Cele mai citite
 


Proiect pentru pregătirea medicilor şi asistentelor în terapia arsurilor
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul pentru Copii "Grigore Alexandrescu", în calitate de autoritate contractantă, Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului judeţean Constanţa şi Spitalul Clinic de Copii Braşov, în calitate de parteneri naţionali, au lansat vineri proiectul "Perfecţionarea în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional", pe o perioadă de 24 de luni şi cu o valoare de 55.18355,76 de lei.
Cu acest prilej, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Dan Enescu, a subliniat că "arsura este una dintre cele mai devastatoare accidente, cu risc vital major, tratament îndelungat şi consecinţe psihologice şi sociale semnificative".
"Intervenţia terapeutică eficientă în arsuri presupune un grad complet de pregătire a cadrelor medicale, dotare şi organizare specifică şi abordare standardizată", a adăugat medicul.
El a precizat că obiectivul proiectului îl reprezintă dezvoltarea competenţelor medicale pentru personalul medical în domeniul terapiei medico-chirurgicale de urgenţă a arsurilor pentru copii între 0 şi 4 ani, la nivelul ţării.
Proiectul îşi propune să realizeze formarea profesională specifică în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor prin organizarea de cursuri, prin sistemul videoconferinţă, grupul fiind alcătuit din 1.690 de cadre medicale, reprezentând 560 de medici şi 1.130 asistenţi medicali.
Prof. dr. Dan Enescu a subliniat că acest proiect este finanţat cu fonduri europene în valoare de 1 milion de euro. El a accentuat asupra faptului că trebuie standardizată îngrijirea arsurilor la nivelul ţării pentru această grupă de vârstă.
"La noi în spital se tratează anual de arsuri 1.000 de copii cu vârste între 0-16 ani, dintre care peste 50% sunt din grupa 0-4 ani, arsurile foarte grave fiind în jur de 200-300 pe an. Clinica noastră este acreditată la nivel european din 2008, fiind centru de excelenţă pentru tratarea arsurilor la copii", a afirmat prof. dr. Enescu.
El a precizat că pentru început vor fi trei centre unde se va face pregătire, la Bucureşti, Constanţa şi Braşov, care acoperă aproximativ jumătate din ţară.
"Vom încerca să cuprindem atât rezolvarea arsurilor ca atare, cât şi urmărirea în perioada de creştere, care este extrem de importantă, întrucât prin creştere zonele afectate se transformă şi necesită o permanentă supraveghere şi chiar intervenţii, până când copiii devin adulţi", a mai spus medicul.
Conform, acestuia, anual, în ţara noastră între 5.000 şi 6.000 de copii suferă arsuri, multe cazuri fiind aduse la Bucureşti, iar cele mai multe ajung în timp util, pentru că pacienţii sunt transportaţi şi cu elicopterul.
Prof. dr. Enescu a subliniat că este foarte important ca medicul care primeşte copilul cu arsuri să ştie ce are de făcut, iar în situaţia în care consideră că îl depăşeşte cazul, să ştie unde să-l trimită cât mai repede.
În ceea ce priveşte costurile, în timp ce în SUA un caz cu arsuri pe 80% din suprafaţa corpului la un copil de până la patru ani la un spital de elită costă un milion de dolari, incluzând şi salariile echipelor medicale, iar în Mare Britanie - 400.000 de lire, în ţara noastră costurile variază între 20.000 şi 25.000 de euro pentru faza acută, dar costurile sunt numai pentru perioada în care copilul stă în spital, fără să includă salariile personalului medical, a precizat medicul.
La rândul său, prof. dr. Dan Bordeianu, de la Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă a Spitalului Clinic de Urgenţă judeţean Constanţa, a evidenţiat importanţa pe care cursurile iniţiate prin proiectul lansat vineri o au pentru standardizarea tratamentului la copiii cu arsuri. El a spus că fiecare copil trebuie să aibă aceeaşi şansă.
Potrivit prof. dr. Bordeianu, timp de 18 luni medicii specialişti care susţin cursurile trebuie să meargă în cele trei centre, Bucureşti, Constanţa şi Braşov, o dată pe săptămână pentru pregătirea medicilor şi o alta pentru pregătirea asistenţilor medicali. El a precizat că proiectul va demara în luna iunie. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect de perfecţionare pentru cadrele medicale care tratează arsurile la copii între 0 şi 4 ani Proiectul 'Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional' îşi propune să scadă sub 1% indicele de mortalitate la cazurile specializate de arsuri din toate unităţile medicale care vor beneficia de instruire, a subliniat...
Peste 1.600 de cadre medicale au fost instruite pentru tratarea arsurilor la copii Peste 1.600 de cadre medicale au fost instruite în privinţa terapiilor de ultimă oră pentru tratarea arsurilor la copiii cu vârste între 0-4 ani, în cadrul proiectului de perfecţionare derulat de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' în perioada noiembrie 2010 - aprilie 2013...
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Bacău: Ambulatoriu de specialitate, deschis la Spitalul de urgenţă din Moineşti Un ambulatoriu de specialitate, complet reabilitat în urma implementării unui proiect finanţat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, a fost deschis, luni, la Spitalul de urgenţă din Moineşti pentru activităţi curente de deservire a populaţiei.
Medicii avertizează asupra riscului accidentelor prin arsură la copii Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Grigore Alexandrescu'' din Bucureşti avertizează asupra riscurilor accidentelor prin arsură la copii.
Bihor: Bloc operator modern la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, prin proiect cu fonduri europene Proiectul cu fonduri europene privind modernizarea blocului operator de la Spitalul Clinic Judeţean, derulat de Primăria Oradea alături de Universitatea din Debreţin s-a încheiat luni.