Cele mai citite
 


Comisia Europeană aşteaptă acordul CEF pentru virarea ultimei tranşe de 150 milioane de euro
marţi, 10 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Economia României se redresează, cu o creştere estimată la 1,5% în 2011, care se va accelera până la aproximativ 4% în 2012. Totuşi, se aşteaptă ca inflaţia să rămână la un nivel mai ridicat decât cel anticipat, la peste 5% în 2011, conform ultimelor evoluţii macroeconomice, citate în Declaraţia delegaţiei Comisiei Europene (CE) după încheierea misiunii comune în România alături de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM), dată publicităţii luni pe site-ul Reprezentanţei CE în România.
O delegaţie a Comisiei Europene a analizat implementarea programului de sprijin pentru balanţa de plăţi destinat României şi a evaluat aplicarea măsurilor convenite în vederea virării ultimei tranşe în valoare de 150 milioane de euro. Plata acestei ultime tranşe ar ridica suma totală acordată României în cadrul acestui program la 5 miliarde de euro.
Ţinta de încasări pentru execuţia bugetară din primul trimestru a fost atinsă cu uşurinţă, iar ultimele evoluţii arată că execuţia bugetului va atinge obiectivul convenit pentru anul 2011 cu privire la deficit (4,4% din PIB calculat pe baza contabilităţii de casă; sub 5% pe baza principiilor contabilităţii de angajamente ESA).
Evoluţia salariilor din sectorul public continuă să respecte limitele stabilite în bugetul anului 2011 şi în strategia fiscală pe termen mediu. Deşi reformele din sistemul sanitar generează economii care contribuie la recuperarea diferenţei dintre cheltuieli şi venituri, conform tendinţelor actuale este de aşteaptat ca o diferenţă negativă să persiste în timpul anului 2011. Membrii delegaţiei CE au primit asigurări că această problemă va fi abordată la suplimentarea bugetară de la mijlocul lui 2011 pentru a evita reapariţia arieratelor.
Membrii delegaţiei CE s-au putut asigura că planurile de investiţii ale Ministerului Transporturilor, aşa cum sunt prevăzute în acordul multi-anual de performanţă încheiat între minister şi agenţiile de implementare, sunt în concordanţă cu sumele înscrise în buget în cadrul strategiei fiscale pe termen mediu a guvernului. Astfel va fi facilitată o execuţie bugetară ordonată.
Delegaţia CE va prezenta concluziile vizitei comisarului pentru afaceri economice şi monetare şi comitetului economic şi financiar (CEF). Sub rezerva acordului acestora, Comisia va vira României ultima tranşă (150 de milioane de euro) din împrumutul acordat de Uniunea Europeană.
Previziunile economice de primăvară ale Comisiei, care cuprind previziuni amănunţite pentru România, vor fi publicate în data de 13 mai 2011.
O misiune comună a CE, FMI şi BM s-a aflat la Bucureşti în perioada 27 aprilie - 9 mai 2011.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
(Corespondenţă) Comisia Europeană atrage atenţia asupra creşterii arieratelor autorităţilor locale din România Comisia Europeană a atras miercuri atenţia asupra creşterii arieratelor la nivelul autorităţilor locale din România, una din principalele explicaţii fiind slaba aplicare a legii finanţelor publice, şi a subliniat necesitatea unei analize detaliate a cauzelor acestei majorări.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.