Cele mai citite
 


Covasna: Pâine de peste 47 de kilograme, coaptă la Sfântu Gheorghe
luni, 9 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Brutăria ''Dioszegi'' din Sfântu Gheorghe a copt, sâmbătă, o pâine uriaşă, în greutate de 47,6 kilograme, cu prilejul Zilelor oraşului.
Patronul brutăriei, Diószegi László, a declarat pentru AGERPRES că pâinea a fost preparată după o reţetă tradiţională, numai cu ingrediente naturale, respectiv din făină albă, cartofi, sare, drojdie şi ceapă.
''Ca să respectăm tradiţia, am frământat coca cu mâna într-o covată, iar cartofii i-am fiert şi tocat cu o maşină veche de aproape 150 de ani. Iar pentru ca totul să fie cât mai tradiţional o să rupem pâinea cu mâna'', a declarat Diószegi László.
La eveniment au participat câţiva zeci de oameni care, în ciuda ploii, au aşteptat cu nerăbdare momentul în care pâinea a fost scoasă din cuptorul construit special pentru aceste eveniment.
Diószegi László este deţinătorul trofeului ''Pâinea naţională a României'', pe care l-a primit la ediţia din acest an a Expoziţiei internaţionale GastroPan desfăşurată la Târgu Mureş.
În mod tradiţional, pâinea de Covasna se coace pe vatră, cu lemne de fag, iar după ce se rumeneşte bine, este bătută şi scuturată de coajă.
Săptămâna aceasta, Diószegi László a mai copt alte trei pâini uriaşe pentru a fi sigur că nu va da greş cu cea pe care a preparat-o sâmbătă.
Duminică, Diószegi László, împreună cu cinci cofetari, vor prepara la Sfântu Gheorghe un tort uriaş cu fructe şi frişcă, în greutate de 550 de kilograme, în cinstea patronului spiritual al municipiului, dar şi cu prilejul aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a localităţii ca oraş.
Maestrul cofetar Farkas Ferenc a declarat că pentru prepararea tortului se vor folosi, în total, peste 2.000 de ouă, 90 de kilograme de zahăr, 200 de litri de frişcă naturală şi aproape 80 de kilograme de fructe proaspete. Tortul, care va avea o lungime de 6 metri, o lăţime de peste un metru şi trei etaje înălţime, va fi decorat cu fructe, ciocolată şi marţipan şi va fi împărţit în 5.500 de felii.
Fiecare porţie va costa 1 leu, iar banii vor fi folosiţi în scopuri caritabile, o parte urmând să fie donaţi unei persoane în vârstă de 42 de ani care are nevoie de un transplant de rinichi, iar cealaltă, unei asociaţii care se ocupă de copiii autişti.
Conform programului, prima felie va fi tăiată la ora 16 de primarul municipiului Antal Arpad şi de membrii trupei britanice Smokie, care vor concerta la Sfântu Gheorghe de la ora 21,30. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(A-Oana Mălina Negrea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
Dieta, ajutor in renuntarea la fumat? Lucrul imbucurator pentru cei ce vor sa se lase de fumat este faptul că unul din cinci fosti fumatori nu castiga deloc in greutate, deci se poate si asa. Sa descoperim impreună ce anume ii ajuta pe acestia sa nu castige in greutate.
Lupta împotriva obezităţii: Ouăle de ciocolată Kinder Surprise nu se vor mai putea vinde în Chile O legislaţie alimentară strictă a intrat de luni în vigoare în Chile pentru a lupta împotriva obezităţii, obligând producătorii să precizeze pe etichete conţinutul de zahăr sau de grăsimi saturate şi interzicând, printre altele, vânzarea de ouă de ciocolată Kinder Surprise, relatează AFP.
"Alimente interzise pe timp de vara" Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos sau numai pentru a ne mentine un tonus adecvat?
Covasna: A fost pusă piatra de temelie a viitorului complex rezidenţial pentru medici, la Sfântu Gheorghe Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe şi reprezentanţii Fundaţiei 'Studium' din Târgu Mureş au pus marţi piatra de temelie a viitorului complex rezidenţial pentru medici ce va fi construit în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu.
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...