Cele mai citite
 


Măsuri pentru perioada de caniculă
joi, 16 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hidratare
 

Bucureşti, 16 iul /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii a revizuit Planul Naţional pentru caniculă şi a activat Comitetele de coordonare a intervenţiei rapide în cazul declanşării perioadelor de caniculă, de la nivelul direcţiilor de Sănătate Publică şi al serviciilor de ambulanţă.

Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a cerut, joi, direcţiilor de Sănătate Publică să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei în această perioadă, cu temperaturi peste 35 de grade Celsius.  

Direcţiile de Sănătate Publică vor verifica şi supraveghea condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

De asemenea, vor fi verificate condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie din taberele şcolare, precum şi din unităţile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare).

În această perioadă, direcţiile sanitare vor intensifica măsurile de protecţie a stării de sănătate a personalului medical. Mai mult, se va acorda o mai mare atenţie verificării condiţiilor de colectare, depozitare şi evacuare a deşeurilor menajere.

În această perioadă, direcţiile de Sănătate Publică asigură materialele informativ-educative privind comportamentul pe care populaţia trebuie să îl adopte pe perioada caniculei.

Comitetele tehnice de coordonare de la nivelul DSP-urilor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite la Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii rapoarte zilnice.

În acest context, autorităţile locale vor putea amplasa corturi pe spaţiul public numai pentru distribuţie de apă potabilă, cu utilizarea sistemelor de răcire (dozatoare conectate la curent electric, frigidere). De asemenea, pentru perioadele cu cod roşu, autorităţile locale pot organiza puncte de prim ajutor, care se vor amplasa numai în spaţii publice climatizate (şcoli, grădiniţe, supermaket-uri, farmacii, alte instituţii publice), localizate în zone cu circulaţie intensă, vizibil semnalizate.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei, pentru perioada de caniculă, să evite pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11-18; să regleze aerul condiţionat, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Alte recomandări au în vedere ca: ventilatoarele să nu fie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius; în cazul nu aveţi aer aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); purtarea de pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; pe parcursul zilei să se facă duşuri călduţe, fără a şterge de apă; consumul zilnic a 1,5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Nu este indicat consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Este indicat consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Trebuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

O atenţie specială trebuie acordată persoanelor vârstnice, copiilor, persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă aceştia nu le solicită.

Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe, trebuie închise ferestrele expuse la soare, trase jaluzelele şi/sau draperiile; ferestrele trebuie închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Ferestrele se pot deschide seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Pentru prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor în rândul copiilor, trebuie realizat un ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.

Modul de alimentaţie nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă, trebuie asigurată o hidratare corespunzătoare, iar sugarii vor fi alăptaţi ori de câte ori solicită.

Îmbrăcămintea copiilor va fi lejeră, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode, copilul nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu pălăriuţă pe cap. Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate.

Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător, cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita consumul de cafea sau alcool.

La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.

Pentru copiii aflaţi în tabere, se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare, alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete. Se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor, care vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe. Scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub supravegherea însoţitorului.

Pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice este necesară crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi, alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete, se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile, este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei, dar şi circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte uşoară, din materiale vegetale, precum şi pălărie de protecţie pe cap.

Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, dar şi menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 - 4 duşuri pe zi. AGERPRES/(AS)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii solicită activarea planurilor de măsuri pentru perioada caniculară prognozată Ca urmare a informării meteorologice a Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), pentru perioada 12-14 august, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică(DSP) şi  serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri, astfel încât riscurile...
Ministrul Eugen Nicolăescu solicită direcţiilor de sănătate publică activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, solicită direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse, informează...
Ambulanţa Bucureşti-Ilfov a înregistrat 433 de solicitări până la ora 14,00 Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a înregistrat marţi, până la ora 14,00, un număr de 433 de solicitări, dintre acestea 206 fiind urgenţe, a declarat pentru AGERPRES managerul instituţiei, Alis Grasu.
MS recomandă populaţiei să evite expunerea prelungită la soare Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00 în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate.
MS recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00 Ministerul Sănătăţii a solicitat, marţi, direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse, se arată într-un...
Peste 400 de solicitări înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov Peste 400 de solicitări au fost înregistrate, luni, la Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti- Ilfov, dintre acestea 225 fiind urgenţe.