Cele mai citite
 


Ambasadorul la Ankara, Ion Pascu: În 2011 sunt premisele revenirii schimburilor comerciale la nivelul din 2008
miercuri, 11 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Nivelul schimburilor comerciale dintre România şi Turcia ar putea reveni în 2011, după cum indică datele primelor luni, la nivelul din 2008, de 7,3 miliarde de dolari, momentul de vârf al relaţiei economice dintre cele două ţări, a declarat, pentru AGERPRES, ambasadorul român la Ankara, Ion Pascu.
" Relaţiile economice reprezintă una dintre componentele majore ale relaţiei bilaterale. Ele se caracterizează prin schimburi comerciale considerabile şi un volum mare de investiţii turce în România. În 2008, schimburile comerciale s-au ridicat la 7,3 miliarde de dolari. Au avut o scădere în 2009 din cauza efectelor crizei economice din România şi din Turcia, iar anul trecut (2010 n.r.) au crescut ajungând la peste 6 miliarde de dolari, cu o creştere considerabilă a exporturilor noastre, având astfel în prezent şi o balanţă comercială în favoarea României. Anul acesta sunt toate premisele, mai ales după cum arată cifrele pe primele trei luni, ca schimburile comerciale să reajungă la nivelul anului 2008", a spus diplomatul român.
El a subliniat că Turcia are o economie care în prezent nu resimte efectele crizei economice, înregistrând o creştere anuală de circa 8-9% şi i-a invitat pe oamenii de afaceri români să profite de oportunităţile oferite de aceasta, în condiţiile în care mai mult firmele şi companiile turceşti sunt interesate să investească în România, Turcia fiind al cincilea partener economic al ţării noastre. El a explicat că recent a trimis personal 15 scrisori de invitaţie către companii de vinuri din România pentru a valorifica o ofertă, însă a primit doar un răspuns, subliniind astfel necesitatea că pentru promovarea produselor româneşti în Turcia trebuie ca oamenii de afaceri români să participe la multiplele evenimente de genul târgurilor sau expoziţiilor din această ţară.
"Noi acordăm tot sprijinul în măsura posibilităţilor şi mai ales dacă ni se cere. Cercetăm piaţa, transmitem informaţii la Ministerul Economiei şi ei mai departe le diseminează prin centrele de comerţ către firme. Însă dacă nu vin să fie prezente aici.... Recent am transmis personal 15 scrisori cerând oferte de vin, întrucât suntem printre puţinele ţări care nu au vin pe piaţa turcă. Sigur că din punct de vedere al alcoolului, piaţa turcă are un anume specific, dar există cerere şi am găsit o firma turcă interesată care dorea oferte şi mostre. Din 15 scrisori făcute personal, unele chiar către şefii firmelor, reprezentantul unei singure firme a venit să trimită ofertele, iar în rest nimic", a relatat ambasadorul.
El a menţionat că au fost organizate recent şi unele vizite în Turcia ale câtorva oameni de afaceri din România."Ultimul a fost chiar recent venit pentru discuţii pentru promovarea industriei de material rulant - locomotive. Există în discuţie un contract de leasing de locomotive second-hand sau chiar vânzare de locomotive şi material rulant", a menţionat ambasadorul Pascu.
Pe de altă parte, potrivit acestuia, sunt firme româneşti implicate în Turcia în lucrările de explorări şi exploatări gaze şi petrol de la Marea Neagră sau în Marea Marmara, precum şi la modernizarea hidrocentralelor turce construite înainte de 1989 cu tehnologie românească", a mai spus ambasadorul.
Totodată, el a amintit de foarte importantele proiecte Nabucco şi cel al cablului de energie electrică submarin din Marea Neagră, la care autorităţile române colaborează cu cele turce şi care ar putea reprezenta componente esenţiale în intenţia ridicării cooperării bilaterale dintre Bucureşti şi Ankara la nivelul unui parteneriat strategic.
Potrivit diplomatului român, un sector în care este foarte dinamică cooperarea româno-turcă în ultima perioadă este cel al medicinei, trei companii din Turcia făcând demersuri pentru construirea de spitale private în România, dintre care unul specializat în tratarea cancerului, în condiţiile în care anul trecut a fost inaugurat la Bucureşti un spital privat de ochi deschis de un grup turc.
Dintre companiile interesate este grupul Medicana, care se afla în discuţii cu un partener de la Bucureşti pentru construirea unui spital al cărui management să fie asigurat de experţi turci. "Este de asemenea un alt grup mare şi care este prezent în România. Ei au cumpărat un teren şi o clădire şi doresc să construiască un spital pentru cancer. Au construit o mică făbricuţă pentru producerea unui reactiv folosit în tratamentul sau depistarea cancerului. Şi ei sunt în discuţii chiar cu Spitalul Municipal din Bucureşti pentru construirea unei clinici tot pentru depistarea şi tratarea cancerului. Mai există şi o firmă mare de la Istanbul care pregăteşte un studiu şi ne-au cerut sprijin", a spus ambasadorul.
O problemă pentru derularea acestor investiţii în domeniul medical este nerecunoaşterea diplomelor medicale în cele două ţări, nici ale celor turce în România, nici invers, însă MAE român a făcut demersuri pe lângă Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei de la Bucureşti pentru pregătirea unui acord în acest sens, a mai evidenţiat ambasadorul Ion Pascu, acreditat la Ankara din iunie 2008.
La sfârşitul anului 2009, erau înregistrate în România 11.276 societăţi comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 659 milioane dolari, valoare care poziţionează Turcia pe locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă al investitorilor. Dacă se iau însă în considerare investiţiile indirecte şi profitul reinvestit, valoarea totală a investiţiilor turce în România este estimata la 4,5 miliarde dolari. Aceste investiţii sunt în textile-confecţii, industria alimentară, siderurgie, metalurgie, bunuri electrocasnice, autoturisme şi componente auto, echipamente pentru construcţii, echipamente energetice, turism etc. AGERPRES / (A-Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Zhanat Tussupbekov (Rompetrol): Modernizarea rafinăriei Petromidia ne aduce un beneficiu economic de 80 milioane dolari pe an (interviu) Investiţiile în rafinăria Petromidia au permis Grupului Rompetrol să reducă din costurile de rafinare şi să crească marjele, cu un beneficiu economic de 80 de milioane de dolari pe an.
INTERVIU Sorin Dimitriu(CCIB): România poate fi un partener de afaceri important pentru ţările din Asia Centrală România poate fi un partener de afaceri important pentru ţările din Asia Centrală, iar în prezent se fac demersuri în vederea organizării la Beijing, împreună cu Consiliul de Export al României, a unei expoziţii permanente cu produse realizate în ţara noastră, afirmă Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei...
Investitii românesti în Kazahstan de circa 800 de milioane de dolari Bucuresti, 14 dec /Agerpres/ - În primele noua luni ale anului valoarea schimburilor comerciale dintre România si Kazahstan a ajuns la 2,2 miliarde de dolari, suma din care exporturile românesti au însemnat numai 24,1 milioane de dolari. Restul reprezinta în mare parte petrolul pe care România îl importa...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...