Cele mai citite
 


Metoda "split liver" folosită pentru transplant de ficat la doi adulţi, în premieră
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La Institutul Clinic Fundeni - Centrul pentru Chirurgie Generală şi Transplant de Ficat, echipa condusă de prof. dr. Irinel Popescu a efectuat, în premieră pentru România, două transplanturi de ficat utilizând tehnica "split liver" la doi adulţi.
Metoda "split liver" s-a mai folosit pentru împărţirea ficatului de la adult la copil.
Donatorul a fost un tânăr de 21 de ani aflat în moarte cerebrală de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în urma unui accident rutier. Ficatul donatorului cântărea 1.390 de grame şi a fost împărţit în două pentru doi pacienţi care se aflau în stare extrem de critică.
Primul dintre ei este un tânăr aflat în Terapie Intensivă, cu diagnosticul de insuficienţă hepatică acută din cauza unei afecţiuni metabolice denumită Boala Wilson şi caracterizată prin distrugerea ficatului datorită acumulării de cupru. Pacientul are 62 de kilograme şi era în stare foarte gravă, fiind menţinut în viaţă cu ajutorul ficatului artificial de tip Prometeus. El a primit partea dreaptă a ficatului donatorului, cântărind 890 grame.
Al doilea pacient este o femeie de 25 de ani, internată în Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie, care se afla pe lista de transplant din 2009. În ultimele trei luni, ciroza de care suferea se decompensase foarte sever şi perioada de supravieţuire prognozată, în lipsa transplantului, era de durată foarte scurtă. Aceasta a primit partea stângă a ficatului donatorului, cântărind 500 grame.
Împărţirea ficatului donatorului, procedeu cunoscut sub numele de "split liver", s-a făcut atât în cadrul prelevării multiorgane de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cât şi ulterior, într-una dintre sălile de operaţii ale Institutului Clinic Fundeni.
"Împărţirea unui ficat pentru doi adulţi este unul dintre cele mai avansate şi sofisticate procedee care se practică în puţine centre. Ficatul prelevat de la tânărul de 21 de ani aflat în moarte cerebrală era perfect, aveam doi bolnavi atât de grav, încât seara am avut o discuţie destul de aprinsă pe care să-l transplantăm. Am utilizat acest procedeu, care nu este deloc simplu, este foarte greu şi comportă riscuri.Operaţiile au decurs bine iar pacienţii sunt bine post operator, sperăm să meargă bine şi în continuare", a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu.
De la începutul anului şi până în prezent, la Centrul de la Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 24 de transplanturi, cu o supravieţuire imediată de 90%, a precizat prof. dr. Irinel Popescu. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premieră naţională de transplant hepatic dublu la Institutul Clinic Fundeni O operaţie de transplant hepatic dublu a fost efectuată în premieră naţională la Institutul Clinic Fundeni, în cadrul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacec".
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Transplant de ficat la o pacientă cu insuficienţă hepatică acută Multe din cazurile de insuficienţă hepatică acută ar putea fi salvate prin aplicarea dializei hepatice urmată de transplant, consideră prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic a Institutului Clinic Fundeni.
ŞTIINŢÃ: Primul transplant hepatic din România Primul transplant de ficat efectuat în România a avut loc în 1997, la Institutul Clinic Fundeni (în prezent centrul de Chirurgie Generală şi Transplant hepatic Fundeni). Autorul acestei intervenţii este prof. dr. Irinel Popescu.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.