Cele mai citite
 


Campanie de informare privind drepturile pacienţilor
joi, 16 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 16 iul /Agerpres/ - Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) şi Societatea Civilă pentru Reformă în Sănătate (SCRS) au lansat, joi, proiectul naţional "Manifest pentru sănătate!", o campanie de informare a pacienţilor asupra drepturilor pe care le au în sistemul medical din România.

"Campania este un proiect ambiţios, desfăşurat pe mai multe etape - informare şi conştientizare, identificarea problemelor din sistemul de sănătate, soluţionarea problemelor individuale ale pacienţilor şi pe cele de sistem", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele SCRS, Cezar Bivolaru.

Conform acestuia, SCRS consideră că o bună parte dintre problemele cu care se confruntă pacienţii decurg din necunoaşterea drepturilor de care beneficiază, fapt care conduce la un sentiment de neputinţă a acestora în raport cu cadrele medicale şi cu instituţiile sanitare.

Bivolaru a precizat că parteneriatul dintre cele două organizaţii neguvernamentale presupune editarea de broşuri cu informaţii referitoare la drepturile pacienţilor, efectuarea de chestionare şi montarea unor urne de sesizări şi reclamaţii în instituţiile sanitare monitorizate.  

"Proiectul se adresează în principal pacienţilor, dar considerăm că este deosebit de util şi cadrelor medicale. Am observat că multe dintre problemele din relaţia medic - pacient decurg din necunoaşterea legislaţiei în domeniu de către ambele părţi", a afirmat Bivolaru.

El a spus că introducerea pe agenda decidenţilor politici a unor iniţiative legislative pentru reglementarea sistemului medical românesc, creşterea gradului de conştientizare a medicilor şi pacienţilor asupra prevederilor legale din domeniul drepturilor pacienţilor, soluţionarea contestaţiilor primite, sensibilizarea opiniei publice sunt rezultatele estimate ale campaniei.

La rândul său, preşedintele ANPP, Vasile Barbu, a anunţat că primele trei spitale în care se va aplica acest proiect sunt: Spitalul Municipal, Institutul Fundeni şi Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Bucureşti.

"Avem acordul Ministerului Sănătăţii pentru toate spitalele din ţară care sunt în subordinea ministerului", a precizat Vasile Barbu.

El a susţinut că ANPP a monitorizat mai multe spitale din ţară şi a observat mai multe aspecte negative, printre care personalul insuficient, lipsa de asistenţă pe timp de noapte a pacienţilor, probleme legate de igienă, hrana în spitale, etc.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, directorul executiv al Fundaţiei pentru Apărarea Drepturilor Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Oana Florea, a anunţat că ONG-ul pe care îl conduce nu îşi va retrage plângerea făcută în instanţă cu privire la normele de aplicare privind Legea nr. 1/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

"Dacă a durat cinci luni să se facă un proiect, cine ştie câte luni vor mai trece până când aceste norme vor fi publicate, aşa că, din punctul nostru de vedere, până vor fi publicate în Monitorul Oficial, aceste norme nu există", a explicat Florea.

În luna mai, FACIAS a dat în judecată Guvernul pentru că nu a publicat în termen legal normele de aplicare privind Legea nr. 1/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. AGERPRES/ (Iulia Petre)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dâmboviţa: Campanie de informare privind igiena, în rândul persoanele defavorizate de etnie romă Aproximativ 200 de familii de romi din Cartierul Romlux al Târgoviştei vor primi produse de curăţenie şi igienă personală din partea Primăriei Târgovişte, Crucii Roşie Dâmboviţa şi Agenţiei Naţionale pentru Romi.
Tulcea: Campanie pentru igiena orală a copiilor din localităţile izolate din Deltă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a demarat, vineri, o campanie de educare cu privire la igiena orală a copiilor în şcolile din localităţile izolate din Delta Dunării.
Sălaj: Campanie de conştientizare a personalului medical privind igiena mâinilor Specialişti din Marea Britanie coordonează, în această perioadă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, o campanie pentru personalul medical din judeţ privind importanţa igienei mâinilor în sensul prevenirii deceselor cauzate de infecţiile nosocomiale.
OMS lansează o campanie în favoarea securităţii alimentare Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat marţi o campanie de promovare a securităţii alimentare, în contextul în care milioane de oameni mor de foame sau din cauza produselor falsificate şi obezitatea câştigă pe zi ce trece tot mai mult teren, transmite AFP.
Peste 70 de persoane participă la tabăra de dezastre ridicată de Crucea Roşie România în Parcul Lumea Copiilor Peste 70 de persoane participă sâmbătă şi duminică la cea de-a doua ediţie a evenimentului 'Noapte albă pentru Zile Negre' - o simulare de tabără de dezastre organizată de Crucea Roşie, având ca obiectiv conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa intervenţiei în caz de dezastre.
Campanie de promovare a igienei orale Cea de-a treia ediţie a campaniei de educare şi promovare a igienei orale corecte, "Zâmbeşte România", a fost lansată joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, de GSK Consumer healthcare.