Cele mai citite
 


Ziua Internaţională a Talasemiei
duminică, 8 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua Internaţională a Talasemiei care se marchează anul acesta pe 8 mai are ca deviză "Noi şi prietenii noştri", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Pacienţilor cu Talasemie Majoră din România (APTM).
Cu această ocazie, pacienţii talasemici au posibilitatea de a demonstra faptul că pot avea o viaţă normală în ciuda problemelor pe care această boală le ridică.
"Am ales tema 'Noi şi prietenii noştri' tocmai pentru a explica tuturor că, în ciuda faptului că avem această boală, suntem sociabili, comunicativi, prietenoşi. Vrem să arătăm că suntem nişte oameni normali care ştiu să glumească, să râdă, să se distreze, să-şi trăiască viaţa, chiar dacă viaţa noastră e mai grea decât a celorlalţi", a declarat Radu Gănescu, preşedintele APTM.
Cu acest prilej, va fi organizată o expoziţie de obiecte lucrate manual de către pacienţii cu talasemie majoră, care vor fi dăruite tuturor celor ce doresc să viziteze pavilionul din Parcul Tineretului. Atmosfera va fi întreţinută de momente artistice realizate de doi mimi profesionişti.
Ziua Internaţională a Talasemiei este un eveniment marcat de peste 10 ani de Federaţia Internaţională a Talasemiei, din care face parte şi APTM, cu scopul de a informa populaţia despre această boală rară a sângelui.
Începând cu anul 2007, APTM organizează şi în România Ziua Internaţională a Talasemiei, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru cei care sunt afectaţi de această boală de a se concentra asupra diminuării problemelor şi îmbunătăţirii calităţii vieţii lor.
În 2011, Federaţia Internaţională a Talasemiei a propus ca slogan pentru această zi "Şanse egale la viaţă - să ne alăturăm luptei împotriva inegalităţilor sistemelor de sănătate şi cererii drepturilor egale pentru toţi pacienţii cu talasemie majoră din lume".
Talasemia apare când una sau ambele gene care produc beta globina nu funcţionează sau funcţionează doar parţial. Omul are nevoie de ambele globine, alfa şi beta, pentru a forma hemoglobina.
Dacă pacientul este purtător de tară genetică şi are doar una dintre gene afectată, acesta prezintă o anemie uşoară şi, de obicei, nu are nevoie de tratament.
În acest caz este vorba de talasemie minoră sau tara beta talasemie. Pacientul cu tara genetică este pacientul care moşteneşte gena normală de la un părinte şi gena cu talasemie de la celălalt părinte.
Dacă ambele gene ale globinei sunt afectate, pacientul prezintă anemie severă. În acest caz pacientul a moştenit gene cu talasemie de la ambii părinţi - talasemia majoră.
Talasemia majoră este o afecţiune congenitală rară, în România existând în jur de 300 de pacienţi cu această afecţiune, având vârste cuprinse între 2 şi 40 de ani.
Simptomele acestui tip de anemie apar în primele 6 luni de viaţă, tratamentul constând în efectuarea de transfuzii de sânge, la intervale regulate, la 14-21 de zile.
Dacă transfuziile de sânge se încep de la vârste mici şi se continuă pe tot parcursul vieţii, se consideră că prelungesc durata de viaţă.
Din cauza acestui tratament, pacientul acumulează depozite de fier în organism, acest nou simptom necesitând efectuarea unui tratament chelator de fier, care poate fi administrat pe cale orală sau prin intermediul unor microperfuzii zilnice, cutanate, prelungite pe durata a 12 ore, cu ajutorul unei micropompe de tip injectomat. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
8 Mai - Ziua Internaţională a Talasemiei Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră (A.P.T.M.) organizează duminică, 8 mai 2011, între orele 12:00-14:00, în Parcul Tineretului (intrarea dinspre bd. Gh. Şincai) un eveniment public de informare şi conştientizare a populaţiei privind Talasemia Majoră, cu ocazia Zilei Internaţionale a Talasemiei...
Ziua internaţională a talasemiei La 8 mai, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională a talasemiei, o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Talasemiei (TIF), cea care stabileşte şi tema zilei.
8 mai - Ziua Internaţională a Talasemiei (documentar) Ziua Internaţională a Talasemiei este marcată anual, de peste 10 ani, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Talasemiei, şi abordează în fiecare an o nouă temă.
Romania este pe penultimul loc în Europa în privinţa donării de sânge România se află pe penultimul loc în Europa, după Albania, în privinţa donării de sânge, a declarat marţi dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, în conferinţă de presă prilejuită de Ziua Internaţională a Talasemiei.
Gănescu (APTM): Atragem atenţia autorităţilor că este nevoie de un centru naţional pentru pacienţii bolnavi de talasemie Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră (APTM) atrage atenţia asupra faptului că în România nu există un centru naţional pentru pacienţii cu această afecţiune, iar numărul celor care suferă de talasemie majoră este de 200, a declarat joi preşedintele asociaţiei Radu Gănescu.
Expoziţie foto inedită organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) lansează o expoziţie inedită, cu fotografii ale bolnavilor aflaţi în prezent în spital şi care suferă de boli cronice precum talasemie, boală renală cronică, anemie falciformă, leucemie, ciroză hepatică, lupus.