Cele mai citite
 


Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor promovează calitatea actului medical
joi, 16 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 16 iul /Agerpres/ - Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) are drept scop promovarea calităţii actului medical, atât la nivel individual, cât şi la nivel naţional, lucru care arată necesitatea asigurării independenţei acestei instituţii, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al CoNAS, dr. Dan Robert Şerban.  

Nevoia de acreditare este alinierea la standardele europene în domeniul sănătăţii, în materie de asistenţă medicală transfrontalieră.

Conform legislaţiei în vigoare, CoNAS are următoarele atribuţii principale: aprobă categoriile de acreditare a spitalelor; aprobă prin hotărâre acreditarea unui spital; aprobă conţinutul şi modelul certificatului de acreditare, avizează procedurile, standardele şi metodologia de acreditare a spitalelor; aprobă constituirea Comisiei de evaluare în vederea acreditării pentru fiecare spital; propune strategii de îmbunătăţire a calităţii serviciilor medicale spitaliceşti; prezintă anual un raport de activitate Guvernului şi Ministerului Sănătăţii Publice.

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor este coordonată de primul-ministru şi finanţată de la bugetul de stat.

Potrivit legislaţiei, spitalele sunt supuse reacreditării o dată la cinci ani. În procesul de acreditare, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor poate utiliza experţi români şi străini.

Scopul acreditării spitalelor este îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor medicale spitaliceşti.

Acreditarea este un proces independent de evaluare şi reevaluare, care asigură calitatea în sistemul sanitar românesc şi promovează performanţa. Standardele acreditării sunt stabilite în funcţie de ceea ce este considerat a fi optimul ce trebuie atins pentru a putea beneficia în final de performanţă.

Potrivit directorului comisiei, dr. Dan Robert Şerban, acreditarea se va face la solicitarea managerilor unităţilor sanitare pe bază de parteneriat. "Acreditarea va începe pe 22 ianuarie 2010", a precizat dr. Şerban.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale procesului de acreditare şi absolut necesare pentru demararea acestuia o reprezintă resursele umane, respectiv existenţa evaluatorilor acreditaţi, a căror instruire este absolut necesară pentru ducerea la bun sfârşit a procesului de evaluare.

"Acreditarea poate fi pentru întreaga unitate spitalicească sau numai pentru un anumit departament", a precizat directorul CoNAS.AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sibiu: Ministrul sănătăţii, nemulţumit de calitatea actului medical Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a criticat, vineri, la Sibiu, pe foştii miniştri ai Sănătăţii, calitatea actului medical din spitalele din România, care, conform acestuia este mai slabă decât în Germania şi Ungaria, ministrul acuzându-i şi pe mulţi medici de familie că se limitează să consulte pacienţii...
Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor reia procesul de evaluare în vederea acreditării spitalelor din România Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor reia procesul de evaluare în vederea acreditării spitalelor, în urma aprobării în cadrul şedinţei de Comitet director al CoNAS a listei cu unităţile sanitare propuse pentru evaluare.
Oficial MS: Calitatea actului medical poate creşte în ciuda emigrării personalului sanitar Adrian Cocoş, director general în cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), consideră că există posibilitatea creşterii calităţii actului medical chiar şi în contextul accentuării fenomenului de emigrare a personalului sanitar.
Acreditarea spitalelor are ca termen final data de 7 iulie Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că până pe 16 iunie 2011 un număr de 375 unităţi sanitare, atât din reţeaua publică cât şi din cea privată, au depus la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor dosarele în vederea acreditării.
Pacienţii vor trebui să se programeze pentru consultaţii, potrivit MS Pacienţii vor putea ajunge la cabinetul medicului de familie sau la specialistul din ambulator, pe baza unei programări prealabile, informează Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.
CoNAS: Cheltuielile cu cazarea în cadrul deplasărilor externe, efectuate cu respectarea plafoanelor stipulate de HG nr. 518/1995 Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor menţionează că toate cheltuielile realizate de instituţie privind cazarea în cadrul deplasărilor externe s-au efectuat cu respectarea plafoanelor stipulate de Hotărârea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis...