Cele mai citite
 


Contract de finanţare a SMURD între consiliile judeţene
joi, 16 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Iaşi, 16 iul /Agerpres/ - Reprezentanţii a şase consilii judeţene din Moldova s-au întrunit, joi, la Iaşi, pentru a semna contractul de finanţare a unui proiect în valoare de 47,67 milioane de lei pentru buna funcţionare a centrului SMURD.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi, Sebastian Tătaru, susţine că fondurile nerambursabile vor fi folosite pentru dotarea sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă din judeţele Moldovei, în special SMURD.

Potrivit acestuia, contractul a fost semnat la Primăria Iaşi de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, fondată în 2008 de Consiliile Judeţene Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Cele şase consilii judeţene vor participa în mod egal la implementarea proiectului SMURD, care este adresat celor 3,7 milioane de persoane din această regiune.

"În total, din cele 47,67 milioane lei vor fi achiziţionate 47 de autospeciale şi echipamente de intervenţie şi un centru mobil de comandă şi control. La Iaşi vor ajunge două autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, de capacitate medie, şi trei autospeciale de acelaşi tip, dar de capacitate mărită. De asemenea, aici va ajunge şi o autospecială de cercetare NBCR, o autospecială pentru descarcerări grele, o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Tot la noi va fi localizat şi centrul de comandă şi control care va deservi întreaga Regiune Nord-Est", a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST va participa la realizarea proiectului cu suma de aproape un milion de lei, restul sumei de 39,23 milioane lei urmând să fie asigurată din fonduri nerambursabile. Conducerea SMURD Iaşi a propus spre legiferare ca paramedicii de la centrele SMURD din judeţ să fie angajaţi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi astfel să nu-şi mai primească salariile de la consiliile locale.  

"În acest moment, din lipsa fondurilor pentru salarii, paramedicii de la Echipajul de Prim-Ajutor din Târgu Frumos au fost demişi, serviciul funcţionând, de la 1 iunie, doar cu angajaţi ai ISU. La Bivolari angajaţii au făcut voluntariat, iar acum sunt plătiţi din nou pentru serviciile prestate, iar la Răducăneni se asigură intervenţia la urgenţe doar 12 ore/zi. La Ţibăneşti paramedicii au fost trimişi în concediu pe perioadă nedeterminată din lipsa fondurilor pentru salarii", a precizat conf. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi. AGERPRES/(Daniela Malache)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consiliul Judeţean Mureş şi SMURD, colaborare pentru înfiinţarea unei academii europene de urgenţă Consiliul Judeţean (CJ) Mureş şi Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) colaborează pentru realizarea unui proiect prin care să acceseze finanţare în viitorul exerciţiu bugetar european, care are ca obiectiv înfiinţarea unei academii europene de urgenţă.
Botoşani: ISU are în dotare patru noi ambulanţe de tip SMURD Patru ambulanţe de tip B2, care vor fi utilizate de Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), au fost predate, joi, echipajelor SMURD din judeţul Botoşani.
Alba: SMURD Alba dispune de un echipaj de terapie intensivă mobilă Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Alba dispune de sâmbătă şi de un echipaj de terapie intensivă mobilă, unitatea de intervenţie cu pregătirea cea mai înaltă din punct de vedere medical din sistemul de urgenţă prespitalicesc.
Cluj: Finanţare europeană pentru 64 de maşini SMURD Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Regiunea de Nord Vest vor fi dotate cu câteva zeci de autospeciale care vor avea ca rezultat înjumătăţirea timpilor de reacţie a echipajelor SMURD.
Alba: Noi autospeciale şi ambulanţe SMURD, în valoare de peste 3,3 milioane de lei, în dotarea ISU Patru autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, cu posibilităţi de intervenţie în zone greu accesibile şi la fond forestier, şi trei ambulanţe SMURD, de tip B2, în valoare totală fiind de peste 3,3 milioane de lei, vor intra în acest an în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea'...
Alba: Peste 13.000 de intervenţii în cinci ani de funcţionare a SMURD Peste 13.000 de intervenţii au fost înregistrate de la înfiinţarea, în urmă cu cinci ani, a Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Alba, care funcţionează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea' din 16 octombrie 2009, prin echipaje ce încadrează ambulanţe...