Cele mai citite
 


Bolnavii cronici riscă să rămână fără tratament
joi, 16 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 16 iul /Agerpres/ - Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Ieremia, a atras atenţia, joi, într-o conferinţă de presă, asupra problemelor multiple cu care se confruntă bolnavii cronici, aceştia riscând să rămână fără tratamente cel mai târziu în luna august.

Între programele care au probleme în acest moment se află cel de HIV/SIDA, cel de diabet, cel de oncologie şi celpentru boli rare. Cezar Ieremia a menţionat că programele naţionale au fost trecute de la Ministerul Sănătăţii pentru finanţare către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pe de altă parte, preşedintele COPAC a amintit de o circulară care a fost dată de CNAS către casele judeţene, potrivit căreia reprezentanţii acestora pot trimite dosare pentru iniţiere de tratamente pentru bolnavi cronici şi chiar pentru continuarea unor tratamente, numai dacă au acoperire financiară.

Această circulară a făcut ca multe Case judeţene să blocheze dosare pentru pacienţi cu diferite afecţiuni cronice. Din păcate, printre pacienţii cu dosare sunt şi bolnavii oncologici, care din cauza acestor blocaje rămân fără tratament.

Un alt program afectat de lipsa finanţării este cel HIV/SIDA, pentru care în unele judeţe s-a oprit continuarea tratamentelor, cum ar fi cazul judeţului Suceava.

"Această sistare a tratamentului compromite sănătatea celui afectat", a afirmat vicepreşedintele COPAC, Iulian Roşu.

În total în aceste programe sunt aproximativ trei milioane de bolnavi, a subliniat Iulian Roşu. Între judeţele care au probleme de finanţare se află Arad, Suceava, Botoşani, Brăila.

Nici programul de diabet nu are o situaţie mai bună. Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Bolnavilor de Diabet, mulţi dintre pacienţi, în special copii şi tineri, nu îşi mai pot automonitoriza valorile glicemiei pentru că din cauza unei circulare nu se mai elibereză pe reţetă testele de automonitorizare. Un alt aspect îngrijorător este faptul că medicii ar putea renunţa să mai scrie tratamentele cu insulină performantă, ceea ce ar fi foarte grav pentru pacienţi.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof.dr. Vasile Astărăstoaie, a menţionat că CMR nu este consultat de Ministerul Sănătăţii în luarea unor decizii importante şi nici nu este informat în situaţii de felul acesta, care se reflectă şi asupra medicilor, pentru că aceştia sunt primii care vin în contact cu bolnavii.

Potrivit preşedintelui CMR, nu există o strategie în ceea ce priveşte sănătatea în perioada de criză, în care responsabilii sanitari ar trebui să aibă în atenţie categoriile defavorizate. El a atras atenţia şi asupra unor noi patologii, care vor creşte în această perioadă, cum sunt cele neurologice, cele determinate de stres, diabet şi nu numai.

În opinia dr.Vasile Astărăstoaie, trebuie să existe modele cum ar fi modelul american, unde se investeşte cu adevărat în sănătate, învăţământ şi cercetare.

Reprezentanţii federaţiilor care sunt membre ale Coaliţiei au atras atenţia că vor continua această campanie mediatică de informare privind situaţia dificilă în care se găsesc bolnavii cronici şi, la nevoie, vor lua măsuri mai drastice.

Pe listele de aşteptare la programul de oncologie sunt 2.000 de bolnavi care aşteaptă să intre pe un tratament, iar 3.600 de pacienţi se află deja în tratament. Nici hemofilicii nu mai pot să continue tratamentele, întrucât finanţarea s-a terminat, iar reprezentanţii bolnavilor hemofilici se plâng că se vor reîntoarce la tratamentele cu plasmă.

Reprezentanţii COPAC apreciază că o astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat în România de opt ani şi atrag atenţia asupra gravităţii ei.

Reprezentanta MS, dr. Mihaela Bartoş, a declarat că a reţinut problemele cu care se confruntă pacienţii care beneficiază de programele naţionale de sănătate şi a adăugat că multe dintre acestea au drept cauză insuficienta finanţare a programelor, lipsa specialiştilor în anumite judeţe pentru pacienţii cu boli cronice, absenţa unor servicii medicale de suport pentru pacienţi şi insuficienta asistenţă paleativă.

Ea a amintit că vineri, la Ministerul Sănătăţii, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Casei şi cei ai MS, prilej cu care vor fi abordate problemele legate de programele naţionale de sănătate. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...
Diabetul zaharat - întrebări şi răspunsuri utile Diabetul zaharat este definit ca o cantitate anormal de mare de zahăr în sânge. Cel mai adesea este descoperit cu ocazia unui bilanţ de sânge: periodic sau înaintea unei intervenţii chirurgicale sau, chiar în faţa unei stări generale de rău şi oboseală. Sunt şi situaţii când diagnosticul se face în...
Pancreasul - limba engleza Descopera functiile pancreasului
Dieta cu indice glicemic scazut Trebuie sa lamurim de la bun inceput ce este indicele glicemic si cu ce ajuta el intr-o dieta . Povestea lor incepe in 1981 cand un medic american a inceput sa studieze modul in care alimentele bogate in carbohidrati modifica nivelul zaharului din sangele bolnavilor de diabet.
Diete pentru diabet Regimul dietetic este deosebit de important in toate tipurile de diabetzaharat si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentosurmat. Pentru a fi eficient, regimul trebuie sa fie individualizat in functiede varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si deeventualele boli asociate(...