Cele mai citite
 


Adrian Năstase: FMI ţine secret un text extrem de dur pentru perioada 2010 - 2013
marţi, 10 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, afirmă pe blogul personal că Fondul Monetar Internaţional (FMI) ţine secret un document care ar fi extrem de dur şi care ar viza o serie de măsuri de austeritate pentru perioada 2010 - 2013.
"Din câte ştiu eu, delegaţia FMI nu ne-a contactat pentru a ne cere opinia în legătură cu un text pe care, oricum, îl ţin secret. Un text care, din informaţiile mele, cel puţin în varianta din 3 mai, este extrem de dur, inclusiv în ceea ce priveşte 'reforma' în domeniul medical, pentru perioada 2010-2013 - număr de paturi, cheltuieli cu medicamentele, cu medicii, reduceri cu 0,8% din PIB , prin reducerea cheltuielilor sociale, prin disponibilizări în societăţile de stat, inclusiv pregătirea pentru privatizare a transportului CFR marfă, a începerii privatizării TAROM, măsuri dure în sectorul energetic - inclusiv la Oltchim", susţine Năstase, într-o postare pe blog.
În aceste condiţii, el intenţionează să pregătească o "Notă - Pro Memoria", care să cuprindă "unele observaţii în legătură cu felul în care este condusă, de şapte ani, politica economică a României de către Regimul Băsescu".
"Guvernul pe care l-am condus a lăsat România într-o situaţie economică foarte bună - creştere economică de 8,5% (totuşi aceasta indicând un nivel uşor peste potenţialul economiei, echivalent cu o uşoară supraîncălzire a economiei), deficit bugetar de 1,3% din PIB, deficit extern de doar 5,1 mld. euro (echivalentul a 8,4% din PIB) şi o rată a inflaţiei dec/dec de 9,3%, în coborâre de la 40,7% în 2000 la 14,1% în 2003. Totodată, pentru menţinerea economiei pe o traiectorie sustenabilă şi evitarea derapajelor economice, guvernul PSD a realizat integral primul acord cu FMI în perioada 2002-2004 şi a încheiat un nou acord pentru intervalul iulie 2004 - iulie 2006. După schimbarea de putere din anul 2004, regimul Băsescu a promovat o serie de măsuri, toate de natură să creeze şi să adâncească dezechilibrele economiei", a spus Adrian Năstase.
Potrivit acestuia, "cea mai nocivă" dintre aceste măsuri, prin magnitudinea şi persistenţa efectelor negative, a fost aplicarea cotei unice, "care a fost o măsură accentuat pro-ciclică".
"Perdanţii cotei unice, ce au beneficiat de 'creşteri' salariale de câţiva euro, în faţa exacerbării consumului celor mai bogaţi dintre români şi a opulenţei afişate de aceştia, au căutat mijloace de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii, principalul debuşeu fiind traiul peste posibilităţile date de guvernarea Băsescu, prin apelul la credite bancare de diverse tipuri. (...) Această iluzie a traiului mai bun s-a realizat prin îndatorarea gravă a României (datoria externă totală a crescut cu 2,4 miliarde de euro pe an în medie între 2000-2004 şi cu 12,7 miliarde de euro pe an în medie în intervalul 2005-2008), aceasta însemnând o creştere între 2008 şi 2004 de 3,3 ori iar în sumă absolută cu 50 miliarde euro, practic prin amanetarea viitorului ţării şi al generaţiilor viitoare", a spus fostul premier.
Adrian Năstase a mai reamintit despre măsurile de austeritate decise în urmă cu un an.
"Ilegalitatea acestor măsuri - în privinţa pensiilor - a determinat guvernarea actuală să disperseze costurile ajustării asupra întregii populaţii - mărirea de TVA cu 5pp a crescut preţurile cu aproximativ 4% pentru toţi cetăţenii - iar ceea ce ar fi vrut guvernanţii să taie de la pensionari, din puţinul pensiilor lor, prin reducerea pensiilor cu 15%, a fost transferat pentru a fi suportat de toţi cei 20 de milioane de cetăţeni", a adăugat Năstase.
El a mai afirmat că "ajustarea bugetară s-a făcut defectuos şi sub aspectul proporţiei cheltuielilor materiale faţă de cele de capital". "Cheltuielile materiale - mai dezirabile din punctul de vedere al clientelei politice, realizate prin licitaţii trucate - nu au fost reduse, nelasând astfel loc cheltuielilor de capital ce au pe lângă un efect de multiplicator mai ridicat şi rolul de a compensa încetinirea substanţială a investiţiilor - inclusiv în sectorul construcţiilor - din sectorului privat. (...) 'Reforma Băsescu' este un eşec, fapt pe care istoria l-a dovedit în privinţa teoriilor abordate, neavând nevoie de această nouă demonstraţie empirică, pe banii şi vieţile românilor", a menţionat liderul CN al PSD. AGERPRES/(AS - Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele Băsescu despre afirmaţiile lui Adrian Năstase: O propagandă de tip bolşevic Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, luni, la postul public de televiziune, drept propagandă bolşevică afirmaţiile fostului premier Adrian Năstase conform cărora FMI ar ţine secret un document care vizează o serie de măsuri de austeritate pentru perioada 2010-2013.
Adrian Năstase despre documentul secret: Observăm că guvernarea este realizată mai curând de echipa FMI Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a susţinut marţi o conferinţă extraordinară de presă în care a pus la dispoziţia presei un document "extrem de dur" despre care spune că ar fi ţinut secret de FMI şi care vizează o serie de măsuri de austeritate...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...