Cele mai citite
 


Libia: Regimul protestează împotriva planului internaţional de asistenţă pentru rebeli
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Regimul libian a protestat vineri împotriva planului internaţional de asistenţă pentru rebeli, care prevede utilizarea fondurilor sale îngheţate, reiterând că Muammar Gaddafi nu are intenţia de a demisiona, la o zi după reuniunea Grupului de contact de la Roma, relatează France Presse.
La aproape trei luni după declanşarea conflictului lansat la mijlocul lunii februarie printr-o revoltă împotriva regimului autoritar al colonelului Gaddafi, acalmia pare să se instaleze în regiunea strategică Misrata (vest).

Franţa, prima ţară care a recunoscut Consiliul naţional de tranziţie (CNT) înfiinţat de rebelii din Benghazi (est), a declarat 'persona non-grata' 14 foşti diplomaţi libieni.

În aşteptarea unei soluţii politice sau militare a conflictului, Grupul de contact pentru Libia a instituit joi un 'fond special' pentru CNT, ce va fi alimentat din donaţii şi împrumuturi inclusiv din lumea arabă, şi în parte din activele libiene îngheţate în SUA şi în Europa.

Acest fond ar trebui să devină operaţional în câteva săptămâni şi va servi în principal pentru plata salariilor, achiziţionarea de produse alimentare şi medicamente.

'Libia este în continuare, potrivit dreptului internaţional, un stat suveran şi orice utilizare a fondurilor sale îngheţate este la fel ca pirateria în largul mării', a replicat ministrul adjunct de externe Khaled Kadim, într-o conferinţă de presă la Tripoli.

În afară de ajutorul financiar, reuniunea de la Roma a evocat căile prin care se poate ajunge cât mai repede posibil la o încetare a focului, a afirmat ministrul italian de externe Franco Frattini, estimând că este realist ca aceasta să intervină în câteva săptămâni.

Rusia şi China au declarat vineri că îşi vor uni eforturile pentru obţinerea unui armistiţiu în Libia, dar şi-au reiterat opoziţia de principiu faţă de orice ingerinţă, în special faţă de o intervenţie terestră.

Conflictul din Libia a făcut deja mai multe mii de morţi, potrivit procurorului Curţii Penale Internaţionale, Luis Moreno-Ocampo, care a cerut trei mandate de arestare pentru crime împotriva umanităţii comise în Libia.

În ciuda intervenţiei coaliţiei internaţionale, la 19 martie, sub mandat ONU, în scopul de opri represiunea sângeroasă, situaţia în teren rămâne blocată, iar criza umanitară riscă să se agraveze.

'Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Gaddafi ar fi să pună capăt violenţei brutale şi să părăsească puterea', a reiterat joi la Roma secretarul de stat american Hillary Clinton.

Regimul de la Tripoli are însă alte planuri. 'Nu este moral, legal sau logic ca opţiunea libienilor să fie condiţionată', a insistat purtătorul de cuvânt oficial Moussa Ibrahim.

CNT se prezintă ca o alternativă imediată. Unul din liderii său, Mahmoud Jibril, a detaliat la Roma o 'foaie de parcurs' pentru Libia ce prevede alegeri prezidenţiale în şase luni după plecarea lui Gaddafi.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O comisie umanitară internaţională a fost solicitată să ancheteze bombardarea spitalului din Kunduz Organizaţia Medici fără Frontiere a anunţat miercuri că o comisie umanitară internaţională a fost solicitată în mod formal să desfăşoare o anchetă cu privire la bombardarea de către aviaţia americană a spitalului din Kunduz, nordul Afganistanului, atac în urma căruia au murit 22 de oameni, printre care...
Vâlcea: Fundaţii din SUA şi Anglia şi-au manifestat intenţia de oferi donaţii spitalului din Bălceşti Fundaţii din SUA şi din Anglia şi-au manifestat intenţia de a oferi donaţii finaciare pentru a suporta medicamente şi salariile personalului medical care lucrează voluntar la Spitalul din Bălceşti, a declarat marţi, pentru AGERPRES, primarul oraşului, Ion Curelaru.
Crucea Roşie Internaţională îşi va extinde operaţiunile în Afganistan, unde situaţia umanitară se deteriorează rapid (preşedintele CICR) Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) îşi va intensifica operaţiunile de asistenţă în Afganistan pentru a răspunde nevoilor comunităţilor afectate de război în această ţară, a declarat vineri preşedintele CIRC, Peter Maurer, în ultima zi a vizitei sale în această ţară, relatează Xinhua.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Alexandru Cristian Ştrenc (OSIM):Invenţiile româneşti au premii internaţionale, deşi cercetarea este cronic subfinanţată (interviu) Invenţiile româneşti au primit recunoaştere pe plan internaţional, dar România nu poate concura cu marile puteri tehnologice pentru că îi lipseşte baza, iar cercetarea ştiinţifică şi cea tehnologică sunt în suferinţă, printre altele, fiind cronic subfinanţate.
Medici fără Frontiere acuză Europa că 'a agravat cu mult' criza refugiaţilor în 2015 Organizaţia umanitară Medici fără Frontiere (MfF) acuză Europa că 'a agravat cu mult' criza refugiaţilor în 2015 prin eşecul 'lamentabil' de a-şi asuma responsabilităţi în faţa unui exod care a împins spre acest continent peste un milion de oameni, transmite AFP.