Cele mai citite
 


Planurile de închidere a unor spitale declanşează proteste în Austria
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Închiderea plănuită a unor spitale în landurile austriece Stiria şi Austria Superioară a declanşat o rezistenţă masivă a cetăţenilor. În Austria Superioară s-au strâns 90.000 de semnături, iar în Stiria peste 40.000 împotriva planurilor de reformă ale autorităţilor provinciale, scrie vineri cotidianul Die Presse.
Mai mult de 3 milioane de euro a costat extinderea staţionarului de tuberculoză al spitalului Hörgas-Enzenbach, la nord de Graz. Bucuria de a lucra într-una dintre cele mai moderne unităţi de acest fel din Europa s-a transformat rapid pentru angajaţi în proteste mânioase. Vinovate sunt planurile de reformă structurală ale autorităţilor landului pentru domeniul sănătăţii. Acestea prevăd ca cele două unităţi din Hörgas şi Enzenbach, din împrejurimile de nord ale oraşului Graz, să fie scoase la vânzare.

"O catastrofă pentru regiune", acuză Wolfgang Lagger, primarul comunităţii din vecinătate Eisbach-Rein. În foarte scurt timp au fost strânse peste 40.000 de semnături împotriva închiderii spitalului.

Un calendar precis nu există încă, el urmând să fie elaborat până în luna iunie, s-a stabilit în urma unei şedinţe desfăşurate joi. Deja însă creşte nemulţumirea în rândul primarilor şi al personalului spitalelor. Angajaţii sunt foarte neliniştiţi, le-a scăzut motivaţia şi caută deja posturi în alte spitale sau se gândesc să se îndrepte spre mediul privat, confirmă la unison Bernhard Bauer, şeful departamentului de medicină internă din Hörgas, şi Gert Wurzinger, şeful secţiei de pneumologie din Enzenbach. Spre deosebire de politicieni, care aşteaptă o îmbunătăţire calitativă a îngrijirii medicale, medicii văd venind, dimpotrivă, greutăţi pentru pacienţi şi înrăutăţirea situaţiei lor.

Şi în Austria Superioară nemulţumirea opiniei publice este alimentată de planurile de reformă pentru spitalele din provincie. La sfârşitul lui aprilie, 200 de demonstranţi, purtând pe faţă măşti chirurgicale, au întâmpinat cu proteste discursul de deschidere al guvernatorului Josef Pühringer la un târg medical. Aceştia se opuneau închiderii unor secţii ale spitalului Braunau şi altor reduceri de cheltuieli. În zona de la graniţa cu Germania au fost adunate 90.000 de semnături (dintr-o populaţie de 200.000 de locuitori), în timp ce în districtul Braunau au ales aceeaşi formă de protest deja 53.000 de oameni, adică două treimi din alegători. Semnăturile urmează să fie înaintate parlamentului local cu prilejul unui marş de protest anunţat pentru 9 iunie.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Realitate îngrijorătoare: tuberculoza devine din ce în ce mai rezistentă, iar cercetările în domeniu stagnează Numărul mare al cazurilor de tuberculoză în lume este unul din scandalurile medicale de la începutul acestui secol. Tuberculoza a ucis 1,4 milioane de persoane în 2010, din care majoritatea trăiau într-o ţară săracă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este vorba de cel mai scăzut nivel...
Tuberculoza multirezistentă va ucide peste 75 de milioane de persoane până în 2050 (grup parlamentar britanic) Cazurile de tuberculoză cu rezistenţă la tratamentele standard ar urma să fie din ce în ce mai numeroase până în anul 2050, dar şi lipsa vaccinurilor constituie o problemă, semnalează marţi Tribune de Geneve, cu ocazia Zilei mondiale a luptei împotriva tuberculozei.
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
Tuberculoza, o bombă cu ceas care costă Europa miliarde de euro pe an (studiu) Europa se confruntă cu o creştere de miliarde de euro a costurilor pentru a ţine sub control tuberculoza, în condiţiile în care se răspândesc forme rezistente la medicamente ale acestei boli, relevă un studiu de pionierat, citat de Reuters.
Tuberculoză: Cazurile de rezistenţă la tratament ating un nivel alarmant (studiu) Cazurile de tuberculoză rezistentă la tratamentul cu antibiotice, cazuri mortale, ating niveluri alarmante în anumite ţări, necesitând tratamente din ce în ce mai complexe şi mai costisitoare, conform unui nou studiu publicat joi de revista medicală britanică Lancet, transmite AFP.