Cele mai citite
 


Trupul militarului mort în Afganistan va fi repatriat duminică, pe aeroportul Otopeni
sâmbătă, 7 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trupul neînsufleţit al militarului român mort joi în Afganistan, sublocotenentul post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru, va fi adus în ţară duminică, pe aeroportul Otopeni, a anunţat, la Slatina, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.
"Duminică, la ora 14,00, vom fi prezenţi să întâmpinăm un erou. Ne adună pe toţi interesul naţional. Acolo sunt militari care îşi iubesc ţara şi astăzi armata română este cel mai bun ambasador al imaginii României în lume. Omul acela, militarii români luptă pentru demnitatea acestei naţii şi trebuie respectaţi. Va fi adus pe baza 90, la Otopeni, la ora 14,00", a spus ministrul Oprea.
Acesta a menţionat că vor fi respectate procedurile standard pe care Armata Română le aplică în cazul militarilor români care îţi pierd viaţa pe teatrele de operaţiuni din afara graniţelor.
Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a căzut la datorie, joi, în Provincia Zabul, Afganistan.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, Constantin-Laurenţiu Lixandru a fost rănit grav, fiind evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, Lixandru a decedat. Militarul, în vârstă de 30 ani, era căsătorit şi nu avea copii.
Un ceremonial militar şi religios a avut loc, vineri, la Divizia 2 Infanterie Getica din Buzău, în semn de recunoştinţă, preţuire şi deplin respect pentru eroul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", căzut la datorie în Afganistan.
Cu acest prilej, s-au dat citire ordinului de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurenţiu Lixandru, care şi-a sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan, precum şi ordinului de decorare a acestuia cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
Constantin Laurenţiu-Lixandru va fi înmormântat marţi, în localitatea gorjeană Rovinari. AGERPRES/(AS - Cristina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Militari români morţi în Afganistan - cronologie Un militar român şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri...
MApN:Trupul neînsufleţit al sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru va fi adus duminică în ţară Trupul neînsufleţit al sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru, căzut la datorie în timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, va fi repatriat cu o aeronavă militară a Forţelor Aeriene Române, care va ateriza duminică, 8 mai, în jurul orei 14.00, la Flotila 90 Transport Aerian...
Un militar român şi-a pierdut viaţa în Afganistan Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a căzut la datorie, joi, în Provincia Zabul, Afganistan.
Emblema 'Onoarea Armatei României', conferită de ministrul Oprea militarilor Batalionului 'Neagoe Basarab' răniţi în Afganistan Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a conferit miercuri emblema "Onoarea Armatei României" cu însemn de război locotenentului George Olteanu, plutonierilor-majori Marius Apostol şi Daniel Riza şi caporalului Nicolae Barbu, în semn de apreciere pentru înalta competenţă profesională, curajul,...
Gorj: Militarul mort în Afganistan va fi înmormântat la Rovinari Sublocotenentul post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru, care şi-a pierdut viaţa joi în Afganistan, după ce a fost implicat într-un incident pe autostrada A1 din regiunea Zabul, în timpul unei misiuni de patrulare, va fi înmormântat în oraşul natal, Rovinari.
MApN: Patru militari români, răniţi în Afganistan; în prezent sunt în afara oricărui pericol Patru militari din cadrul Batalionului 2 Manevră "Yelow Scorpions" au fost răniţi în Afganistan, în urma răsturnării blindatului în care executau o misiune, duminică, în jurul orei 12,00 (ora României), informează Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat remis AGERPRES.