Cele mai citite
 


Bacău: Acţiunea stradală 'Renunţă la etnobotanice' a inaugurat 'Săptămâna Voluntariatului' în judeţ
marţi, 10 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 1.500 de băcăuani - elevi, profesori, salariaţi din diferite instituţii publice - au răspuns invitaţiei adresate de Centrul Antidrog Bacău şi autorităţile locale de a fi prezenţi luni, în zona centrală a municipiului Bacău, la un marş organizat sub deviza 'Renunţă la etnobotanice!'.
Pe tot parcursul, străbătut în tăcere, participanţii au purtat îmbrăcăminte albă atât în semn de protest faţă de comercializarea produselor 'etnobotanice', cât şi ca o formă de solidaritate cu victimele consumului de astfel de substanţe.
Voluntari din cadrul Centrului de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA) Bacău, împreună cu reprezentanţi ai altor organizaţii neguvernamentale băcăuane au distribuit trecătorilor, în special tinerilor, reprezentanţilor instituţiilor publice locale, precum şi comercianţilor din zonă materiale conţinând informaţii importante despre efectele consumului de etnobotanice asupra sănătăţii şi a vieţii sociale.
Acţiuni asemănătoare s-au derulat, de asemenea luni, şi în alte cinci oraşe din judeţ - Oneşti, Moineşti, Comăneşti, Buhuşi şi Târgu Ocna.
Potrivit reprezentanţilor CPECA Bacău, în anul 2010, numărul băcăuanilor care au accesat serviciile oferite de instituţie 'a fost de patru ori mai mare decât în 2009', pentru 81 la sută dintre cei care au apelat la specialişti, substanţa principală de consum fiind cea de tip 'etnobotanic'. Tot anul trecut, în secţiile psihiatire, pediatrie sau primiri urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Bacău 's-au înregistrat peste o sută de cazuri de tineri care, din cauza consumului de etnobotanice au ajuns în stare gravă, necesitând îngrijiri medicale costisitoare', a declarat pentru AGERPRES Mirela Romaneţ, purtătoarea de cuvânt a instituţiei medicale băcăuane.
Marşurile 'Renunţă la etnobotanice' au marcat declanşarea suitei de acţiuni organizate în judeţul Bacău cu prilejul 'Săptămânii naţionale a voluntariatului' de către Fundaţia de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău, în parteneriat cu autorităţile judeţene şi locale.
'Încercăm în acest an să promovăm voluntariatul atât prin marşuri, dialoguri stradale în oraşele băcăuane, prin sesiuni de informare în licee şi cele două universităţi, dar şi printr-o caravană de informare în mediul rural, ce va străbate peste 20 de comune ale judeţului, drept o alternativă la consumul de alcool, tutun, droguri şi etnobotanice', a declarat pentru AGERPRES Gabriela Achihăi, preşedinta FSC.
Joi, va avea loc la Bacău 'Gala Voluntarilor', prilej de premiere, la nivel judeţean, a celui mai activ voluntar şi a celui mai bun proiect realizat de voluntari în anul 2010. AGERPRES/(AS - Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Giurgiu: Numărul consumatorilor de droguri şi etnobotanice din judeţ, în scădere Şeful Centrului de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog Giurgiu spune că numărul consumatorilor de etnobotanice şi droguri din judeţ este în scădere şi consideră că acest lucru este rezultatul campaniilor de prevenire a consumului de droguri desfăşurate de instituţia pe care o conduce pe parcursul...
Bacău: De patru ori mai mulţi tineri care beneficiază de servicii antidrog Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bacău, în parteneriat cu Fundaţia de Sprijin Comunitar, a organizat vineri o suită de manifestări menite a conştientiza, într-un spaţiu neconvenţional şi într-o manieră dinamică, sub deviza 'Poţi să zâmbeşti fără droguri', pericolele consumului...
Bacău: În 2010 a crecut de patru ori faţă de 2009 numărul celor care au primit consiliere antidrog Numărul beneficiarilor serviciilor de asistenţă de specialitate oferită de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog /CPECA/ Bacău a fost de patru ori mai mare în 2010 faţă de anul precedent, relevă statisticile instituţiei.
Covasna: 'VIP în şcoala mea'- program derulat de Centrul Antidrog în peste o sută de unităţi de învăţământ Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna va derula pe parcursul acestui an de învăţământ programul 'VIP în şcoala mea', prin intermediul căruia îşi propune să prevină consumul de droguri în rândul tinerilor.
Consumul de etnobotanice duce la alterarea memoriei, susţin specialiştii de la Centrul Antidrog Brăila Consumul de substanţe etnobotanice poate duce la alterarea memoriei, a declarat marţi coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, Olga Condrat, care a prezentat cazul a două adolescente de 16 ani cu probleme psihiatrice generate de etnobotanice.
Bacău: A fost inaugurat primul centru rural SMURD din judeţ în comuna Podu Turcului Primul centru rural SMURD din judeţul Bacău a fost inaugurat, joi, în comuna Podu Turcului.