Cele mai citite
 


Cseke Attila susţine că moţiune actuală depăşeşte la capitolul "incoerenţă" precedenta moţiune de la Senat
marţi, 10 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, luni, de la tribuna Parlamentului, că a citit cu atenţie textul moţiunii simple şi a constatat ''un progres'' faţă de moţiunea anterioară de la Senat, în sensul că o depăşeşte la "capitolul incoerenţă".
"Am citit cu atenţie textul moţiunii şi trebuie să vă mărturisesc că faţă de moţiunea anterioară de la Senat există un progres. Şi spun că există un progres deoarece la momentul respectiv am apreciat că textul moţiunii depuse la Senat este un exemplu aproape perfect de incoerenţă, dar trebuie să recunosc acum că prezenta moţiune o depăşeşte pe cea anterioară la acest capitol. La acestea se mai adaugă (...) contradicţiile evidente generate nu doar de necunoaşterea legislaţiei în domeniu, ci şi de compilaţia care a rezultat din alăturarea a două componente ce intră sub influenţa a doi vectori politici divergenţi", a spus ministrul Cseke Attila.
Potrivit acestuia, contradicţiile sunt evidente întrucât i se pare "cel puţin ciudat şi chiar hilar" să fie criticată alocarea a 3% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru cheltuieli de administrare a Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate, prevedere care exista de la intrarea în vigoare a Legii 95/2006 promovată de fostul ministru Eugen Nicolăescu.
"Tot împotriva acestui ministru probabil că se îndreaptă vehemenţa cu care moţiunea contestă şi operaţionalizarea aberaţiilor politicii guvernamentale referitoare la cadrul de sănătate. Probabil şi această aberaţie a fost prevăzută în aceeaşi Lege 95/2006. În anul 2009, când ministrul Sănătăţii era Bazac, sumele alocate pentru medicina primară au scăzut cu cel mai mare procent - 35% - aşa cum se afirmă în moţiune. Partea liberală ar trebui să fie mai îngăduitoare cu domnul ministru Bazac, deoarece procentul de reducere, deşi rămâne cel mai mare din epoca postdecembristă, a fost doar de circa 25% din anul anterior", a afirmat demnitarul.
El a arătat că şi foştii miniştri ai sănătăţii de la PSD şi PNL vorbeau despre reducerea numărului de spitale şi a amintit în acest sens că fostul ministru Ion Bazac susţinea, în ianuarie 2009, că România avea nevoie doar de 150 de spitale.
"Guvernul actual a fost singurul care şi-a asumat riscul politic de trecere de la vorbe la fapte reale", a mai spus ministrul Sănătăţii, adăugând că există şi alte afirmaţii în moţiune care arată "necunoaşterea sau ignoarea" unor prevederi specifice ale cadrului legal referitor la sectorul de sănătate.
Cseke Attila a acuzat opoziţia că a abordat "cu o inconştienţă a copilului" şi problematica evoluţiei indicatorilor de sănătate a populaţiei.
"Stimaţi colegi din PSD, sabia pe care o învârtiţi deasupra capului are două tăişuri şi cel mai ascuţit dintre ele este îndreptat către dumneavoastră. Mi-ar fi fost foarte uşor să vă răspund că cea mai mare rată a natalităţii a fost între anii 1990-1996, când a scăzut de la 13,6 la mie la 10,2 la mie, iar cea mai mică valoare postdecembristă a fost în 2002, când rata natalităţii a atins un minim de doar 9,7 la mie, că cea mai mare rată a mortalităţii după 1989 a fost de 12,7 la mie în 1996, sau că din anul 1975 şi până astăzi, cea mai mică valoare a indicatorului speranţei de viaţă s-a înregistrat între anii 1994-1996 şi a fost doar de 69,05 ani", a adăugat Cseke Attila.
Acesta a precizat că răspunsul său nu este politicianist şi a mulţumit reprezentanţilor Opoziţiei pentru campania mediatică "de dezinformare a populaţiei" ce a avut ca scop păstrarea mandatelor acestora.
Camera Deputaţilor a început, luni după amiază, dezbaterile pe marginea moţiunii simple intitulată "Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu". La dezbateri sunt prezenţi 201 deputaţi din totalul de 332. Textul moţiunii a fost citit de deputatul social-democrat Rodica Nassar.
Moţiunea a fost depusă pe 2 mai, în plenul Camerei Deputaţilor, de liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa. Documentul este semnat de 114 deputaţi liberali şi social-democraţi.
Potrivit semnatarilor, moţiunea este îndreptată către "adevăraţii" responsabili pentru modul în care sistemul sanitar este distrus sistematic, respectiv preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul.
Deputaţii Opoziţiei susţin că "în România de azi sistemul sanitar este bolnav, cuprins de metastaze", motiv pentru care toţi responsabilii în domeniu trebuie să plece. AGERPRES/(AS-Roberto Stan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Deputaţii au respins moţiunea simplă a opoziţiei privind sănătatea (sinteză) Camera Deputaţilor a respins, luni, moţiunea simplă pe domeniul Sănătăţii intitulată "Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu", cu 137 de voturi împotrivă, 134 de voturi pentru şi trei abţineri.
Ministrul Sănătăţii despre moţiunea de la Senat: O autoacuzare a colegilor de la PSD Bucureşti, 20 sep /Agerpres/ - Ministrul Cseke Attila a declarat, luni, la dezbaterile din Senat asupra moţiunii simple pe Sănătate, că aceasta ar reprezenta, de fapt, 'o autoacuzare' a social-democraţilor şi s-a arătat dezamăgit de esenţa şi scopurile acestui demers.
Cseke Attila: Fondul privat de asigurări de sănătate este necesar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, consideră că este necesară înfiinţarea unui fond privat de asigurări de sănătate, dar spune că trebuie schimbată, în acelaşi timp, şi mentalitatea din sistemul sanitar românesc.
Ministrul Sănătăţii doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Cseke Attila: Descentralizarea spitalelor nu se face politic Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, joi, că managementul spitalelor transferate autorităţilor locale va reveni proprietarilor de imobil şi că nu vor exista excepţii de la această regulă, indiferent de culoarea politică a primarului sau preşedintelui de Consiliu Judeţean.