Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii: De la 1 iunie intră în vigoare noi reguli privind activitatea medicilor de familie în centrele de permanenţă
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Începând cu 1 iunie 2011, vor intra în vigoare noi reguli privind activitatea medicilor de familie în centrele de permanenţă, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS) remis vineri AGERPRES.
Pe site-ul MS a fost publicat, vineri, la secţiunea Transparenţă Decizională, proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.
''În noile norme am prevăzut măsuri care duc la flexibilizarea activităţii şi eliminarea disfuncţionalităţilor în funcţionarea centrelor de permanenţă. De asemenea, am suplimentat veniturile medicilor de familie şi ale asistenţilor medicali care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în aceste centre şi am prevăzut obligaţia autorităţilor locale de a se implica în susţinerea acestor unităţi'', a declarat ministrul Cseke Attila, potrivit comunicatului.
Conform proiectului de act normativ, pentru a nu încărca programul medicilor de familie care acceptă să facă gărzi în centrele de permanenţă s-a prevăzut înfiinţarea centrelor de către un grup de şapte medici, faţă de cinci medici cât era stipulat anterior.
În situaţia în care nu se poate respecta condiţia de a se constitui un grup de şapte medici pentru asigurarea serviciului în regim de gardă în centrele de permanenţă, se pot înfiinţa şi centre de permanenţă cu cinci sau şase medici de familie, dacă aceştia pot asigura funcţionalitatea centrului de permanenţă şi sunt de acord să funcţioneze în această formulă. În situaţia în care se doreşte înfiinţarea unui centru de permanenţă, dar numărul medicilor din zonă este mai mic decât numărul minim de cinci, atunci pot fi cooptaţi medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenţi în medicina de familie în anul III de pregătire, pentru a constitui echipele de gardă necesare funcţionării centrului de permanenţă, precizează MS.
Decizia de înfiinţare a centrului de permanenţă se autorizează de directorul executiv al direcţiei de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
În situaţia în care centrul de permanenţă are la dispoziţie o autospecială de consultaţii la domiciliu, activitatea medicilor de familie în afara acestui centru este coordonată de dispeceratul medical de urgenţă, după caz.
Astfel, în situaţia în care pacientul sau aparţinătorii acestuia se adresează dispeceratului medical de urgenţă prin numărul unic de apel 112, iar din informaţiile obţinute se apreciază că starea pacientului nu este critică, dispeceratul medical de urgenţă solicită deplasarea la domiciliu a medicului de familie care efectuează serviciul în regim de gardă în cadrul centrului de permanenţă.
În cazul în care pacientul sau aparţinătorii acestuia se adresează direct centrului de permanenţă, solicitând acordarea unei consultaţii la domiciliu, medicul de familie care efectuează serviciul în regim de gardă în centrul de permanenţă se deplasează la domiciliul pacientului numai cu acordul dispeceratului medical de urgenţă.
Totodată, MS a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectuează gărzi în centrele de permanenţă. Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12,8 lei/oră indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei/oră, cum era prevăzut iniţial, tarif din care medicul era obligat să plătească şi utilităţile centrului.
În cazul asistenţilor medicali, tariful acestora se va calcula în funcţie de salariul negociat, indiferent dacă aceştia se află în contract cu casele de asigurări sau sunt angajaţi numai în serviciul de gardă, dar nu mai mic de 8 lei/oră.
Ca o noutate, în cazul centrelor de permanenţă care sunt organizate în cabinetele medicilor de familie, aceştia primesc în plus încă 6,4 lei /oră. De asemenea, în premieră, a fost publicată lista cu serviciile cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultaţii de urgenţă, de către medicii de familie, în cadrul centrelor de permanenţă sau la domiciliul pacienţilor, mai precizează comunicatul.
Conform proiectului de act normativ, autorităţile locale vor fi obligate să se implice în finanţarea centrelor de permanenţă. Astfel, autorităţile locale vor avea obligaţia să asigure personalul auxiliar - îngrijitoare, paznic, registrator medical, după caz, dacă pun la dispoziţie spaţiul - şi paza pentru cabinetele care participă la un centru de permanenţă, indiferent de forma de organizare a centrului de permanenţă. De asemenea, vor asigura dotarea minimală necesară funcţionării centrelor de permanenţă, utilităţile necesare funcţionării şi plata acestora, dacă pun la dispoziţie spaţiul pentru centrul de permanenţă.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat 21 milioane de lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă, în prezent, în România funcţionând 88 astfel de centre. În urma noilor prevederi, MS urmăreşte înfiinţarea a încă 60 de astfel de unităţi. AGERPRES/(AS - Marina Bădulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul sănătăţii susţine că noile norme privind medicii de familie aduc suplimentarea veniturilor acestora Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, susţine că prin noile reguli pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă, intrate în vigoare în această lună, se doreşte extinderea reţelei centrelor de permanenţă, în special în zonele rurale şi că va creşte venitul cadrelor medicale...
Ministerul Sănătăţii: 39 de centre de permanenţă au fost înfiinţate de la 1 iunie Ministerul Sănătăţii informează că un număr de 39 centre de permanenţă în care îşi desfăşoară activitatea medicii de familie au fost înfiinţate la nivel naţional, după ce la 1 iunie au intrat în vigoare noile norme ale ministerului, se arată într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA Hisham Tageldin Mohamed Osman, medic sudanez în Bulzeştiul lui Marin Sorescu Hisham Tageldin Mohamed Osman are 43 de ani, este din Sudan şi este medic de familie în satul Frăţila, care aparţine de comuna lui Marin Sorescu, Bulzeşti (Dolj). Medicul sudanez, cu nume prea dificil pentru oamenii din Bulzeşti care îl sună în permanenţă pentru probleme de sănătate, a ajuns să lucreze...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Activitatea Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, verificată de Ministerul Sănătăţii Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii (MS) va verifica activitatea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani în urma unor neclarităţi legate de autorizarea Sanatoriului de neuropsihiatrie Podriga, se arată într-un comunicat de presă remis joi de MS.