formulat şi liberalul Victor Paul Dobre.
"Consider că un minister de importanţa MAI este tratat de majoritate de o manieră incalificabilă. Nu este normal să votăm pe genunchi, să se încalce procedurile, nu este normal să ni se bage pumnul în gură să nu dezbatem în comisiile reunite, atâta timp cât fusese respins într-o comisie. Motivaţia proiectului este inadmisibilă. (...) De ce ministrul nu a participat nici la comisii, nici în plen la o decizie atât de importantă. (...) Vom mai avea mii de procese pe care le vom pierde şi pe care statul va trebui să le plătească. Siguranţa cetăţeanului este grav pusă în pericol'', a spus deputatul Victor Paul Dobre.
Deputatul independent Marian Săniuţă a adăugat că "suntem în faţa unei premiere postdecembriste" - concedierea în masă.
"Nu contest prin luarea mea de poziţie dreptul Guvernului de a-şi pune în practică propria viziune, ci forma. (...) Prin acest proiect de lege se cere, în premieră, ca prevederi legale să nu fie aplicate. (...) Prin această concediere colectivă înainte de intrarea în spaţiul Schengen vom ajunge într-o situaţie extrem de interesantă (...) - nu-i vom mai găsi pe poliţişti de niciun fel", a conchis Săniuţă.
Nici deputatul UDMR Patru Lakatos nu a fost de acord cu varianta legii.
În plus, deputatul PSD Doru Frunzulică a catalogat proiectul drept o "pseudo-lege" şi a cerut respingerea acestuia.
"Iniţiativa nu-i trimite pe poliţişti în stradă, îi trimite în şomaj, nu o pot numi lege, ci o pseudolege", a spus Frunzulică, arătând că proiectul creează discriminare, motiv pentru care şi-a exprimat convingerea că acesta va fi respins de Curtea Constituţională a României (CCR).
Şi liberalul Mihăiţă Calimente a dat asigurări că iniţiativa va fi respinsă de CCR pentru neconstituţionalităţile pe care le conţine.
Deputatul minorităţilor naţionale Niculae Mircovici s-a arătat surprins de acest proiect de lege şi a criticat şi el absenţa ministrului de Interne, Traian Igaş.
"Cred că ar fi trebuit gândite alte modificări legislative până în acest moment. Nu ştiu cum va vota grupul minorităţilor naţionale, dar aşa cum am votat împotriva lui în comisie, voi vota la fel şi aici", a spus Mircovici.
În plus, el a sugerat că iniţiativa ar trebui retrimisă la comisiile de specialitate pentru o analiză mai atentă.
Un astfel de demers a fost făcut de deputatul social-democrat Aura Vasile, însă propunerea sa de retrimitere a legii la comisiile de specialitatea fost respinsă cu 55 de voturi pentru, 56 împotrivă şi 6 abţineri.
La dezbateri a fost prezent din partea MAI un secretar de stat, care a explicat că disponibilizările se aplică tuturor categoriilor de angajaţi şi nu doar poliţiştilor.
În plus, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, le-a cerut deputaţilor să voteze proiectul de lege, dând asigurări că este un demers mai bun de ordine publică.
Niciunul dintre amendamentele susţinute în plen de deputatul PNL Alina Gorghiu nu a fost acceptat.
Proiectul a fost adoptat pe articole, urmând ca votul final să fie acordat într-o şedinţă ulterioară.
Şi alegerea deputatului independent Eugenia Barna ca preşedinte al Comisiei de buget din Cameră s-a realizat într-o atmosferă tensionată între opoziţie şi putere, în contextul în care există o contestaţie la CCR pe marginea hotărârii plenului, prin care şefia acestui for a fost acordată grupului independenţilor.
Eugenia Barna a fost aleasă preşedinte al comisiei cu 18 voturi exprimate doar de deputaţii puterii, după ce opoziţia s-a retras de la lucrări, în semn de protest faţă de această decizie.
Înainte de vot, deputaţii social-democraţi şi liberali au adus o serie de critici.
Deputatul PSD Mircea Drăghici a afirmat că în acest fel se deschide o cutie a Pandorei şi s-ar crea un precedent.
La rândul său, liberalul Eugen Nicolăescu a arătat că nu există prevederi regulamentare pentru această numire.
"Dumneavoastră ne cereţi să participăm la o ilegalitate. (...) Noi ne retragem de la această şmecherie politică", a spus Nicolăescu.
Pe de altă parte, Comisia juridică a amânat cu trei săptămâni luarea unei decizii în cazul deputaţilor Florin Luca (PSD) şi Vasile Berci (PNL), asupra cărora Institutul de Politici Publice (IPP) a solicitat conducerii Camerei Deputaţilor sancţionarea, pe motiv că ar fi votat la două mâini în numele altor colegi care absentau.
Decizia comisiei a fost luată pentru decriptarea înregistrării video.
Şi luarea unei decizii în cazul proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind recalcularea pensiilor militarilor a fost amânată de Comisia de muncă a Camerei, lucrările acestui for fiind suspendate din lipsă de cvorum, după ce deputaţii PDL s-au retras de la lucrări.
Retragerea lor a avut loc după ce membrii comisiei au respins, cu 12 voturi împotrivă, propunerea deputatului PDL Gelu Vişan de amânare a dezbaterilor cu o săptămână, pe motiv că nu există un punct de vedere al Guvernului şi al Ministerului de Finanţe cu privire la impactul bugetar pe care l-ar avea cinci amendamente aduse acestui proiect de act normativ de Comisia de apărare. Amendamentele sunt susţinute de Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, potrivit secretarului de stat în acest minister Mihail Vasile-Ozunu.
Deputaţii încep lucrările săptămâna următoare cu dezbaterile asupra moţiunii simple iniţiate de opoziţie împotriva ministrului Sănătăţii, Cseke Attila. AGERPRES/(AS-Florentina Peia)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Deputaţii au respins moţiunea simplă privind noua listă de medicamente compensate (sinteză) Deputaţii au dezbătut şi respins în această săptămână moţiunea simplă privind noua listă a medicamentelor compensate şi au adoptat tacit un proiect de lege care prevede că vor plăti taxa radio-tv numai cetăţenii care optează pentru serviciile publice de televiziune şi radiodifuziune.
Călin Popescu Tăriceanu, ales în această săptămână preşedinte al Senatului (sinteză) Senatorii au ales, în această săptămână, noul preşedinte al instituţiei în persoana senatorului independent Călin Popescu Tăriceanu a cărui candidatură a fost sprijinită de grupurile senatoriale ale PSD-UNPR, PC şi UDMR.