Cele mai citite
 


MApN:Trupul neînsufleţit al sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru va fi adus duminică în ţară
luni, 9 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trupul neînsufleţit al sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru, căzut la datorie în timpul îndeplinirii unei misiuni în Afganistan, va fi repatriat cu o aeronavă militară a Forţelor Aeriene Române, care va ateriza duminică, 8 mai, în jurul orei 14.00, la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, informează Ministerul Apărării Naţionale.
Potrivit sursei citate ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, va participa la ceremonia militară şi religioasă organizată la aeroport.
Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a căzut la datorie, joi, în Provincia Zabul, Afganistan.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost rănit grav, fiind evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale.
Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Lixandru a decedat. Militarul, în vârstă de 30 ani, era căsătorit şi nu avea copii.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurentiu Lixandru şi a înaintat preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
În semn de recunoştinţă, preţuire şi deplin respect pentru eroul Constantin-Laurenţiu Lixandru vineri, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional, au fost organizate ceremonii militare şi religioase.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis joi un mesaj de condoleanţe familiei militarului Lixandru Constantin-Laurenţiu, care şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan.
"Cu un mare sentiment de pierdere am primit vestea dispariţiei caporalului Lixandru Constantin-Laurenţiu, căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare în Provincia Zabul. În aceste momente de durere, doresc să prezint omagiile mele familiei greu încercate şi colegilor eroului căzut la datorie şi, în acelaşi timp, să-mi exprim respectul pentru curajul şi devotamentul de care a dat dovadă caporalul Lixandru Constantin-Laurenţiu în serviciul păcii şi al securităţii", afirmă şeful statului în mesajul de condoleanţe.
De asemenea ,primul ministru Emil Boc a adus un omagiu militarului Constantin-Laurenţiu Lixandru.
"Am primit cu profund regret vestea pierderii vieţii caporalului Constantin-Laurenţiu Lixandru, căzut la datorie în Provincia Zabul, Afganistan, la doar 30 de ani. Este o pierdere dureroasă pentru familie, pentru camarazii săi şi un moment greu pentru Armata Română. Aş dori să aduc un omagiu militarului Constantin-Laurenţiu Lixandru pentru patriotismul şi devotamentul dovedite în timpul misiunilor desfăşurate în teatrul de operaţii din Afganistan. Îmi exprim profunda compasiune şi solidaritate, în acest moment dureros, faţă de toţi cei care l-au cunoscut pe Constantin-Laurenţiu Lixandru şi transmit sincere condoleanţe familiei greu încercate. Dumnezeu să îl odihnească!", se arată în mesajul de condoleanţe al premierului Emil Boc.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, transmite condoleanţe, în numele său personal şi al Guvernului SUA, familiei, apropiaţilor şi colegilor militari ai sublocotenentului Constantin-Laurenţiu Lixandru care a căzut la datorie joi în Afganistan.
"Sacrificiul sublocotenentului Lixandru este pentru o cauză nobilă, de combatere a extremismului în Afganistan şi de asigurare a unui viitor mai bun pentru toţi cetăţenii acestei ţări. Valoarea soldaţilor României în misiunea NATO (din Afganistan, n.r.) este admirabilă, iar Statele Unite sunt mândre că România le este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi", afirmă ambasadorul american într-o declaraţie de presă dată publicităţii. AGERPRES/(AS - Cristina Tatu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Militari români morţi în Afganistan - cronologie Un militar român şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri...
Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe familiei militarului român căzut la datorie în Afganistan Preşedintele Traian Băsescu a transmis joi un mesaj de condoleanţe familiei militarului Lixandru Constantin-Laurenţiu, care şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan.
Un militar român şi-a pierdut viaţa în Afganistan Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a căzut la datorie, joi, în Provincia Zabul, Afganistan.
Florinel Enache, militarul rănit în Afganistan, vizitat în spitalul din SUA de Barack Obama, soseşte în ţară Florinel Enache, militarul rănit în Afganistan în urmă cu un an în timp ce executa o misiune de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe A1, va sosi miercuri în ţară după un lung tratament la Centrul Naţional Medical Militar "Walter Reed", din Statele Unite ale Americii, acesta fiind întâmpinat...
Trupul militarului mort în Afganistan va fi repatriat duminică, pe aeroportul Otopeni Trupul neînsufleţit al militarului român mort joi în Afganistan, sublocotenentul post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru, va fi adus în ţară duminică, pe aeroportul Otopeni, a anunţat, la Slatina, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.
MAE îşi exprimă regretul faţă de decesul sublocotenentului Ion-Lucian Leuştean Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiei sublocotenentului Ion-Lucian Leuştean, rănit grav în teatrul de operaţii din Afganistan în septembrie 2011 şi care a decedat miercuri la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central.